Aptitude section is an essential component of the first round of Wipro recruitment test. It checks the logical, analytical, and mathematical skills of the candidates. In order to clear this section, the candidate must be aware of the fundamental concepts of number system, arithmetic, and related application-based topics. Here, we have particularly focused on the mathematical part of aptitude section. Solve the questions given below and check your preparation level for Wipro placement tests:

**The sum of a number and the two numbers preceding it is equal to 30. Find the number:**- 10
- 11
- 9
- 8

Answer: Option C

Number is 9,

As 9 +10+11=30**Sanjay invested an amount of Rs 16,000 for two years on compound interest and received an amount of RS 17,640 on maturity. What is the rate of interest per annum?**- 4%
- 5%
- 8%
- Data Inadequate

Answer: Option B

Amount =P(1+r/100)^{2}

17640/16000= (1+r/100)^{2}

441/400= (1+r/100)^{2}

=> (21/20)^{2}= (1+r/100)^{2}

R=5%

**Six pipes are fitted to a water tank. Some of these are inlet pipes and the others outlet pipes. Each inlet pipe can fill the tank in 9 hours and each outlet pipe can empty the tank in 6 hours. On opening all the pipes, an empty tank is filled in 9 hours. How many inlet pipes are there?**- 2
- 4
- 3
- 5

Answer: Option B

x / 9 – y / 6 = 1/9;

2x – 3y = 2

We can compute that x = 4 and y = 2.

Thus, Inlet pipe = x = 4.

**A reservoir is provided by two pipes A and B. A can fill the reservoir 5 hours faster than B. If both together fill the reservoir in 6 hours, the reservoir will be filled by A alone in**- 12 hours
- 8 hours
- 10 hours
- 11 hours

Answer: Option C

If x is the speed then speed of A= x + 5 and B = x

Time taken by A and B will be x and x + 5 resp.

1/x + 1/x + 5 = 1/6 ; x^{2}– 7x - 30 = 0 x = -3 or x = 10.

Since time can’t be negative, x =10.**A dealer buys dry fruits at the rate of ` 100, ` 80 and ` 60 per kg. He bought them in the ratio 12 : 15 : 20 by weight. He in total gets 20% profit by selling the first two and at last he finds he has no gain or no loss in selling the whole quantity which he had. What was the percentage loss he suffered for the third quantity?**- 30%
- 40%
- 20%
- 50%

Answer: Option B

Total quantity rate =

(12 * 100 + 15 * 80 + 20 * 60) = 3600

For first 2 quantity, (12 * 100) + (15 * 80) = 2400

But he gets 20% profit = 2400 * 1.2 = 2880

So the third quantity = 3600 – 2880 = 720

Actual third quantity rate = 20 * 60 = 1200

Loss suffered = (1200 - 720) / 1200

= 480/1200 = 40 %Wipro Preparation Links- Sample Aptitude Questions of Wipro
- Careers in Wipro
- All About Wipro
- Free Mock Wipro Placement Paper
- Join free prep course for Wipro
- Test Pattern & Selection Procedure of Wipro

**How many kgs of flour worth Rs 25 per kg must be blended with 30 kgs of flour worth Rs 30 per kg so that by selling the blended variety at Rs 30 per kg there should be a gain of 10%?**- 32 kg
- 40 kg
- 36 kg
- 42 kg

Answer: Option C

(25X+30×30 )/(X+30)=300/11

X=36**A boat takes 19 hours for travelling downstream from point A to point B and coming back to a point C midway between A and B. If the velocity of the stream is 4 km/h and the speed of the boat in still water is 14 km/h, what is the distance between A and B?**- 200 km
- 180 km
- 160 km
- 220 km

Answer: Option B

Speed of boat for downstream = 14 + 4 = 18 km/hr

Speed of boat for upstream = 14 – 4 = 10 km/hr

Distance = x

x / 18 + (x /2)/10 = 19

x = 180 km**The speed of a boat in still water is 4 km/h and the speed of current is 2 km/h. If the time taken to reach a certain distance upstream is 9 hours, the time it will take to go the same distance downstream is**- 3.5 hours
- 2.5 hours
- 2 hours
- 3 hours

Answer: Option D

Upstream speed of a boat = 4 – 2 = 2 km/hr

Downstream speed of a boat = 4 + 2 = 6 km/hr

Suppose time taken = x

Then for Upstream case: 9 = x / 2 So, x = 18 km

Now for downstream case :Time = 18/6 = 3 hrs**In a stream running at 2 km/h, a motor boat goes 10 km upstream and back again to the starting point in 55 min. The speed of the motorboat in still water is**- 22 km/h
- 21 km/h
- 20 km/h
- 24 km/h

Answer: Option A

Let "x" be the speed of Motor boat in still water

Distance = 10 km; Time = 55/60 hrs

For upstream, the speed of motorboat = x - 2

For downstream, the speed of motorboat = x + 2

55 / 60 = 10/ (x – 2) + 10/(x + 2) So, x = 22.**A man can row 4.5 km/h in still water and he finds that it takes him twice as long to row up as to row down the river. The speed of the stream is**- 2.5 km/h
- 1.5 km/h
- 2 km/h
- 1.75 km/h

Answer: Option B

Let speed of stream be S and x be upstream speed.

Then for downstream, 4.5 + S = D

And for upstream , 4.5 – S = U

So we get, D + U = 9

But, it takes him twice as long to row up as to row down the river.

3U = 9 ; U = 3. Thus, 4.5 – S = 3

S=1.5 kmph