Sample Aptitude Questions of Tavant-Technologies

  1. Simple interest on Rs. 1200 @ 13 p.c.p.a. for 'X' years is Rs. 624/-. What is the amount on Rs. 'X+1000' at the same rate of interest for 3 years?
    1. Rs. 1872/-
    2. Rs. 1384/-
    3. Rs. 936/-
    4. Other than those given as options
    5. Rs. 1404/-
    Answer: Option D.
    624 = (1200×13×x)/100 => x = 4 Now, P = x + 1000 = 4 + 1000 = 1004 I = (1004×13×3)/100 = 392 => amount = 1004 + 392 = 1396/-
  2. P, Q and R have a certain amount of money with themselves. Q has 50% more than what P has, and R has 1/3rd of what Q has. If P, Q and R together have Rs. 240 then how much money does P alone have? (in Rs.)
    1. 75
    2. 60
    3. 120
    4. 80
    5. 90
    Answer: Option D.
    Assume that P has 2x amount. Therefore, Q = 3x amount (50% more than P) And R = 3x ×1/3= x Ratio of P : Q : R = 2x : 3x : x = 2 : 3 : 1 Thus, P alone have = (2/6) × 240 = Rs. 80
  1. Bill, Simon, and John are brothers, given Simon is the eldest. Bill is as many years younger than one brother as he is older than the other. Simon is 7 years younger than twice the age of John. John is 5 years older than half the age of Bill. What is the sum of the ages of Bill, Simon and John?
    1. 12
    2. 24
    3. 48
    4. Can’t say
    5. None of these
    Answer: Option C.
    S – B = B – J
    J = B/2 + 5.
    S = 2J – 7.
    S = B + 10 – 7 = B + 3.
    J = B/2 + 5. 2S = B + 10.B/2 + 5 + B + 3 = 2B. B/2 = 8. B = 16, S = 19, J = 13. So B + S + J = 16 + 19 + 13 = 48.
  2. The sum of the squares of the digits constituting a two-digit number is 10, and the product of the required number by the number consisting of the same digits written in the reverse order is 403. Find the number.
    1. 13
    2. 31
    3. 41
    4. Both 1 & 2
    5. None of these
    Answer: Option D.
    1st condition is satisfied by 1st and 2nd options. 2nd condition is also satisfied by both these options because (1)2 + (3)2 = 10 and (3)2 + (1)2 = 10. Also 31 * 13 = 403 and 13*31 = 403. S the answer is 4th option.
  3. A circle and rectangle have the same perimeter. The sides of the rectangle are 18 cm and 26 cm. What will be the area of the circle? (in cm2)
    1. 88
    2. 1250
    3. 154
    4. 128
    5. Other than those given as options
    Answer: Option E.
    Perimeter of rectangle = perimeter of circle = 2 (18 + 26) = 88 2πr = 88 => r = 14cm Area of circle = 22/7 ×14 × 14 = 616 cm2
  4. Some men promised to do a job in 18 days, but 6 of them became absent and remaining men did the job in 20 days. What is the original number of men?
    1. 50 men
    2. 60 men
    3. 65 men
    4. 70 men
    5. 55 men
    Answer: Option B.
    Let the number of men originally = M. According to the given condition M => 18 = ( M – 6) => 20 => M = 60
  5. The number of ways in which 8 persons can be seated at a round table if 2 particular persons must always sit together
    1. 288
    2. 720
    3. 1440
    4. 2880
    5. None of these
    Answer: Option C.
    Reqd. number of ways = 2! × (7 – 1)! = 2! × 6! = 1440.
  6. The number of ways in which 7 boys and 8 girls can be seated in a row so that they are alternate
    1. 203121800
    2. 29030400
    3. 3628800
    4. 203212800
    5. 3628800
    Answer: Option D
    Reqd. number of ways = 7! × 8! = 203212800.
  7. 50% of a number is 18 less than two-third of that number. Find the number.
    1. 123
    2. 115
    3. 119
    4. 108
    5. 101
    Answer: Option D.
    Let the no. be x
    Given : 50x/100 = 2x/3 – 18
    ½ x – 2/3 x = - 18
    => x = 108
  8. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?
    1. 648
    2. 1800
    3. 2700
    4. 2000
    5. 3080
    Answer: Option B.
    Let the no. of bottles be ‘B’. Using chain rule:
    (6×1)/270 = (10×4)/B => B = 1800

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site