Cairn Reasoning Question

DIRECTIONS for the questions 1 to 5: Study the following information to answer the given question.
Eight friends, J, K, L, M, S, T, U and V are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some are them are facing north while some face south.

Complete Test Series for Wipro
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Inclusive Prep for All Placement Exams Acquire Essential Domain Skills

  • K sits second from the end of the line. U sits third to the left of K.
  • T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbor of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line.
  • Both the immediate neighbors of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line.
  • J faces a direction opposite to that of V. (i.e. If V faces north then J faces south and vice-versa.)
  • L sits second to the left of J.
  • Immediate neighbors of K face opposite directions (i.e. if one neighbor faces north then the other faces south and vice-versa.)
  • Persons sitting at extreme ends face opposite directions (i.e. if one person faces north then the other person faces south and vice-versa.)
  • As many people sit between U and J as between U and S.
  • Immediate neighbors of U face same directions (i.e. if one neighbor faces north then the other also faces north and vice-versa).
  1. Which of the following is true based on the given arrangement?
    1. V sits at one of the extreme ends of the line,
    2. L faces north,
    3. None of the given options is true
    4. Only three people face north
    5. S and U face the same directions
    Answer: Option A
    M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
    n = north and s = south
    Only three people face north is true option on the given arrangement.
  2. Who amongst the following faces north?
    1. L
    2. M
    3. J
    4. K
    5. S
    Answer: Option B
    M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
    n = north and s = south
    From the options, M faces north.
  3. Who amongst the following sits third to the left of S?
    1. K
    2. J
    3. V
    4. L
    5. No one as less than three people sits to the left of S.
    Answer: Option C
    M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
    n = north and s = south
    V sits third to the left of S.
  4. How many people sit exactly between T and U?
    1. Four
    2. Three
    3. Two
    4. More than four
    5. One
    Answer: Option E
    M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
    n = north and s = south
    One people sit exactly between T and U.
  5. Who among the following represent the persons sitting at extreme ends of the line?
    1. M, V
    2. M, S
    3. L, V
    4. M, L
    5. S, V
    Answer: Option D
    M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
    n = north and s = south
    M, L represent the persons sitting at extreme ends of the line.
DIRECTIONS for question 6 to 8: Refer to the bar graph and answer the given question.
Big Bull
  1. What is the difference between average number of students enrolled in institute A in 2009 and 2010 and that in institute B in 2011 and 2012?
    1. 20
    2. 40
    3. 30
    4. 10
    5. 60
    Answer: Option B
    A = 440/2 = 220 and B = 360/2 = 180
    Difference = 220 – 180 = 40
  2. If the number of enrolled students in institute A in 2013 is 25% less than that in 2014, how many students were enrolled in institute A in 2014?
    1. 450
    2. 480
    3. 440
    4. 500
    5. 490
    Answer: Option C
    Let students enrolled in 2014 In institute A be ‘x’ 85% of x = 330 ⇒ x = 440
  3. In 2009, 65% of students enrolled in institute B were male. If the respective ratio between number of male students enrolled in institutes A and B in 2009 was 3: 4, what was the number of male students enrolled in institute A in the same year?
    1. 111
    2. 117
    3. 123
    4. 114
    5. 105
    Answer: Option B
    Male students of B = 65% * 240 =156
    Total students male = 4/7 x = 156 ⇒ x = 273
    Male students of A = 273 -156= 117
DIRECTIONS for questions 9 to 10: Read the following information and answer the given question:
Vansh starts walking from Point E and walks 25m towards the north. He then takes a right turn and walks for 15m. He makes a left turn and stops at Point M after walking for 20m.
Point K is 30m to the west of Point M. Point K is 45m to the north of Point J. Point J is 10m to the east of Point L.
  1. How far and in which direction is Point E with respect to Point L?
    1. 30m towards West
    2. 25m towards East
    3. 20m towards East
    4. 20m towards West
    5. 25m towards West
    Answer: Option B
    Big Bull
    So Point E w.r.t Point L, 15+10= 25m due East
  2. If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, in which direction will she have to walk in order to reach Point M?
    1. North-west
    2. East
    3. South-east
    4. North-east
    5. North
    Answer: Option C
    Big Bull
    If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, she will have to walk in North - East direction to reach Point M. North-east

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments