Sample Aptitude Questions of Polaris Software

DIRECTIONS for the question 1 to 5: Solve the following question and mark the best possible option.
  1. If x > y
  2. If x ≥ y
  3. If x < y
  4. If x ≤ y
  5. If x = y or the relationship between x and y cannot be established
  1. I. x2 + 12x + 36 = 0
    II. y2 + 15y + 56 = 0
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option A.
    x2 + 12x + 36 = 0
    Or, (x + 6)2 = 0
    Or, (x + 6) = 0
    Or, x = - 6
    II. y2 + 15y + 56 = 0
    Or, y2 + 7y + 8y + 56 = 0
    Or, y(y + 7) + 8(y + 7) = 0
    Or, (y + 7) (y + 8) = 0
    y = - 7, - 8
    x > y
  1. I. x2 = 35
    II. y2 + 13y + 42 = 0
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option A.
    I. x2 = 35
    ∴ x = +- √35
    II. y2 + 13y + 42 = 0
    Or, y2 + 6y + 7y + 42 = 0
    Or, y(y + 6) + 7 (y + 6) = 0
    Or, (y + 6) (y + 7) = 0
    ∴ y = -6, - 7
    ∴ x > y
  2. I. 2x2 – 3x – 35 = 0
    II. y2– 7y + 6 = 0
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option D.
    I. 2x2 – 3x – 35 = 0
    Or, 2x2 – 10x + 7x – 35 = 0
    Or, 2x(x – 5) + 7 (x – 5) = 0
    Or, (2x + 7) (x – 5) = 0
    ∴ x = - 7/2 , 5
    II. y2 – 7y + 6 = 0
    Or, y2 – y – 6y + 6 = 0
    Or, y(y – 1) -6 (y – 1)
    Or, (y – 1) (y – 6) = 0
    ∴ y = 1, 6
    No relation can be established between x and y.
  3. I. 6x2 – 29x + 35 = 0
    II. 2y2 - 19y + 35 = 0
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option D.
    I. 6x2 – 29x + 35 = 0
    Or. 6x2 – 15x – 14x + 35 = 0
    Or, 3x(2x – 5) -7(2x – 5) = 0
    Or, (3x – 7) (2x – 5) = 0
    ∴ x = - 7/2 , -5/2
    II. 2y2 – 19y + 35 = 0
    Or, 2y2 – 14y – 5y + 35 = 0
    Or, 2y(y – 7) – 5(y – 7) = 0
    Or, (2y – 5) (y – 7) = 0
    ∴ y = 5/2 , 7
    ∴ x <= y
  4. I. 12x2 – 47x + 40 = 0
    II. 4y2 + 3y – 10 = 0
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option B.
    I. 12x2 – 47x + 40 = 0
    Or, 12x2 – 32x – 15x + 40 = 0
    Or, 4x(3x – 8) -5(3x – 8) = 0
    Or, (4x – 5) (3x – 8) = 0
    ∴ x = 5/4 , 8/3
    II. 4y2 + 3y – 10 = 0
    Or, 4y2 + 8y – 5y – 10 = 0
    Or, 4y(y + 2) -5(y + 2) = 0
    Or, (4y - 5) (y + 2) = 0
    ∴ x = 5/4 , -2
    ∴ x >= y
    DIRECTIONS for the question 6 to 10: Solve the following question approximately and mark the best possible answer. You are not expected to find the exact value.
  5. 39% of 129 - 43% of 97 = ?
    1. 14
    2. 15
    3. 17
    4. 9
    Answer: Option D.
    129×39/100 = 50.3
    97×43/100 = 41.7
    ? = 50.3-41.7 ≈ 9
  6. 84.99 × 18.98 ÷ 7.2 + 62.7 = ?
    1. 390
    2. 340
    3. 287
    4. 240
    Answer: Option C.
    ? = 85×19 ÷ 7.2 + 62.7
    = 85 × 2.64 + 62.7
    = 224.3 + 62.7 = 287
  7. Find the value of Square root of ( √36.1 + √28.9 ).
    1. 3.4
    2. 4.2
    3. 4.5
    4. 2.8
    Answer: Option A
    √36.1 = 6
    √28.9 = 5.4
    6 + 5.4 = 11.4
    √11.4 = 3.4
  8. 56.5% of 286 + 45.8% of 435 = ?
    1. 85
    2. 75
    3. 361
    4. 125
    Answer: Option C.
    286 × 56.5/100 = 161.6
    435 × 45.8/100 = 199.2
    ? = 161.6 + 199.2 ≈ 361
  9. 9.71 × 52.8 ÷ 50.8 + 83.4 = ?
    1. 93.58
    2. 103.1
    3. 53.7
    4. 108.4
    Answer: Option A.
    ? = 9.71 × 52.8 ÷ 50.8 + 83.4
    = 10.1 + 83.4 = 93.5

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site