Sample Aptitude Questions of Essar

  1. The simple interest on Rs. 4000 in 3 years at the rate of x% per annum equals the simple interest on Rs. 5000 at the rate of 12% per annum in 2 years. The value of x is
    1. 8%
    2. 9%
    3. 10%
    4. 6%

    Answer : Option C.
  1. If x2 – 3x + 1 = 0, then the value of x2 + x + 1/x + 1/x2 is
    1. 6
    2. 8
    3. 10
    4. 2

    Answer : Option C.
  2. If (4x - 3)/x + (4y - 3)/y + (4z - 3)/z = 0, then the value of 1/x + 1/y + 1/z is
    1. 4
    2. 6
    3. 9
    4. 3

    Answer : Option A.
    (4x - 3)/x + (4y - 3)/y + (4z - 3)/z = 0
    => 4x/x - 3/x + 4y/y - 3/y + 4z/z - 3/z = 0
    => 3/x + 3/y + 3/z = 4 + 4 + 4 = 12
    => 1/x + 1/y + 1/z = 12/3 = 4
  3. Find the simplest value of 2√50 + √18 - √72 (given √2 = 1.414)
    1. 10.312
    2. 8.484
    3. 4.242
    4. 9.898

    Answer : Option D.
  4. If a2 + b2 + 4c2 = 2(a + b – 2c) – 3 and a, b, c are real, then the value of (a2 + b2 + c2) is
    1. 2
    2. 2 1/4
    3. 3
    4. 3 1/4

    Answer : Option B.
  5. A number x when divided by 289 leaves 18 as a remainder. The same number when divided by 17 leaves y as a remainder. The value of y is
    1. 3
    2. 1
    3. 5
    4. 2

    Answer : Option B.
    Here, the first divisor (289) is a multiple of second divisor (17)
    ∴ Required remainder = Remainder obtained on dividing 18 by 17 = 1. Hence the answer is option 2.
  6. An equation of the form ax + by + c = 0 where a ≠ 0, b ≠ 0, c = 0 represents a straight line which passes through
    1. (0,0)
    2. (3,2)
    3. (2,4)
    4. None of these

    Answer : Option A.
    Ax+by+c = 0
    When c = 0
    ax+by = 0
    by = -ax ⇒ y = - ax/b
    when x = 0, y = 0 i.e., this line passes through the origin (0,0).
  7. The numerator of a fraction is 4 less than its denominator. If the numerator is decreased by 2 and the denominator is increased by 1, then the denominator becomes eight times the numerator. Find the fraction.
    1. -4/8
    2. 2/7
    3. 3/8
    4. 3/7

    Answer : Option D.
    Original fraction = (x - 4)/x
    In case II,
    8(x - 4 - 2) = x + 1
    ⇒ 8x - 48 = x + 1
    ⇒ 7x = 49 ⇒ x = 7
    ∴Original fraction
    = (7 - 4)/7 = 3/7
  8. If x2 = y + z, y2 = z + x and z2 = x + y then the value of 1/(1+x) + 1/(1+y) + 1/(1+z) is
    1. 2
    2. 0
    3. -1
    4. 1

    Answer : Option D.
  9. In a triangle ABC, ∠A = 90°, ∠C = 55°, AD bar ⊥ BC bar. What is the value of ∠BAD?
    1. 45°
    2. 55°
    3. 35°
    4. 60°

    Answer : Option B.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site