Impetus Reasoning Question

NOTE: This section is not present in this company's placement process. If you still want to practise, some questions are provided below.
DIRECTIONS for the question 1-4: Read the information given below and answer the questions given below that accordingly.
During a certain week a sales representative must call on five customers - J, K, L, M and N.
She will call on each customer only once, and Monday through Friday, according to the following restrictions:
She cannot call on L on Monday.
She must call on J before she calls on M.
She must call on K before she calls on N.
  1. Which of the following is an acceptable schedule for the sales representative's calls?
    1. J, M, L, K, N
    2. K, M, J, N, L
    3. L, K, N, J, M
    4. L, M, J, K, N
    5. N, L, K, J, M

    Answer: Option A.
    As per conditions : (1) L - Mon X (2) J-M (3) K-N
    Only choice A satisfy all conditions.
  2. Which of the following two calls CANNOT be scheduled after L?
    1. J and K
    2. J and N
    3. K and M
    4. K and N
    5. M and N

    Answer: Option A.
    As per conditions : (1) L - Mon X (2) J-M (3) K-N
    As per (1) L can be on Tue and then we are left with only 3 days so can't adjust 4 people.
  3. If the sales representative calls on L earlier than J. which of the following must be true of her schedule?
    1. K is first
    2. L is second
    3. J is third
    4. N is second
    5. M is fifth

    Answer: Option A.
    As per conditions : (1) L - Mon X (2) J-M (3) K-N
    If L is before J then we are left with only 3 days so can't adjust 4 people.
  4. If L, K and N are scheduled on consecutive days, in that order, then M could be scheduled for which day?
    1. Either Monday or Tuesday
    2. Either Monday or Wednesday
    3. Either Tuesday or Friday
    4. Either Wednesday or Thursday
    5. Either Thursday or Friday

    Answer: Option C.
    As per conditions : (1) L - Mon X (2) J-M (3) K-N If L,K,N are consecutive they have to be Tue onwards. So day left is Fri. But if L is on Wed then day left is Tue as per 3rd condition.
    DIRECTIONS for the question 5-7: Study the following letter-symbol-number sequence carefully and answer the questions given below. H U 8 * C P 1 T L Q @ M B 2 • £ X K 6 Δ G 3 $ V F A 7 Z N D 1 β R
  5. Four of the following five are alike in respect to their position in the above sequence and hence form a group. Which one does not belong to the group?.
    1. M• 6G
    2. PLB•
    3. XΔ$A
    4. Δ$7Z
    5. H*TQ

    Answer: Option C.
    The pattern is +2, +3,+1,which is not followed in C. It should have been V instead of $.
  6. If every alternate element starting from your left (H is dropped first) is dropped from the above sequence, which of the following will indicate numbers of symbols, letters and numbers, respectively which will remain in the sequence?
    1. 4, 10, 3
    2. 3, 10, 4
    3. 5, 8, 4
    4. 4, 7, 6
    5. None of these

    Answer: Option A.
    Just drop every alternate element from H, only (U*PTQM2£K∆3VAN1R) are left.
  7. What is the total number of the "symbol immediately preceded by letter" and the "letter immediately preceded by symbol" together in the above sequence?
    1. Four
    2. Five
    3. Six
    4. Seven
    5. None of these

    Answer: Option E.
    H U 8 * C P 1 T L Q @ M B 2 • £ X K 6 ∆ G 3 $ V F A 7 Z N D 1 β R Check out all letter-symbol and symbol-letter combinations. They are 8.
  8. REPORT is related to UGSQUV in the same way as LONGER is related to
    1. OQPIHT
    2. OQQFGS
    3. OQQIHT
    4. QPQHIT
    5. None of these

    Answer: Option C.
    The pattern is +3 +2 +3 +2 and so on .
  9. Four of the following five are similar in relation to their position in the English alphabet and hence form a group. Which one does not belong to the group?
    1. BDHN
    2. FHLR
    3. QTYC
    4. JLPV
    5. NPTZ

    Answer: Option C.
    The pattern is +2 +4 +6 for all options except C.
    DIRECTIONS for the question 10: Study the following information carefully and answer the questions given below:
    P + Q means P is the daughter of Q    P - Q means P is the husband of Q
    P x Q means P is the brother of Q    P ÷ Q means P is the sister of Q
  10. If A + B - C ÷ D, which of the following is true?
    1. C is the mother of A
    2. D is the father of A
    3. A is the brother of C
    4. A is the uncle of C
    5. None of these

    Answer: Option A.
    Since A is daughter of B and B is husband of C, so C must be mother of A.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site