Flextronics Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the questions 1 to 3: Choose the explanation that best reflects the spirit of the idiom/proverb/phrase given in each question
  1. A wild-goose chase:
    1. A wise search
    2. A fruitful search
    3. A worthwhile hunt
    4. A futile pursuit
    Answer: Option D.
    The meaning of the idiom is – an attempt to accomplish something impossible or unlikely of attainment, thus the answer is option 4, which means the same.
  2. Put on the market:
    1. To offer for sale
    2. Alongside the market
    3. Already purchased
    4. None of the above
    Answer:  Option A.
    The meaning of the idiom is – to offer for sale
  1. To meet someone halfway:
    1. To show that you are prepared to strain you relationship with someone
    2. To compromise with someone
    3. Confrontation
    4. Incongruity
    Answer: Option B.
    The meaning of the idiom is – to compromise with someone.
    DIRECTIONS for the question 4: In the following question, a related pair of words is followed by four pairs of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship similar to the one expressed in the question pair.
  2. India : Tricolor
    1. China : Sickle and Hammer
    2. UK : Red Cross
    3. USA : Stars and Stripes
    4. None of these
    Answer: Option C.
    Indian flag is tricolored and similarly the US flag has stripes and stars.
    DIRECTIONS for the question 5: The question consists of five statements ( a - e ) followed by options consisting of three statements put together in a specific order.
    Choose the option which indicates a valid argument; that is, where the third statement is a conclusion drawn from the preceding two statements.
  3. a. Law graduates are in great demand.
    b. Rajesh and Krishna are in great demand.
    c. Rajesh is in great demand.
    d. Krishna is in great demand.
    e. Rajesh and Krishna are law graduates.
    1. abe
    2. ecd
    3. aeb
    4. eba
    Answer: Option C.
    Conclusion b can be drawn on the basis of a and e as Rajesh and Krishna are in great demand because Law graduates are in great demand and they are law graduates.
    DIRECTIONS for the question 6-10: The questions in this section are based on a single passage.
    The questions are to be answered on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably answer some of the questions. However, you are to choose the most appropriate answer; that is, the response that most accurately and completely answers the question.
    The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life-blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large. There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of a knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern. There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18-24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one-half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement. It is clear that the system of higher education in India faces serious challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21st century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society. The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise the average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realisation of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.
  4. The principal focus of the passage is:
    1. Primary education
    2. Intermediate education
    3. Higher education
    4. Entire education system
    Answer: Option C.
    The entire passage is talking about positive and the negative aspects of higher education in India, and the ways to improve it.
  5. The style of the passage can be best described as:
    1. Academic
    2. Critical and analytical
    3. Comparative
    4. None of the above
    Answer: Option B.
    This is because the author is logically comparing the positive and the negative aspects of higher education in India .
  6. What kind of society can provide the foundation for a knowledge society?
    1. Elite society
    2. Contracted society
    3. Exclusive society
    4. Inclusive society
    Answer: Option D
    Refer last line, para 4
  7. According to the passage, which one of the following is INCORRECT?
    1. There are no quality institutes providing excellent professional education in India
    2. Not many people go for higher education in India
    3. Education is the basis of success
    4. All of the above options are correct
    Answer: Option A.
    Refer line 4, para 1
  8. According to the passage, the current state of affairs of higher education in India is:
    1. Satisfactory
    2. Excellent, and there is no need of any expansion of opportunities for higher education
    3. Not good enough, and there is a need of expansion of opportunities for higher education, besides creating institutions and universities that are models of excellence
    4. Not explained in the passage
    Answer: Option C.
    Refer line 1 , para 3

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site