Sample Aptitude Questions of Syntel

  1. 472-152=?
    1. 1894
    2. 1849
    3. 1948
    4. 1984
    5. None of these

    Answer : Option D.
    472-152=(47-15) (47+15) = 32 x 62 = 1984
  2. 93 + 26 * 3 - 51 = ?
    1. 201
    2. 102
    3. 120
    4. 210
    5. None of these

    Answer : Option C.
    93 + 26 * 3 - 51 = 93 + 78 - 51 = 171 - 51 = 120
  1. 63 * 9 * 14 /? = 98
    1. 83
    2. 86
    3. 88
    4. 91
    5. None of these

    Answer : Option E.
    Let the missing number be x Then 63 * 9 * 14 /x = 98 63 * 9 * 14=98 x = 63 * 9 * 14/98=81 So, the correct answer is option E.
  2. 7[1/3]+ 5[4/9]-4[4/9]=?
    1. 8[7/9]
    2. 8[1/3]
    3. 8[2/3]
    4. 8[5/9]
    5. None of these

    Answer : Option B.
    7[1/3]+5[4/9]-4[4/9]=7+5-4+[1/3+4/9-4/9]=8[1/3]
  3. 6[3/8]+3[2/7]+9[7/8]=?
    1. 19[13/28]
    2. 15[19/28]
    3. 19[15/28]
    4. 15[13/28]
    5. None of these

    Answer : Option C.
    (6+3+9)+(3/8+2/7+7/8)=19[15/28]
  4. If the area of a rectangle is 1248 square meters and its breadth is 32 meters how much is its perimeter?
    1. 142 meters
    2. 128 meters
    3. 148 meters
    4. 124 meters
    5. None of these

    Answer : Option A.
    Length of rectangle = area /breadth So, length will be 1248/32 = 39 Perimeter will be 2 (length + breadth) = 2 (39 + 32) = 142 meters.
  5. What will be the compound interest on a sum of Rs. 7200/- at 5 p.c.p.a. in 2 years?
    1. Rs. 841/-
    2. Rs. 738/-
    3. Rs.793/-
    4. Rs. 812/-
    5. Rs. 694/-

    Answer : Option B.
    Compound interest =
  6. In how many different ways can the letters of the word 'PARTY' be arranged?
    1. 120
    2. 2005
    3. 2400
    4. 720
    5. None of these

    Answer : Option A.
    Total no. of ways =5 * 4 *3 *2 *1 = 120
  7. Cost of 68 pens and 96 pencils is Rs. 788/-. What is the cost of 17 pens and 24 pencils?
    1. Rs.193/-
    2. Rs.189/-
    3. Rs 197/-
    4. Rs. 183/-
    5. None of these

    Answer : Option C.
    Cost of 68 pens and 96 pencils = 788/-
    Cost of 17 pens and 24 pencils = 788/4 = 197/-
  8. 5 10 25 70 205 ?
    1. 650
    2. 670
    3. 550
    4. 610
    5. None of these

    Answer : Option D.
    5 10 25 70 205 ?
    +5 +15 +45 +135 +405
    *3 *3 *3 *3
    So, the missing term is 205 + 405 = 610

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site