Sample Aptitude Questions of E & Y

DIRECTIONS for questions 1to 5: Refer to the graph and answer the given question:
main-image
  1. 1. What is the difference between the total number of scarves sold by store M in 2003 and 2004 together and total number of scarves sold by store N in 2005 and 2006 together?
    1. 160
    2. 100
    3. 140
    4. 150
    5. 120
    Answer: Option E.
    Total Number of scarves sold store M in 2003 and 2004= 190+320= 510
    Total Number of scarves sold store M in 2005 and 2006=260+370= 630
    Difference between the total Number of scarves sold store M in 2003 & 2004 and
    Total Number of scarves sold store N in 2005 and 2006 is = 630 – 510 = 120.
  1. Number of scarves sold by store M decreased by what percent from 2004 to 2005?
    1. 40 5/8
    2. 45 3/8
    3. 42 3/8
    4. 30 3/8
    5. 35 5/8
    Answer: Option B.
    Percentage decrease in the number of scarves sold by score M =
    320-190/320 * 100 = 130/320 * 100 = 40 5/2 %
  2. If the respective ratio between total number of scarves sold by stores M and N together in 2002 and that in 2009 is 15 : 11, what is the total number of scarves sold by stores M and N together in 2009?
    1. 430
    2. 450
    3. 420
    4. 460
    5. 440
    Answer: Option E.
    Ratio between total number scarves sold by stores M & N together in 2002 and that in 2009 is 15:11.
    Total number scarves sold by stores M & N together in 2002 = 240+360 = 600
    According to question,= 600/x = 15/11 Or, x = 440
    Total number scarves sold by stores M & N together in 2009 = 440.
  3. If the total number of scarves sold by stores M and N together in 2008 is 10% more than that in 2006, what is the total number of scarves sold by stores M and N together in 2008?
    1. 638
    2. 406
    3. 414
    4. 396
    5. 408
    Answer: Option A.
    Total number of scarves sold by stores M & N in 2006 = 210+370 = 580
    Total number of scarves sold by stores M & N in 2008 = 580×110/100 = 638
  4. What is the average number of scarves sold by store N in 2003, 2004 and 2005?
    1. 260
    2. 270
    3. 290
    4. 250
    5. 290
    Answer: Option B.
    Average number of scarves sold store N in 2003, 2004 & 2005 = 300+250+260 /3 = 270
  5. What is the central angle corresponding to number of bags available in store T? (In degrees)
    1. 91.2
    2. 95.6
    3. 93.6
    4. 94.2
    5. 92.5
    Answer: Option C.
    Central angle corresponding to number of bags available in store T = 26/100*360= 93.6 Deg
  6. What is the difference between the average number of bags available in stores P and R together and the average number of bags available in stores S and T together?
    1. 12
    2. 22
    3. 15
    4. 18
    5. 20
    Answer: Option C.
    Average percentage of bags available in stores P and R together = 35%/2 = 17.5%
    Average percentage of bags available in stores S and T together = 40%/2 = 20%
    Difference between Average Number of bags available in stores P and R together and
    Average Number of bags available in stores S and T together = (20% - 17.5%) of 600 = 15
  7. The respective ratio between number of bags available in store P in August and that available in the same store in July was 5: 4. How many bags were available in store P in August as compared to July?
    1. 150
    2. 90
    3. 24
    4. 60
    5. 45
    Answer: Option A.
    Number of bags available in P store in July = 20% of 600 = 120.
    Now, since we have
    Number of bags available in store P in August : Number of bags available in P store in July = 5:4
    => P : 120 = 5 : 4
    Thus, number of bags available in Store P (In August) = (5/4)x120 = 150
    UniversitiesTotal Number of faculty membersPercentage of Assistant professorsNumber of Associate professors
    J2506075
    K1807524
    L1508016
    M1006321
  8. What is the difference between the total number of Associate Professors in Universities J and M together and the total number of Professors in the same universities together?
    1. 54
    2. 55
    3. 68
    4. 58
    5. 53
    Answer: Option B.
    UniversitiesTotal Number of faculty membersPercentage of Assistant professorsNumber of Associate professors
    J2506075
    K1807524
    L1508016
    M1006321

    Total number of Associate professor in universities J and M together = 75+21= 96
    Total number of professor in universities J and M together = 25+16= 41
    Difference between the Total number of Associate professor in universities J and M together and Total number of professor in universities J and M together= 96- 41= 55
  9. In University M, 8/21 of the Assistant Professors are males and in University L, 3/5 of the Assistant Professors are males. What is the respective ratio between male assistant Professors in University M and that in University L?
    1. 2:5
    2. 1:3
    3. 3:5
    4. 2:7
    Answer: Option B.
    UniversitiesTotal Number of faculty membersPercentage of Assistant professorsNumber of Associate professors
    J2506075
    K1807524
    L1508016
    M1006321

     

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site