Godrej Reasoning Question

DIRECTIONS for the questions 1 & 2: Solve the following question and mark the most appropriate option.
  1. The set which resembles the given set 1, 5, 12 is
    1. 7, 11,35
    2. 4, 8, 24
    3. 10, 14, 44
    4. 9, 13, 42
    Answer: Option B.
    1 + 5 = 6 and 6 × 2 = 12.
    Similarly, 4 + 8 = 12 and 12 × 2 = 24
    Hence, the answer is 4, 8, 24
  2. ELFA, GLHA, ILJA, ? , MLNA
    1. OLPA
    2. KLMA
    3. LLMA
    4. KLLA
    Answer:  Option D.

    Hence the answer is KLLA.
    DIRECTIONS for the questions 3 & 4 : What should come in place of question mark (?) in the following number/alphabetic series?
  1. 4, 10, 24, 54, ?, 242
    1. 80
    2. 116
    3. 110
    4. 114
    Answer: Option B.
    4 x 2 + 2 = 10
    10 x 2 + 4 = 24
    24 x 2 + 6 = 54
    54 x 2 + 8 = 116
    116 x 2 + 10 = 242
    So 116 should be the answer
  2. F G H J K L N O P R S ?
    1. T
    2. M
    3. Q
    4. N
    Answer: Option A.
    FGH are three consecutive alphabets. Then 1 alphabet I is skipped and next three alphabets JKL are written and so on. Continuing this way the group RS should have T as the missing alphabet. So option A.
    DIRECTIONS for the questions 5 to 8: Solve the following question and mark the best possible option.
  3. b-0, y-3, c-8, x-15, d-24,?
    1. e-48
    2. w-35
    3. w-39
    4. y-30
    Answer: Option B.

    The two consecutive letter are pair of opposite letters

    Therefore, ? = w-35.
  4. The average age of father and his son is 22 years. The ratio of their ages is 10 : 1 respectively. What is the age of the son?
    1. 24
    2. 4
    3. 40
    4. 14
    Answer: Option B.
    Suppose the age of son is x years
    Therefore, age of father = 10x years
    According to question
    (10x + x)/2 = 22
    11x = 44
    x = 4 years
    Hence, age of son is 4 years.
  5. Veni is an year older than Smith. Smith is two years old¬er than Salim. Raju is an year older than Salim. Who is the youngest of all ?
    1. Raju
    2. Salim
    3. Veni
    4. Smith
    Answer: Option B.
    Suppose the age of Salim is x years
    Age of Raju = x + 1 year
    Age of Smith = x + 2 years
    Age of veni = x + 3 years
    Therefore, Salim is the youngest of all.
  6. Rachel starts walking towards North. After walking 15 me¬tres, she turns towards South and walks 20 metres. She then turns towards East and walks 10 metres. Then, again, she walks 5 metres towards North. How far is she from her start¬ing point and in which direc¬tion?
    1. 10 metres, West
    2. 5 metres, East
    3. 5 metres, North
    4. 10 metres, East
    Answer: Option D

    Required distance = AE = 10m
    Rachel is 10 metres towards East from the starting point.
    DIRECTIONS for the questions 9 & 10: In the following question, one word is followed by four/five different words in options, check and mark that word as your answer which cannot be made by using the letters of the key word given in the question.
  7. IMPASSIONABLE
    1. IMPASSABLE
    2. IMPOSSIBLE
    3. IMPASSIVE
    4. IMPASSION
    Answer: Option C.
    There is no 'V'letter in the given word.
  8. REFORMATION
    1. REFRAIN
    2. MOTION
    3. REFRACT
    4. FORMAT
    Answer: Option C.
    There is no ‘C’ letter in the given word. Therefore, the word REFRACT cannot be formed.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site