Huawei Sample Verbal Questions

  1. NOTE: This section is not present in this company's placement process. If you still want to practise, some questions are provided below.
    DIRECTIONS for questions 1:
    Each of these questions has an assertion (A) and a reason (R).
    Mark the answer as
    1. if both 'A' and 'R' are true and 'R' is the correct explanation of 'A'.
    2. if both 'A' and 'R' are true but 'R' is not the correct explanation of 'A'.
    3. if 'A' is true but 'R' is false.
    4. if 'A' is false but 'R' is true.
    Reason (R) : Clothes are not washed properly in hard water.
    Assertion (A) : Hard water contains many minerals.
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer:  Option D.
    Refer to the fifth line of 1st paragraph.
    Sensation may produce memory.
    Those with memory are more intelligent and apt at learning.
    Memory produces experience which then leads to judgment.
    DIRECTIONS for question 2: Fill in the blank.
  1. Though Bonsai, a well known art form, originated in China, it was ______ by the Japanese.
    1. Finished
    2. Borrowed
    3. Cultivated
    4. Perfected
    Answer: Option  C.
    Even though the origin was in China, it was taken forward by the Japanese.
    Hence the correct is option 3.
    DIRECTIONS for question 3: A word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt.
  2. Choose the correctly spelt word.
    1. Satellite
    2. Satelite
    3. Sattelite
    4. Sattellite
    Answer: Option  B.
    The correct spellings are–SATELLITE.
    DIRECTIONS for question 4-5:Choose the word which is opposite in meaning of the quoted word in the sentence.
  3. The teacher told the student to "abridge" the essay he had written.
    1. Amplify
    2. Shorten
    3. Narrow
    4. Modify
    Answer: Option  A.
    The word abridge means shorten (a book, film, speech, etc.) without losing the sense; hence the answer is option A, which means the opposite.
  4. All these measures will "augment" employment opportunities
    1. Develop
    2. Amplify
    3. Diminish
    4. Improve
    Answer:  Option  C.
    The word augment means make (something) greater by adding to it; increase, hence the answer is option C,
    which means the opposite.
    DIRECTIONS for question 6-10: Read the passage and answer the question based on it.
    Reports of crises in once highly regarded companies dominated the business news during the first three years of the new millennium. WorldCom, Enron, Conseco, Global Crossing, United Airlines, Kmart . . . each month brought the sound of another titan crashing to earth. The six bankruptcies mentioned above alone caused over 125,000 layoffs and destroyed assets valued at US$ 300 billion. The use of “failure” when referring to a company doesn’t necessarily mean bankruptcy. A dramatic fall from grace qualifies too. Former stock market stars such as ABB, AT&T, Daimler Chrysler, France Telecom, Time Warner, and Vivendi Universal share the pillory of shame as value destroyers. These six companies lost more than half their value, or US$510 billion, between 1998 and 2003. What took decades to create was lost within months. Despite numerous practical examples of the failure of successful organizations, the phenomenon has to date raised less interest in the management literature than the ubiquitous search for their success factors. In general, failure is regarded as part of a natural process. Companies experience various life cycles at the end of which awaits the death of the old and weak organization. Failure is understood as the culmination of decades of decline and deteriorating financial performance. Unfortunately this view fails to explain the spectacular collapse of organizations over the past years. Until their collapse, companies such as ABB, Enron, Swissair, or WorldCom belonged to the most successful of their kind. Supposedly weaker organizations of the same kind are currently faring far better than the previously acclaimed companies. The failure did not come at the end of the “natural life cycle,” but rather at the zenith. Companies that were healthy just months ago, it seems, are suddenly on the brink of death. And not just any companies: large, important blue chip companies that aren’t expected to collapse. Managers have been quick to blame their failure on external conditions such as declining stock-Markets or intensifying competition. It is certainly true that the general market decline over the past years contributed to the failure of so many once respected companies.
  5. Which of the following statements is TRUE in the context of the given passage and according to the author?
    1. It is a fact that in the business world, “Failure and ‘Bankruptcy’ are absolutely interchangeable
    2. Industry-specific factors alone can throw light on why some industries tail and some survive in this sector.
    3. Most respected organizations have immunity from the impact of unstable market conditions
    4. Giants like ABB, Enron or Swissair, faced failure when they were at the brink of death
    5. None of the given statements is true
    Answer: Option  E.
    All statements are false, as they are being contradicted in the above passage; hence the answer is option 5.
    The first statement can be verified from "The use of “failure”..........mean bankruptcy."
    In order to verify statement 3, we can go through the last line.
    Statement 4 can be verified from the following lines "Until their collapse, companies such as ABB, Enron,
    Swissair, or WorldCom belonged to the most successful of their kind".
  6. As mentioned in the passage, the primary reason/s that managers quote, in case of
    organizational failure, is/are
    A. Frequently Changing CEOs
    B. Rising Competition
    C. Lack of foresight
    1. Only A
    2. Only B
    3. Only C
    4. Both A & B
    5. Both B & C
    Answer: Option  B.
    It is mentioned in the first line of the last para.
  7. According to the author, there is less literature on failures of organisations than successes
    because__
    1. Less funds have been allocated for conducting research on factors responsible for organizational failure.
    2. In general, people are optimistic, so they focus more on success than failure and failure is taken as the part of natural process.
    3. No real data is obtained from failures of organization
    4. Employees feel uncomfortable to talk about failure as compared to success.
    5. None of the given options
    Answer: Option B.
    As per the lines ‘’ Despite numerous practical examples of the failure of successful organizations, the phenomenon has to date raised less interest in the management literature than the ubiquitous search for their success factors. In general, failure is regarded as part of a natural process. Companies experience various life cycles at the end of which awaits the death of the old and weak organization’’, it is clear that people are generally optimistic and failure is considered as natural process.
  8. According to the author, despite possessing key factors supporting the growth of an organization, many of them fail because____
    A. They have incompetent workforce
    B. These factors are often ignored
    C.Beyond a point these factors prove to be detrimental
    1. Only A
    2. Only B
    3. Only C
    4. Both A & B
    5. Both B & C
    Answer: Option  C.
    As market supports any company so it will support other organization/company and this intensifies the competition. Also it changes the dynamics of the market, sometimes harmful to the best companies even. As a result the organizations fail.
  9. Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning as the word ‘DETERIORATING’ as used in the passage?
    1. Sinking
    2. Raising
    3. Elevating
    4. Improving
    5. Unnecessary
    Answer: Option D.
    Deteriorating means to worsen, Hence answer is option 4

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments