Infogain Reasoning Question

DIRECTIONS for questions 1 to 4: What will come in place of the question mark (?) in each of the following series?
  1. 17, 52, 158, 477, ? , 4310
    1. 1433
    2. 1432
    3. 1435
    4. 1434
    5. None of these
    Answer: Option C.
    17×3+1=52
    52×3+2=158
    So on
    477×3+4=1435
  1. 3, 22, ?, 673, 2696, 8093
    1. 133
    2. 155
    3. 156
    4. 134
    5. None of these
    Answer:  Option D.
    3×7+1=22
    22×6+2=134
    134×5+3=673
    673×6+4=2696
  2. 6, 36, 252, 2016,?
    1. 1291
    2. 18144
    3. 1881
    4. 1645
    5. None of these
    Answer: Option B.
    6×6=36
    36×7=252
    252×8=2016
    2016×9=18144
  3. 286, 142, ?,34, 16, 7
    1. 66
    2. 72
    3. 64
    4. 74
    5. None of these
    Answer: Option E.
    286/2-1 =142
    142/2-1 =70
    70/2-1=34
    DIRECTIONS for question 5 to 8: Study the following information and answer the given question. Seven people, namely, J, K, L, M, N, O and P like seven different cartoon characters namely, Tweety, Wiene, Superman, Garfield, Jerry, Ariel and Popeye. Each of them studies in either of the three standards viz. IV, VIII, XI with atleast two of them in a standard.(Note: None of the information given is necessarily in the same order.)
    Only one person studies with M in XI standard. K studies with the one who likes Ariel. M does not like Ariel. P studies with only the one who likes Garfield. Neither K nor M likes Garfield. J likes Popeye. J does not study with K. The one who likes tweety studies with J. N studies with the one who likes Jerry. N does not study in IV standard. Neither K nor O likes Jerry. The one who likes Superman studies with N
  4. Who amongst the following likes Wiene?
    1. N
    2. O
    3. M
    4. P
    5. K
    Answer: Option D.
    Person Class Character liked
    J 11 Popeye
    K 8 Superman
    L 8 Jerry
    M 11 Tweety
    N 8 Ariel
    O 4 Garfield
    P 4 Wiene
  5. Which of the following cartoon characters does L like?
    1. Superman
    2. Ariel
    3. Tweety
    4. Jerry
    5. Garfield
    Answer: Option D.
    Person Class Character liked
    J 11 Popeye
    K 8 Superman
    L 8 Jerry
    M 11 Tweety
    N 8 Ariel
    O 4 Garfield
    P 4 Wiene
  6. Which of the following statements is true?
    1. Both M and J study in the same standard
    2. K studies in IV standard
    3. J studies with the one who likes Wiene
    4. More than two people study in the standard in which O studies
    5. None of the given statements is true
    Answer: Option A.
    Person Class Character liked
    J 11 Popeye
    K 8 Superman
    L 8 Jerry
    M 11 Tweety
    N 8 Ariel
    O 4 Garfield
    P 4 Wiene
  7. Which of the following combinations represents the combination of people studying in VIII standard?
    1. N and the one who likes Wiene
    2. J, O
    3. K, L, N
    4. K and the one who likes Tweety
    5. None of these
    Answer: Option C
    Person Class Character liked
    J 11 Popeye
    K 8 Superman
    L 8 Jerry
    M 11 Tweety
    N 8 Ariel
    O 4 Garfield
    P 4 Wiene
    DIRECTIONS for questions 9 to 10: In these questions, relationships between elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer if only conclusion I follows.
    1. if only conclusion II follows.
    2. if either conclusion I or conclusion II follows.
    3. if neither conclusion I nor conclusion II follows.
    4. if both conclusions I and II follow.
  8. Statements: K < L < M < N; M < O < P
    Conclusions: I. P > K II. N > O

    Answer: Option A.
    K < L<M < O < P
    So conclusion I i:e P > K is true and no relationship can be established between N
    and O so conclusion II is false.
  9. Statements: B < A < C; A > D E
    Conclusions: I. B E II. C > E

    Answer: Option D.
    B < A> D E
    We can clearly see that conclusion I i:e B E does not follows
    E D< A < C
    So conclusion II i:e C > E is false as there is equality between D and E.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site