Sample Aptitude Questions of Infogain

DIRECTIONS for questions 1 – 4: Solve the equations given below and answer
if X < Y
if X > Y
if X  ≥ Y
if X ≤  Y
or no relation can be established
  1. 6X2 + 31X + 35 = 0
    2Y2 + 3Y + 1 = 0

    Answer : Option D.
    6X2 + 31X + 35 = 0
    Factorize 6X2 + 21X +10X +35=0
    So we get factors of X = -7/2 and -5/3
    2Y2 + 3Y + 1 = 0
    After factorize we get
    Y = -1 and -1/2
    So conclusion D follows
  2. 2X2 - (4 + 13) X + 2 13 = 0
    10Y2 - (18 + 513) Y + 9 13 = 0

    Answer : Option D.
    2X2 - (4 + √13) X + 2 √13 = 0
    After factorizing we get
    2X - √13X - 4 √13X+ 2 √13 = 0
    X = 2 and √13/2
    10Y2 - (18 + 5 √13) Y + 9 √13 = 0
    Y = √13/2 and 9/2
    Hence conclusion D follows
  3. 2X2 + 9X + 10 = 0
    4Y2 + 28Y + 45 = 0

    Answer : Option C.
    2X2 + 9X + 10 = 0
    Factorizing
    2X2 + 5X +4X +10=0
    We get X = -5/2 and -2
    4Y2 + 28Y + 45 = 0
    Factorizing we get
    4Y2 + 18Y +10Y +45 = 0
    Y= -9/2 and -5/2
    Hence conclusion C follows
  4. 15X2 - 11X - 12 = 0 20Y2 - 49Y + 30 = 0

    Answer : Option E.
    15X2 - 11X - 12 = 0
    After factorizing we get
    15X2 - 20X+9X - 12 = 0
    We get X=4/3 and -3/5
    20Y2 - 49Y + 30 = 0
    After factorizing we get
    20Y2 - 25Y-24Y + 30 = 0
    We get Y = 5/4 and 6/5
    Hence conclusion E follows.
  5. A and B are partners in a business. They invest in the ratio 5:6, at the end of 8 months A withdraws. If they receive profits in the ratio of 5 : 9, find how long B's investment was used?
    1. 12 months
    2. 10 months
    3. 15 months
    4. 14 months
    5. 18 months

    Answer : Option A.
    Ratio of profit is always distributed in the ratio of their investment and time.
    5unit × 8 months:6 units × B’s months = 5:9
    So B’s investment time = 12 months
  6. There are 3 red balls, 4 blue balls and 5 white balls. 2 balls are chosen randomly. Find probability that 1 is red and the other is white.
    1. 5/22
    2. 5/23
    3. 7/22
    4. 4/9
    5. None of These

    Answer : Option E.
    There are 3 red balls, 4 blue balls and 5 white balls. 2 balls are chosen randomly.
    probability that 1 is red and the other is white = 3/12× 5/11 = 5/44
  7. According to a new plan rolled out by H1SP Bank, the rate of simple interest on a sum of money is 8% p.a. for the first two years, 10% p.a. for the next three years and 6% p.a. for the period beyond the first five years. Simple interest accrued on a sum for a period of eight years is Rs. 12,800. Find the sum.
    1. Rs. 24,000
    2. Rs. 16,000
    3. Rs. 15,000
    4. Rs. 13,500
    5. None of These

    Answer : Option E.
    Let the sum of money be x.
    So interest in first two years = 8×2 = 16% of x
    Interest in next three years = 10×3 =30% of x
    Interest in next five years = 6×3 = 18% of x
    Total interest = 64% of x = Rs 12,800
    We get x = Rs 20,000
  8. Three Science classes A, B and C take a Life Science test. The average score of students of class A is 83. The average score of students class B is 76. The average score of class C is 85. The average score of class A and 8 is 79 and average score of class B and C is 81. Then the average score. Of classes A, B and C is
    1. 80
    2. 80.5
    3. 81
    4. None of these

    Answer : Option D.
  9. A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm. How many bottles are required to empty the bowl?
    1. 221
    2. 343
    3. 81
    4. 243
    5. None of these

    Answer : Option E.
    Area of a hemispherical bowl = 2/3 ×π ×r3
    Area of a cylinder = πr2h
    Area of a cylinder = n × Area of a hemispherical bowl
    2/3 ×π ×273 = n ×π×32×9
    we get n = 162
  10. Solve : (638 + 9709 - 216) ÷ 26 = ?
    1. 275
    2. 365
    3. 420
    4. 300
    5. 390

    Answer : Option E.
    (638 + 9709 - 216) ÷ 26 = 10131/26 = 389.65
    Approx 290

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site