Cadence Reasoning Questions

DIRECTIONS for question 1 to 3: In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements ate followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.
  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows
  5. Both I and II follow
  1. Statements : G ≥ R > O ≥ S ; Y < O ≤ F
    Concusion I : G > Y
    Concusion II : S ≤ F

    Answer: Option E
    G ≥ R > O >Y
    S &le O ≤ F
    Conclusion I : G > Y
    Conclusion II : S ≤ F
    So that both Conclusion I & II are follows.
  2. Statements : W ≥ 1 = P > E ≥ S Concusion I : S < W Concusion II : S = W
    Answer: Option A
    W ≥ 1 = P > E ≥ S
    Conclusion I : S ≤ W
    Conclusion II : S = W
    Conclusion I is Follows.
  3. Statements : R ≤ C ≤ J = T ≤ P > Q ≥ H
    Concusion I : R < P
    Concusion II : P = R

    Answer: Option C
    Statements : R ≤ C ≤ J = T ≤ P > Q ≥ H Conclusion I : R < P Conclusion II : P = R Either Conclusion I or Conclusion II is follows.
DIRECTIONS for question 4 to 7: Study the following information and answer the given question.
Seven people, namely C, D, E, F, G, H and I like different cities namely, Surat, Kolkata, Bangalore, Mumbai, Ranchi,Delhi and Pune. Each of them studies in either of three schools viz. DAS, RIS and VCS with atleast two of them in a school.
(Note: None of the information given is necessarily in the same order.)
F studies with the one who likes Bangalore in RIS. The one who likes Delhi studies only with H. H does not like Bangalore. C studies with those who like Surat and Pune. C does not study with F. E studies only with the one who likes Mumbai. The one who like Mumbai does not study with the one who likes Delhi. More than one person studies with D. D does not like Pune. Both I and the one who likes Ranchi study in the same school but not in DAS. H does not like Ranchi.
  1. Which of the following combinations represents the school in which E studies and the city he likes?
    1. DAS-Bangalore
    2. RIS-Bangalore
    3. DAS-Kolkata
    4. VCS-Delhi
    5. PIS-Delhi

    Answer: Option B
    PersonsCitySchool
    CRanchiVCS
    DSuratVCS
    EBangaloreRIS
    FMumbaiRIS
    GDelhiDAS
    HKolkataDAS
    IPuneVCS

    From the question, Table is:
    As from the table, E studies in RIS and Likes Banglore city.

  2. Which of the following cities does G like?
    1. Pune
    2. Ranchi
    3. Mumbai
    4. Delhi
    5. Surat

    Answer: Option D
    PersonsCitySchool
    CRanchiVCS
    DSuratVCS
    EBangaloreRIS
    FMumbaiRIS
    GDelhiDAS
    HKolkataDAS
    IPuneVCS

    From the question, Table is:
    We conclude that, G likes Delhi city.

  1. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1. DF
    2. CI
    3. HG
    4. FE
    5. ID

    Answer: Option A
    PersonsCitySchool
    CRanchiVCS
    DSuratVCS
    EBangaloreRIS
    FMumbaiRIS
    GDelhiDAS
    HKolkataDAS
    IPuneVCS

    From the question, Table is:
    Clearly, from the table we conclude that, DF does not belong to that group.

  2. Who amongst the following likes Kolkata?
    1. F
    2. H
    3. I
    4. C
    5. D

    Answer: Option B
    PersonsCitySchool
    CRanchiVCS
    DSuratVCS
    EBangaloreRIS
    FMumbaiRIS
    GDelhiDAS
    HKolkataDAS
    IPuneVCS

    From the question, Table is:
    Clearly, from the table we conclude that, H likes Kolkata.

DIRECTIONS for questions 8 to 10: Study the following information and answer the given questions.
Q is the sister of M. P is wife of M. P has only one son R. S is mother of P. S is married to T. T has only one son and only one daughter.
  1. If P is sister of J, how is J related to M?
    1. Sister-in-law
    2. Cannot be determined
    3. Brother
    4. Brother-in-law
    5. Uncle

    Answer: Option D
    Big Bull
    -Sign shows female and + sign shows male.
    ST and MP are couples. MQ and JP are brother sister pairs. While R is son of M and P.
  2. As per the given information, how is M related to S?
    1. Son
    2. Son-in-law
    3. Niece
    4. Nephew
    5. Daughter-in-law

    Answer: Option B
    Big Bull
    -Sign shows female and + sign shows male.
    M Is son-in-law of S.
  3. As per the given information, how is T related to Q?
    1. Nephew
    2. Cannot be determined
    3. Uncle
    4. Niece
    5. Aunt

    Answer: Option C
    Big Bull
    -Sign shows female and + sign shows male.
    T is uncle of Q.
Test Site