DIRECTIONS for the questions 1 & 2: Solve the following question and mark the most appropriate option.
The set which resembles the given set 1, 5, 12 is
4, 8, 24
10, 14, 44
9, 13, 42
Answer: Option B. 1 + 5 = 6 and 6 × 2 = 12. Similarly, 4 + 8 = 12 and 12 × 2 = 24 Hence, the answer is 4, 8, 24
ELFA, GLHA, ILJA, ? , MLNA
Answer: Option D.
Hence the answer is KLLA.
DIRECTIONS for the questions 3 & 4 : What should come in place of question mark (?) in the following number/alphabetic series?
4, 10, 24, 54, ?, 242
Answer: Option B. 4 x 2 + 2 = 10 10 x 2 + 4 = 24 24 x 2 + 6 = 54 54 x 2 + 8 = 116 116 x 2 + 10 = 242 So 116 should be the answer
F G H J K L N O P R S ?
Answer: Option A. FGH are three consecutive alphabets. Then 1 alphabet I is skipped and next three alphabets JKL are written and so on. Continuing this way the group RS should have T as the missing alphabet. So option A.
DIRECTIONS for the questions 5 to 8: Solve the following question and mark the best possible option.
b-0, y-3, c-8, x-15, d-24,?
Answer: Option B.
The two consecutive letter are pair of opposite letters
The average age of father and his son is 22 years. The ratio of their ages is 10 : 1 respectively. What is the age of the son?
Answer: Option B. Suppose the age of son is x years Therefore, age of father = 10x years According to question (10x + x)/2 = 22 11x = 44 x = 4 years Hence, age of son is 4 years.
Veni is an year older than Smith. Smith is two years old¬er than Salim. Raju is an year older than Salim. Who is the youngest of all ?
Answer: Option B. Suppose the age of Salim is x years Age of Raju = x + 1 year Age of Smith = x + 2 years Age of veni = x + 3 years Therefore, Salim is the youngest of all.
Rachel starts walking towards North. After walking 15 me¬tres, she turns towards South and walks 20 metres. She then turns towards East and walks 10 metres. Then, again, she walks 5 metres towards North. How far is she from her start¬ing point and in which direc¬tion?
10 metres, West
5 metres, East
5 metres, North
10 metres, East
Answer: Option D
Required distance = AE = 10m Rachel is 10 metres towards East from the starting point.
DIRECTIONS for the questions 9 & 10: In the following question, one word is followed by four/five different words in options, check and mark that word as your answer which cannot be made by using the letters of the key word given in the question.
Answer: Option C. There is no 'V'letter in the given word.
Answer: Option C. There is no ‘C’ letter in the given word. Therefore, the word REFRACT cannot be formed.
Complete Campus Placement Training Course Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments