Sample Aptitude Questions of Sail

  1. The simple interest on Rs. 4000 in 3 years at the rate of x% per annum equals the simple interest on Rs. 5000 at the rate of 12% per annum in 2 years. The value of x is
    1. 8%
    2. 9%
    3. 10%
    4. 6%

    Answer : Option C.
  2. If x2 – 3x + 1 = 0, then the value of x2 + x + 1/x + 1/x2 is
    1. 6
    2. 8
    3. 10
    4. 2

    Answer : Option C.
    x2 – 3x + 1 = 0
    ⇒ x2 + 1 = 3x
    Dividing both sides by x, => x + 1/x = 3
  3. If (4x-3)/x + (4y-3)/y + (4z-3)/z = 0, then the value of 1/x + 1/y + 1/z is
    1. 4
    2. 6
    3. 9
    4. 3

    Answer : Option A.
  4. Find the simplest value of 2√50 + √18 - √72 (given √2 = 1.414)
    1. 10.312
    2. 8.484
    3. 4.242
    4. 9.898

    Answer : Option D.
    Expression
  5. If a2 + b2 + 4c2 = 2(a + b – 2c) – 3 and a, b, c are real, then the value of (a2 + b2 + c2) is
    1. 2
    2. 2 1/4
    3. 3
    4. 3 1/4

    Answer : Option B.
  6. A number x when divided by 289 leaves 18 as a remainder. Find the remainder when the same number is divided by 17.
    1. 3
    2. 1
    3. 5
    4. 2

    Answer : Option B.
    Here, the first divisor (289) is a multiple of second divisor (17)
    ∴ Required remainder = Remainder obtained on dividing 18 by 17 = 1. Hence the answer is option 2.
  7. An equation of the form ax + by + c = 0 where a ≠ 0, b ≠ 0, c = 0 represents a straight line which passes through
    1. (0, 0)
    2. (3, 2)
    3. (2, 4)
    4. None of these

    Answer : Option A.
    Ax+by+c = 0
    When c = 0 ax+by = 0
    by = -ax ⇒ y = -a/b x
    when x = 0, y = 0 i.e., this line passes through the origin (0,0)
  8. The numerator of a fraction is 4 less than its denominator. If the numerator is decreased by 2 and the denominator is increased by 1, then the denominator becomes eight times the numerator. Find the fraction.
    1. -4/8
    2. 2/7
    3. 3/8
    4. 3/7

    Answer : Option D.
    Original fraction = (x-4)/x
    In case II,
    8(x-4-2) = x+1 ⇒ 8x+48 = x+1
    ⇒ 7x=49 ⇒ x=7
    ∴Original fraction
    = (7-4)/7 = 3/7
  9. If x2 = y + z, y2 = z + x and z2 = x + y then the value of 1/(1+x) + 1/(1+y) + 1/(1+z) is
    1. 2
    2. 0
    3. -1
    4. 1

    Answer : Option D.
  10. In a triangle ABC, ∠A = 90°, ∠C = 55°, AD⊥BC. What is the value of ∠BAD?
    1. 45°
    2. 55°
    3. 35°
    4. 60°

    Answer : Option B.

    A = 90°,C = 55°
    ∴ ∠B = 90°-55° = 35°
    ADB = 90°
    ∴ ∠BAD = 90°-35° = 55°
Test Site