Sample Aptitude Questions of GE

  1. A basket contains 3 blue, 5 black and 3 red balls. If two balls are drawn at random, what is the probability that none of them is blue?
    1. 22/55
    2. 3/55
    3. 28/55
    4. 9/11
    5. None of these
    Answer: Option C.
    Here n(S) = 11C2
    Now, two balls can be drawn from 5(black)+3(red) balls = 8 balls in 8C2 ways
    ∴ n(E) = 8C2
    Now, P(E) =
    8C2/11C = 28/55
    Other method:
    Required probability
    = 1 - (27/55) = 28/55
  2. A basket contains 3 blue, 5 black and 3 red balls. If 2 balls are drawn at random, what is the probability that one is black and one is red?
    1. 2/11
    2. 8/11
    3. 9/11
    4. 3/11
    5. None of these
    Answer: Option D.
    Selecting 1 black ball out of 5 = 5C1  ways
    Selecting on red ball out of 3 = 3C1  ways
    The required probability = (5C1 × 3C1)/11C2 = 3/11

Complete Test Series for Wipro
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Inclusive Prep for All Placement Exams Acquire Essential Domain Skills

  1. What should come in place of question mark (?) in the following number/alphabetic series?
    24 ? 109 134 150 159
    1. 71
    2. 65
    3. 86
    4. 53
    5. None of these
    Answer: Option E.
    73
    Here, 24+72=73
    73+62=109
    109+52=134
    134+42=150
    150+32=159
    Hence, the question mark(?)should be replaced by 73.
  2. A boat takes 8 hours to cover a distance while travelling upstream, whereas while travelling downstream it takes 6 hours. If the speed of the current is 4 kmph, what is the speed of the boat in still water?
    1. 12 kmph
    2. 28 kmph
    3. 16 kmph
    4. Cannot be determined
    5. None of these
    Answer: Option B.
    No matter if the boat goes upstream or downstream, Distance covered is same. So we can simply equate the two distances.
    We have (x+4) × 6 = (x-4) × 8
    Where x = speed of the boat in still water
    Now, 6x + 24 = 8x - 32 or  x = 28
    Hence, the required speed = 28 km/hour
  3. A man buys a land and gives for it 20 times the annual rent Find the rate of interest he gets for his money.
    1. 10%
    2. 24%
    3. 45%
    4. 18%
    5. 5%
    Answer: Option E.
    Let annual rent is 1 Rs. so buys the land at 20 Rs. So by investing Rs.20 he is getting Rs.1 as interest. so on Rs.100 he gets  Rs.5 . so rate%=5%.Hence option E is the answer.
  4. A man while returning from his factory, travels 2/3 of the distance by bus, 3/4 of the rest by car and remaining by foot. If he travels 2 km on foot, find the distance covered by him.
    1. 24km
    2. 22km
    3. 28km
    4. 26km
    5. None of these
    Answer: Option A.
    Let total distance be D kms
    2/3D + 1/3*3/4D + 2 = D
    Therefore D = 24 km
    Or going by options
    Bus = (2/3) * 24 = 16,
    Remaining = 24 - 16 = 8, car = (3/4) * 8 = 6
    Total distance = 16 + 6+ 2 = 24km
  5. Mira’s expenditure and saving are in the ratio 3:2. Her income increases by 10%. Her expenditure also increases by 12%. By how much % do her saving increase?
    1. 7%
    2. 9%
    3. 10%
    4. 13%
    5. None of these
    Answer: Option A.
    Let total income be = 5
    Increased income will be = 5.5
    Increased expenditure will be = 3.36
    Increased saving will be = 5.5 - 3.36 = 2.14
    Percentage increase will be = (14/2) * 100 = 7%<
  6. A thief goes away in a car at a speed of 60 kmph. A cop starts chasing the thief after 15 minutes in a car at a speed of 80 kmph. When will the cop overtake the thief from the start?
    1. 30 minutes
    2. 36 minutes
    3. 40 minutes
    4. 45 minutes
    5. 50 minutes
    Answer: Option D
    In 15  minutes thief will be 15 Km away . There will be a gap of 15 Km between thief and police . This gap will be covered with a relative speed of 80 -60=20 Km/h .So thief  will be overtaken in 15/20 hours= 45 minutes.
  7. A shopkeeper sells sugar at a profit of 20% and uses a weight which is 25 % less. What is total % gain?
    1. 45%
    2. 22.5%
    3. 55%
    4. 60%
    5. None of these
    Answer: Option D.
    Let cost of 1 gram of sugar is 1 Rs.
    So cost price of 1000 gram is 1000Rs.
    As per question, Selling price of 1000 gram is 1200 Rs.
    But he uses weight 25% less i.e. 750 gram for a Kg.
    So SP of 750 gram is 1200 Rs. while its CP is 750 Rs.
    Hence profit %=450/750 =3/5=60%
  8. In an examination it is required to get 296 of the total maximum aggregate marks to pass. A student gets 259 marks and is declared failed. The difference of marks obtained by the student and that required to pass is 5%. What are the maximum aggregate marks a student can get?
    1. 690
    2. 780
    3. 740
    4. 749
    5. None of these
    Answer: Option C.
    Let the aggregate marks be x
    Therefore, 296 - 259 = 37 will be 5% of the x
    Thus, (5/100) * x = 37
    => x = 740

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments