Sample Aptitude Questions of Expedia

  1. Eight litres are drawn from a cask full of wine and the cask is filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in case to that of water is 16:65. How much wine did the cask hold originally?
    1. 18 litres
    2. 24 litres
    3. 32 litres
    4. 42 litres
    5. None of these
    Answer: Option B.
    Ratio of the quantity of wine now left in case to that of water is 16:65
    So out of total 81 units 16 units is wine.
    Wine left : total solution = 16:81
    As 8 litres are drawn off and replaced by water and is repeated 3 times more
    This means (2/3)4
    So after one removal ratio of wine and water = 2:3
    It means (3u-2u)1 unit = 8 litres
    3 unit = 8*3 = 24 litres
  1. A copper wire is bent in the form of an equilateral triangle and has area 121√3cm2 . If the same wire is bent into the form of a circle. The area (in cm2) enclosed by the wire is (take - 22/7)
    1. 364.5
    2. 693.5
    3. 346.5
    4. 639.5
    5. None of these
    Answer: Option C.
    Area of an equilateral triangle = √3/4×a2 = 121√3cm2
    We get a = 22 cm
    So perimeter of an equilateral triangle = 3a = 66 cm
    As the same wire is bent into the form of a circle, 2πr = 66 cm
    We get r = 21/2 cm
    Area of circle = πr2 = 346.5 cm2
  2. What will be the ratio of petrol and kerosene in the final solution formed by mixing petrol and kerosene that are present in three identical vessels in the ratio 4:1,5:2 and 6 :1 respectively?
    1. 166 : 22
    2. 83 : 22
    3. 83 : 44
    4. 78 : 55
    5. None of these
    Answer: Option B.
    Three identical vessels in the ratio 4:1,5:2 and 6 :1 respectively.
    Petrol : kerosene
    (4:1 = 5)7
    (5:2 = 7)5
    (6:1 = 7)5
    28:7 =35
    25:10=35
    30:5 =35
    83:22
  3. Mrs. Sharma invests 15% of her monthly salary, i.e., Rs. 4428 in Mutual Funds. Later she invests 18% of her monthly salary on Pension Policies also she invests another 9% of her salary on Insurance Policies. What is the total monthly amount invested by Mrs. Sharma?
    1. Rs. 113356.8
    2. Rs. 12398.4
    3. Rs. 56678.4
    4. Can't determined
    5. None of these
    Answer: Option B.
    15% of monthly salary = Rs 4428
    So monthly salary = Rs 29500
    Total money invested = 42% of 29500 = Rs 12398.4
  4. If 30 men working 7 hours a day can do a piece of work in 18 days, in how many days will 21 men working 8 hours a day do the same work ?
    1. 20 1/2 days
    2. 22 1/2 days
    3. 24 1/2 days
    4. 25 days
    5. None of these
    Answer: Option B.
    D = 18 7/8*30/21 = 22 1/2 days
  5. lf 3 cannon firing 4 rounds in 6 minutes kill 250 men in half an hour, how many cannon, firing 3 rounds in 5 minutes will kill 600 men in an hour ?
    1. 4 cannon
    2. 5 cannon
    3. 6 cannon
    4. 8 cannon
    5. 9 cannon
    Answer: Option E.
    In first case round fired in one min = 4/6 and in second round = 3/5 Therefore new cannons required = 3 5/2*600/250*1/2 = 9
  6. Nine students of a class contribute a certain sum. Seven of them give Rs. 5 each. The remaining two give Rs. 5 and Rs. 9 more than the average contribution of all the 9 students respectively. The average contribution of the class of 9 students is -
    1. Rs. 10
    2. Rs. 14
    3. Rs. 7
    4. Rs. 12
    Answer: Option C.
    Let the average contribution of class = x (7 5) + (x + 5) + (x + 9) = 9x 35 + 2x + 14 = 9x 49
    = 7x x = 7.
  7. One-fourth of my marks in English is equal to one third of my marks in Hindi, The total number of marks secured by me in both the subjects is 140. The marks secured by me in English are ...
    1. 60
    2. 80
    3. 75
    4. None of these
    Answer: Option B
    Let marks in English = x & Hindi = y.
    x/4 = y/3 Also x + y = 140. Solving the 2 equations we get x = 80.
  8. Percent profit earned when an article is sold for Rs. 546/- is double the percent profit earned when the same article is sold for Rs. 483/-. If the marked price of the article is 40% above the cost price, what is the marked price of the article?
    1. Rs. 588/-
    2. Rs. 608/-
    3. Rs. 616/-
    4. Rs. 596/-
    5. Rs. 586/-
    Answer: Option A.
    Let profit be P and C.P.= x
    Now, x+2P=546
    x+P=483
    subtracting both,
    P=63
    x=483-63=420
    M.P.= 1.4*420=588
  9. C is 40% efficient less than A. A and B together can finish a piece of work in 10 days. B and C together can do it in 15 days. In how many days A alone can finish the same piece of work?
    1. 18
    2. 12
    3. 14
    4. 20
    5. 15
    Answer: Option B.
    Let work is completed by A in A days
    work is completed by B in B days
    work is completed by C in C days
    Given that, C= A/0.6
    Also 1/A+1/B=1/10
    1/B+1/C==1/15
    Solving Equations A=12

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site