Sapient Reasoning Question

DIRECTIONS for the questions 1 to 5 : Read the following information carefully and answer the questions given below it:
(i) In a group of six persons namely Radha, Ajay, Mala, Sonu, Satish and Mita, Mala and Satish are intelligent in Physics and Chemistry.
(ii) Mala and Radha are intelligent in English and Chemistry.
(iii) Mita and Sonu are intelligent in History and English.
(iv) Ajay and Radha are intelligent in Mathematics and Physics.
(v) Mita and Ajay are intelligent in Mathematics and English.
  1. Who among the following is intelligent in English, Mathematics and History?
    1. Mala
    2. Satish
    3. Mita
    4. Radha
    Answer: Option C.
    NameEnglishMathematicsPhysicsHistoryChemistry
    Radhax
    Ajayxx
    Malaxx
    Sonuxxx
    Satishxxx
    Mita

    C,Clear from the above table
  2. Who among the following is intelligent in Physics and Chemistry but not in English?
    1. Satish
    2. Radha
    3. Ajay
    4. Mala
    Answer:  Option A.
    NameEnglishMathematicsPhysicsHistoryChemistry
    Radhax
    Ajayxx
    Malaxx
    Sonuxxx
    Satishxxx
    Mita

    A, Clear from the above table
      1. Who among the following is intelligent in Physics and English but not in Mathematics?
        1. Radha
        2. Ajay
        3. Mita
        4. Mala
        Answer: Option D.
        NameEnglishMathematicsPhysicsHistoryChemistry
        Radhax
        Ajayxx
        Malaxx
        Sonuxxx
        Satishxxx
        Mita

        D, Clear from the above table
      2. Which of the following pairs is intelligent in Physics, Mathematics and English as well?
        1. Ajay - Mala
        2. Mala - Satish
        3. Ajay - Radha
        4. Radha - Mala
        Answer: Option C.
        NameEnglishMathematicsPhysicsHistoryChemistry
        Radhax
        Ajayxx
        Malaxx
        Sonuxxx
        Satishxxx
        Mita

        C, Clear from the above table
      3. How many persons are intelligent in more than two subjects?
        1. Two
        2. Three
        3. Four
        4. One
        Answer: Option C.
        NameEnglishMathematicsPhysicsHistoryChemistry
        Radhax
        Ajayxx
        Malaxx
        Sonuxxx
        Satishxxx
        Mita

        C, Clear from the above table.
        DIRECTIONS for the questions 6 - 10 : Answer the following questions as per the best of your ability.
      4. Shyama is taller than Abhay, Ranjan is taller than Chandra but shorter than Veena, Abhay is shorter than Chandra and Chandra is taller than Shyama, then who is the tallest among them?
        1. Shyama
        2. Chandra
        3. Abhay
        4. Veena
        Answer: Option D.
        Veena>ranjan>Chandra>Shyama>Abhay.
      5. Sudhir remembers that the birthday if his wife Sonam is certainly after 10th of April but before 16th of April whereas Sudhir's brother-in-law remembers that his sister Sonam was born after 14th of April but before 17th of April in the year 1968. If both of them are true, on which date in April is Sonam's birthday?
        1. 13th April
        2. 14th April
        3. 15th April
        4. None of these
        Answer: Option C.
        Clearly the birthday of sudhir's wife is between 14th & 16th April i.e. 15th April.
      6. Pointing towards a woman Piyush said,"She is the only daughter of my brother-in-law's mother-in-law". How is Piyush related to that woman (he is directly related with the woman)?
        1. Brother
        2. Brother-in-law
        3. Father
        4. Data inadequate
        Answer: Option A.
        Mother
        ↙ ↓
        Piyush ↔ Woman= Brother-in-Law
        So Piyush is the brother of the woman.
      7. A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table. C is sitting between B and F. D is sitting between E and A. A is sitting to the left of F. Who is to the right of B?
        1. C
        2. E
        3. D
        4. Data inadequate
        Answer: Option B.

      8. How many such 5s are there in the following number series which are immediately preceded by 8 and immediately followed by 1?
        3 8 5 6 3 8 5 4 8 5 1 3 7 5 8 1 8 5 2 1 3 4 8 5 1 8 5 6 1 5 8
        1. One
        2. Two
        3. Three
        4. Four
        Answer: Option B.
        3 8 5 6 3 8 5 4 8 5 1 3 7 5 8 1 8 5 2 1 3 4 8 5 1 8 5 6 1 5 8.

      Complete Campus Placement Training Course
      Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site