Sapient Sample Verbal Questions

Directions for Question 1-5: Read the following passage and answer the following questions on the basis of information provided in the passage.

Our body is a wondrous mechanism and when subjected to unusual stress over a period of time, it adapts itself to deal more effectively with that stress. Therefore, when you exert your muscles against resistance, they are forced to adapt and deal with this extraordinary work load. This is the principle of weight training. Strands of muscle fibers become thicker and stronger in response to the demands placed on them.

One of the great merits of weight training is the strength of your heart. During weight training, your heart is forced to beat faster and stronger in order to pump sufficient blood to the muscles being worked. In time, your heart, like your body, will adapt to this extra-workload by becoming stronger and more efficient. Since your body needs a given amount of blood to perform its daily tasks your heart will now need fewer beats to pump the same quantity of blood. Sounds good? There's more. Your entire circulatory system is given a thorough workout every time you exercise, which increases its overall efficiency. Even the neural paths from your brain's command centers to each individual muscle become more effective, enabling easier recruitment of muscle fibers for carrying out physical tasks. In essence, your body becomes a well-oiled and finely-tuned piece of machinery, whirring along without any breakdown. In today's stress filled world, you need all help you can get.

  1. What is the principal of weight training?
    1. Adapting the body to muscle force
    2. Adapting muscles to force implied on them
    3. Disposing extra-workload
    4. Mechanised response to external conditions
    Answer:  Option B.
    Refer to “Our body is a wondrous mechanism and when subjected to unusual stress over a period of time, it adapts itself to deal more effectively with that stress. Therefore, when you exert your muscles against resistance, they are forced to adapt and deal with this extraordinary work load. This is the principle of weight training”. Thus, option 2
  2. What affects the nature of muscle fibres?
    1. Intensity of workload
    2. Alimentary system
    3. Nutrition
    4. Stress imposed on them
    Answer: Option  D.
    “Strands of muscle fibres become thicker and stronger in response to the demands placed on them”. Thus, option 4
  3. How does the heart become stronger owing to physical exercise?
    1. Thorough acclimatization
    2. Naturalization
    3. Adapting to excessive workload
    4. By accelerating the circulation of blood
    Answer: Option  C.
    Refer to “In time, your heart, like your body, will adapt to this extra-workload by becoming stronger and more efficient”. Thus, option C
  4. How much blood does the heart pump at the same number of heartbeats, when exposed to excessive stress?
    1. Same quantity
    2. Less than before
    3. More than normal
    4. None of these
    Answer: Option  D.
    “Since your body needs a given amount of blood to perform its daily tasks your heart will now need fewer beats to pump the same quantity of blood”. Thus, option 4
  5. What happens to our body due to physical exercise?
    1. More efficient
    2. Less efficient
    3. Efficiency of the body remains the same
    4. None of these
    Answer:  Option  A.
    An overall reading indicates that option 1 is correct
    DIRECTIONS for the question 6 to 7: Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below each sentence should replace the phrase printed in italics in the sentence to make it grammatically correct
  6. He was bitten by a snake, walking in the garden.
    1. as he walked in the garden
    2. while he walked in the garden
    3. while he was walking in the garden
    4. No improvement
    Answer: Option  C.
    The correct answer will be option c , as in it it shows while he was walking.
  7. No one could explain how a calm and balanced person like him could penetrate such a mindless act on his friends.
    1. Perpetuate
    2. perpetrate
    3. precipitate
    4. No improvement
    Answer: Option  B.
    The word here should be perpetrate , which means to commit.
    DIRECTIONS for questions 8-9 : Read this sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it.
    The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors or punctuation if any).
  8. . The famous Dr. Chandra (a) / is only dentist (b) / in our village, (c) / No error (d)
    Answer: Option B.
    Add the word - the before dentist, as we are talking of a specific dentist
  9. This candidate lacks (a) / an experience (b) / I otherwise he is well qualified, (c) /No error (d)
    Answer: Option  B.
    Remove the article - an.
    Directions Q 10. Fill in the blank
  10. Each school has its own set of rules ________ all good pupils should follow them.
    1. but
    2. Of
    3. so
    4. and
    Answer: Option D.
    The school has a set of rules ‘and’, it should be followed by all.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site