Tavant-Technologies Reasoning Question

DIRECTIONS for the questions 1 to 4: Study the following information and answer the given question.
Seven people namely D, E, F, G, H, I and J like seven different monuments namely, Taj Mahal, Red Fort, Charminar, India Gate, Qutub Minar, Victoria Memorial and Sanchi Stupa. Each of them work in either of the three fields viz. Economics, Management and Pharmacy with at least two of them in a field. (Note: None of the information given is necessarily in the same order.)
The one who likes Qutub Minar works in field of Management only with G. The one who likes Charminar works with the one who likes Sanchi Stupa. J works with the one who likes India Gate. I neither works with G nor in the field of Pharmacy. J does not like Charminar. D likes Red Fort. D does not work with J. F works with only one person. F does not like Qutub Minar. H works with I. I does not like Charminar. Neither G nor F likes Taj Mahal.
  1. Which of the following combinations represents the combination of people who work in the field of Economics?
    1. The ones who like Victoria Memorial, Taj Mahal and India Gate.
    2. The ones who like Charminar and Sanchi Stupa.
    3. The ones who like Char Minar, Sanchi Stupa and Victoria Memorial.
    4. The ones who like Taj Mahal and India Gate.
    5. The ones who like Sanchi Stupa, Red Fort and Char Minar.
    Answer: Option E.
    D – Economics – Red fort
    E – Management – Qutub Minar
    F – Pharmacy – India Gate
    G – Management – Victoria Memorial
    H – Economics – Sanchi Stupa
    I – Economics – Char Minar
    J - Pharmacy – Taj Mahal
    Sanchi Stupa, Red Fort and Char Minar combinations represents the combination of people who work in the field of Economics.
  2. Which of the following statements is not true?
    1. H likes Sanchi Stupa
    2. F works only with J.
    3. All of the given statements are true.
    4. Both D and H work in the same field,
    5. Only two people work in the field of economics.
    Answer:  Option B.
    D – Economics – Red fort
    E – Management – Qutub Minar
    F – Pharmacy – India Gate
    G – Management – Victoria Memorial
    H – Economics – Sanchi Stupa
    I – Economics – Char Minar
    J - Pharmacy – Taj Mahal
    H likes Sanchi Stupa.is not true.
  3. Which of the following combinations represents the field in which I works and the monument he likes?
    1. Economics-Taj Mahal
    2. Pharmacy-India Gate
    3. Management- India Gate
    4. Economics- Charminar
    5. Pharmacy-Charminar
    Answer: Option D.
    D – Economics – Red fort
    E – Management – Qutub Minar
    F – Pharmacy – India Gate
    G – Management – Victoria Memorial
    H – Economics – Sanchi Stupa
    I – Economics – Char Minar
    J - Pharmacy – Taj Mahal
    I works in Economics and the monument he likes Sanchi Stupa.
  4. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1. HI
    2. JF
    3. GE
    4. EJ
    5. ID
    Answer: Option D.
    D – Economics – Red fort
    E – Management – Qutub Minar
    F – Pharmacy – India Gate
    G – Management – Victoria Memorial
    H – Economics – Sanchi Stupa
    I – Economics – Char Minar
    J - Pharmacy – Taj Mahal
    Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. EL does not belong to that group.
    DIRECTIONS for the questions 5 & 8: Study the following table carefully and answer the question.
    Coaching institutesTotal number of students who have enrolled for the coaching institutePercentage of students who have enrolled for the given coaching institute from different schools
     PQRS
    W9010304020
    X25020203030
    Y30036242515
    Z20028322416
  5. What is the respective ratio between the total number of students who have enrolled for coaching institutes X and Y together from school R and the total number of students who have enrolled for the same coaching institutes together from school S?
    1. 5 : 2
    2. 5 : 4
    3. 15 : 4
    4. 25 : 8
    5. 15 : 8
    Answer: Option B.
    30% 250 + 25% 300 : 30% 250 + 15% 300
    75+75:75+15
    150:120
    5:4
  6. In coaching institute W, 40% are females. If 5/9 of the total females are from school R, what is the number of male students from school R who have enrolled for coaching institute W?
    1. 15
    2. 16
    3. 14
    4. 13
    5. 12
    Answer: Option B.
    Females in W = 40% 90 = 36
    Females from R in W = 5/9 ×36 = 20
    Males from R in W = 36 – 20 = 16.
  7. What is the difference between the total number of students who have enrolled for coaching institute W from schools P and S together and the total number of students who have enrolled for coaching institute Y from the same schools together?
    1. 127
    2. 126
    3. 136
    4. 116
    5. None of these
    Answer: Option B.
    (36% 300 + 15% 300) – (10% 90 + 20% 90)
    = 153-27 = 126.
  8. What is the average number of students who have enrolled in coaching institutes X, Y and Z from school Q?
    1. 63
    2. 65
    3. 62
    4. 64
    5. 61
    Answer: Option C
    (20% 250 + 24% 300 + 32% 200) / 3= 186/3=62
  9. Among five people- A, B, C, D and E, each scoring different marks, only two persons scored more marks than A. D scored more than A. B scored less than D but not the lowest. C scored more than B but not the highest. Who scored the lowest marks?
    1. Cannot be determined
    2. B
    3. E
    4. C
    5. D
    Answer: Option C.
    According to the given information, the five people can be arranged in the decreasing order of their marks as follows:
    D > C > A > B > E.
    Thus, E scored the lowest marks.
  10. Four of the following five are alike in a certain way (based on their positions of alphabets in the English alphabetical series) and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    1. BFD
    2. EIH
    3. KOM
    4. TXV
    5. LPN
    Answer: Option B.
    The positions of the alphabets as they appear in the alphabetic series can be written as:
    BFD – 2-6-4
    EIH – 5-9-8
    KOM – 11-15-13
    TXV – 20-24-22
    and LPN – 12-16-14.
    Thus, observe that there is a difference of 4 positions between the 1st and 2nd alphabet while a difference of 2 positions between 2nd and 3rd alphabets. This is true for all the options except second option and hence, option EIH does not belong to the group.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site