DIRECTIONS for the questions 1 to 10: Solve the following question and mark the best possible option
There are two motor cycles (A and B) of equal cost price. Motorcycle A was sold at a profit of 14% and motorcycle B was sold for Rs. 4,290/- more than its cost price. The net profit earned after selling both the motor cycles (A and B) is 20%. What is the cost price of each motorcycle?
Answer : Option D. Let the cost price of each motorcycle be Rs. ‘A’. So SP of A = 1.14A and SP of B = A + 4290. Total CP = 2A. As net profit is given to be 20% on both the motorcycles, so we can form the equation as (2.14A + 4290 - 2A)/2A = 20%. Solving it further, we get (0.14A + 4290)5 = 2A. Solving this equation, we get value of A as 16,500. Hence answer is option D.
A bag contains 3 white balls and 2 black balls. Another bag contains 2 white and 4 black balls. A bag and a ball are picked at random. What is the probability that the ball drawn is white?
None of these
Answer : Option D. (3/5+2/6)×½, Solving, 7/15
A is thrice as efficient as B and takes 10 days less to do a piece of work than B takes to do the same work. In how many days, B alone can finish the whole work?
Answer : Option A. Efficiency A:B = 3:1 Therefore, no. of days A:B = 1:3 Given, 3x – x = 10 Solving, A = 5 days and B= 15 days.
The compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is ________
None of these
Answer : Option B. Let ‘P’ be the principle P(1.1)2 – P = 525 P = 2500 S.I = (2500*4*5)/100 = 500
There is a natural number which becomes equal to the square of a natural number when 100 is added to it, and to the square of another natural number when 168 is added to it. Find the number.
Answer : Option B. Try by options. 3rd option is correct because 100 + 156 = 256 (square of 16) and 168 + 156 = 324 (square of 18). No other option is satisfying the 2nd condition.
In a rectangular auditorium, chairs are arranged in rows and columns. The number of chairs in each column is more than the number of chairs in each row by 5. If there are in all 300 chairs, find the number of chairs in each row and in each column.
None of these
Answer : Option D. Go by options. When there were 300 chairs, so product of chairs in rows and chairs in columns should be 300. Difference of 5 should be there between the seats in rows and columns. So no option out of 1st 3 is satisfying the conditions. So answer is 4th option and correct values are 20 and 15.
A started a business with an investment of Rs. 16,000. After 6 months from the start of the business, B and C joined with Rs. 12,000 and Rs. 18,000 respectively and A invested an additional amount of Rs. 4000. If the difference between A’s share and B’s share in the annual profit is Rs. 6000, what was the annual profit received?
Answer : Option D. Amount invested by A= 16000 for first 6 months, and 20000 for next 6 months Amount invested by B= 12000 for 6 months Amount invested by C= 18000 for 6 months Now by compound partnership, IA:IB:IC = PA : PB : PC 16000*6 + 20000*6 : 12000*6 : 18000*6 = 6:2:3 Given 6x – 2x= 4x = 6000; x=1500 so total profit = 11x = 16500.
Shiva gives 20% of her monthly salary to his mother, 50% of the remaining salary he invests in an insurance scheme and PPF in the respective ratio of 5 : 3 and the remaining he keeps in his bank account. If the sum of the amount he gives to his mother and that he invests in PPF is Rs. 12,600, how much is Shiva’s monthly salary?
None of these
Answer : Option A. Let the total amount be x. 0.2x = given to mother 0.25x= invested in insurance 0.15x= invested in ppf 0.4x= Bank account Given, 0.2x+0.15x = 0.35x = 12600; x=36000
The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A and B) is 4 : 7. The respective ratio of the heights of cylinders A and B is 2 : 1. What is the respective ratio of volumes of cylinders A and B?
23 : 42
32 : 49
30 : 49
36 : 49
Answer : Option C. 32:49 VA:VB = πrA2 hA : πrB2 hB = 42 x2 : 72 x1 = 32:49
C is 20% more efficient than A. A and B together can finish a piece of work in 16 days. B and C together can do it in 15 days. In how many days A alone can finish the same piece of work?
Answer : Option B. Let total of 240 units of work to be done. Now as given A+ B can do 240/16= 15 units/day Also B + C can do 240/15= 16 units/day And given, C= 1.2 A., Substituting and solving the equations we get, A= 5 units/day, ie.e A will complete work in 240/5= 48 days.
Complete Campus Placement Training Course Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments