Sample Aptitude Questions of Cadence

  1. A number x when divided by 289 leaves 18 as a remainder. The same number when divided by 17 leaves y as a remainder. The value of y is
    1. 3
    2. 1
    3. 5
    4. 2
    Answer: Option B
    Here, the first divisor (289) is a multiple of second divisor (17)
    ∴ Required remainder = Remainder obtained on dividing 18 by 17 = 1. Hence the answer is option B
  1. An equation of the form ax + by + c = 0 where a ≠ 0, b ≠ 0, c = 0 represents a straight line which passes through
    1. (0, 0)
    2. (3, 2)
    3. (2, 4)
    4. None of these
    Answer: Option A
    Ax+by+c = 0
    When c = 0
    ax+by = 0
    by = -ax ⇒ y = - ax/b
    when x = 0, y = 0 i.e., this line passes through the origin (0,0).
  2. The numerator of a fraction is 4 less than its denominator. If the numerator is decreased by 2 and the denominator is increased by 1, then the denominator becomes eight times the numerator. Find the fraction.
    1. -4/8
    2. 2/7
    3. 3/8
    4. 3/7
    Answer: Option D
    Original fraction = (x - 4)/x
    In case II,
    8(x - 4 - 2) = x + 1
    ⇒ 8x - 48 = x + 1
    ⇒ 7x = 49 ⇒ x = 7
    ∴Original fraction
    = (7 - 4)/7 = 3/7
  3. Determine the probability that a digit chosen at random from the digits 1, 2, 3, ....., 9 will be a multiple of 3.
    1. 1/5
    2. 1/3
    3. 2/5
    4. 3/5
    5. 4/7
    Answer: Option B.
    Total possible outcomes = 9. Favorable outcomes = 3. (i.e. 3, 6 OR 9 one out of three)
    Probability =3/9 = 1/3
  4. What is the probability that a coin will turn up heads at least once in six tosses of a coin?
    1. 11/53
    2. 41/53
    3. 63/64
    4. 1/64
    5. None of these
    Answer: Option C
    Reqd. Probability = 1 - Probability of Not Getting Even One Head = 1 - (1/64) =63/64
  5. The simple interest on Rs. 4000 in 3 years at the rate of x% per annum equals the simple interest on Rs. 5000 at the rate of 12% per annum in 2 years. The value of x is
    1. 8%
    2. 9%
    3. 10%
    4. 6%
    Answer: Option C
  6. If x2 – 3x + 1 = 0, then the value of x2 + x + 1/x + 1/x2 is
    1. 6
    2. 8
    3. 10
    4. 2
    Answer: Option C
  7. Even after reducing the marked price of a transistor by Rs. 32, a shopkeeper makes a profit of 15%. If the cost price be Rs. 320, what percentage of profit would he have made if he had sold the transistor at the marked price?
    1. 25%
    2. 20%
    3. 10%
    4. 15%
    5. None of these
    Answer: Option A
    Let x be the marked price,
    So x - 32 = 320 × 1.15 ⇒ x = 400.
    So required value is
    400 = 320 (1 + profit/100),
    So profit is 25%
  8. The sum of five numbers is 260. The average of first two numbers is 30 and average of the last two numbers is 70. What is third number?
    1. 33
    2. 60
    3. 75
    4. Can't determined
    5. None of these
    Answer: Option B
    (a + b + c + d + e)/5 = 260 ...........(1)
    (a + b)/2 = 30 , Therefore a + b = 60
    (d + e)/2 = 70 , Therefore d + e = 140
    Using the values in (1) , We get
    c= 60
    As sum of first two is 60 & sum of last two is 140 so third no. is 260 - 60 - 140 = 60.
  9. 20 boys and 32 girls form a group for social work. During their membership drive same no. of boys and girls joined the group. How many members does the group have now, if the ratio of boys to girls is 3:4 respectively?
    1. 75
    2. 86
    3. 68
    4. 82
    5. None of these
    Answer: Option E
    Let x be the new boys as well as girls , Therefore
    Solving this we get x = 16
    So total will be 36 + 48 = 84

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site