PWC Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the question 1 to 4: A sentence has been broken into four parts. Choose the part that has an error.
  1. 1. Their main / complain / is related to / the arrangement of the cla
    1. Their main
    2. complain
    3. is related to
    4. the arrangement of the class

    Answer: Option B.
    Complain should be replaced with complaint
  2. The Internet has / greatly / affected / our life.
    1. The Internet has
    2. greatly
    3. affected
    4. Our Life

    Answer:  Option D.
    Our life should be replaced with our lives, as 'our' is plural
  3. I hope / you enjoy / your staying / in India this time.
    1. I hope
    2. you enjoy
    3. your staying
    4. in India this time

    Answer: Option C.
    Your stay is the correct answer
  4. I buy / a car / because I need one / to go to the office
    1. I buy
    2. a car
    3. because i need one
    4. to go to the office

    Answer: Option A.
    I buy is wrong usage of the tense. 'I bought' is the correct usage.
    DIRECTIONS for the question 5 to 7: Study the passage below and answer the questions that follow.

    Jogging may be okay, but going for extreme endurance events such as marathons could take a toll on your health, says a new study. It's said that putting the heart under heavy strain for long periods causes scarring of the heart muscle, known as fibrosis. This damage is normally reversed within a week of an event, the process of repairing serving to make the heart fitter. However, researchers who followed 40 elite Australian athletes have found evidence of "more permanent damage" in five of them, the European Heart Journal reported. According to them, fibrosis can impair how well the heart performs when a person is exercising intensively. It can also lead to irregular heartbeats, called arrhythmias. And serious arrhythmias can be life-threatening. The lead researcher at a hospital in Belgium said: "It is likely to affect only a minority of athletes, particularly those in whom more intense training fails to result in further improvements in their performance." He said that the five who saw longer-term damage had been training and competing for longer than the others. "It is most important that our findings are not over-extrapolated to infer that endurance exercise is unhealthy. Our data do not support this premise," he added. The researchers found damage in the right ventricle, one of the four chambers of the heart, using MRI scanning. They found no damage in the left ventricle. However, experts are fully convinced. A consultant cardiologist and medical director of the London Marathon, was quoted by The Daily Telegraph as saying, "it is too early to say that taking part in endurance sports causes long-term damage to the right ventricle." But, this study is an indication that it might cause a problem in some endurance athletes with a predisposition and, therefore, it should be studied further, he added.

  5. The study referred to in the passage does not support which of the following statement(s)?
    1. Jogging is good for the heart, but marathon running is better.
    2. Fibrosis is a permanent form of damage of the heart muscle.
    3. Endurance sports always cause long-term damage to the heart.
    4. All of these.

    Answer: Option D.
    All the entire mentioned are not supported.
  6. It can be inferred from the passage that
    1. more intense training by athletes would not always result in better performance.
    2. the process of reversal of fibrosis makes the heart fitter.
    3. arrhythmias can lead to death.
    4. All of these

    Answer: Option A.
    Although the other two options are given clearly, yet the word implication in the question justifies option 1 as the answer
  7. Fibrosis, the damage caused by heavy strain on the heart muscle, is
    1. usually reversed within a short period.
    2. irreversible
    3. a condition associated with athletes only.
    4. None of these

    Answer: Option A.
    Option A is the correct choice. Refer to the line, 'This damage is normally reversed within a week of an event.
  8. Lily
    1. lilies
    2. lilys
    3. lily's
    4. lily

    Answer: Option A
    Lilies is the plural form.
  9. Box
    1. box
    2. boxen
    3. boxes
    4. box's

    Answer: Option C.
    Boxes is the answer
  10. Cherry
    1. cherris
    2. cherry's
    3. cherrys
    4. cherries

    Answer: Option D.
    Cherries is the plural form
Test Site