SanDisk Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the question 1 to 3 : In the sentence provided a part of the sentence is underlined. Beneath the sentence, four/five different ways of paraphrasing the underlined part are indicated. Choose the best alternative amongst the four/five.
  1. The words in a sentence, if not arranged properly, convey altogether different meaning than expecte
    1. Then not managed properly
    2. If never suggested proper
    3. If not arranging properly
    4. If not management proper
    5. No correction required
    Answer:  Option E.
    The sentence is correct.
  2. Studies in the past have shown that those who limit their actively span during the day in winter are more likely to suffer from depression.
    1. more likely for
    2. mostly likely to
    3. most likely for
    4. most likeliest for
    5. No correction required
    Answer: Option  E.
    “More likely to” is used when we compare two events and the probability of one is more than the other. Here The likelihood of suffering from depression is more in certain kind of people. Hence No correction required. You can't say "most than likely", because most is superlative and cannot be compared (using than). When something is "most likely" it's just very likely. But "the most likely" must be followed by the word or phrase it modifies, to express that of all alternatives, that one is that of highest probability.
  1. In some cases, factors like how salary, lack of growth prospects and lack of motivation compel all employee to look for a change
    1. Compel those employees
    2. compelling all employees
    3. compelling the employee
    4. compel employees
    5. No correction required
    Answer: Option  D.
    The word “compel” is suitable, not compelling
    'All employees' becomes too wordy, all is not required. Moreover all indicates that “employees” should be
    used instead of “employee”… as the thought presented is general in nature. Hence option D is suitable.
    DIRECTIONS for the question 4 to 5 : Read the sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it.
    The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. if there is 'No Error" the answer is (E). (Ignore errors of punctuation if any.)
  2. A red and sore tongue(A) / is an indicator from(B) / lack of iron or vitamin B-12 (C)/ in the body(D) / No Error(E)
    Answer: Option  B.
    Is an indicator…..“of” something not from .. From is a preposition denoting the starting point of something or to take from an origin ...
  3. What expression or word from the passage also means “resolute”?
    1. Reliance
    2. Single-minded
    3. Tongue-in-cheek
    4. Provenance
    Answer:  Option  B.
    The word resolute means determined hence the answer is single minded.
    DIRECTIONS for the question 6 to 7: Read the passage and answer the question based on it.
  4. My cousin's wedding provided/(A) me with the chance/(B) to meet relatives which/(C) I had not met for a long time./(D). No error(E).
    Answer: Option  C.
    Option C, 'whom' in place of 'which' as for living beings 'who' or 'whom' is used and 'which' is used for non living things.
  5. We must ensure that/(A) all our records/(B) are computerised/(C) for next year/(D) . No error(E)
    Answer: Option  D.
    option D, 'by' in place of 'for' as the right preposition will be 'by' , since the task is to be completed 'by' that time.
  6. I knew that because I refused to accept the old man's gift, it would have hurt his felings.
    1. not to refuse
    2. by refusal
    3. if I had refused
    4. should I refused
    5. No correction required.
    Answer: Option C.
    in conditional use of past perfect tense the right structure is 'if ......had.........would have/could have.
    DIRECTIONS for the questions 9: The first sentence is the introductory sentence; rearrange the remaining sentences to form a logical sequence.
  7. Environmental factors are very important especially the climatic changes
    A.Development of drought resistance could benefit large numbers of farmers.
    B.Hence the human race has no choice but to adapt to these impacts.
    C.India has to be concerned about climatic changes.
    D.This impact can run into decades and centuries.
    E.Environment day is thus an important occasion to assess the past and our future.
    F.Since there is a possibility of adverse impact on agriculture which could deter growth.
    1. CFDBAE
    2. ABCDEF
    3. BADCFE
    4. CBAEFD
    5. FDABCE
    Answer: Option  A.
    The opener after the fixed sentence is C as it further explains the topic of 'concern to be shown by the India regarding climate changes', also 'climatic changes' can be linked in both the sentences.After this F will come as climate can adversely affect the agriculture and hence future.'Impact' in F can be connected with 'impact' in D.After this B will come as this impact could run for decades and centuries. So DB forms a mandatory pair.'adapt' in B can be linked 'development' in A. The concluding sentence will be E. Hence the order will be CFDBAE.
  8. Which of the following is an assumption implicit in the given statement?
    1. Connectivity to any place plays an important role in the development of the region and hence economy as a whole
    2. Money is more important than infrastructure when it comes to development
    3. Policy mandate is required to keep up the pace with rest of the world
    4. Law and order situation has to be maintained there in order to maintain progress
    5. None of these
    Answer: Option A.
    Option A, as question is laying stress on ‘connectivity’, which is no doubt plays an important role in the development of the industry and hence the business

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site