Sample Aptitude Questions of Coal India

  1. Type A, 12 kg of rice worth Rs. 40/kg is mixed with Type B, rice worth Rs. 24/kg. What should be the quantity of Type B rice, if the mixture is sold at Rs. 45/kg with 25% profit added in it?
    1. 18
    2. 48
    3. 4
    4. Cant Say

    Answer: Option C.
    C.P. of the mixture = 45/1.25 = Rs. 36/kg..
    So, (40-36)/(36-24) = (N)/(12) ⇒ N = 4 Kg.
  2. A person spends 1/7th of his salary on travel,1/3rd of the remaining on food, he then spends 1/4th of the remaining on rent. Finally he puts 1/6th of the remaining as a monthly savings, after which he has 25000 left. What is his salary (in Rs.)?
    1. 70 K
    2. 14 K
    3. 84 K
    4. 26 K

    Answer: Option A.
    Let M be the total salary
    Therefore, as per question, M × (6/7) × (2/3) × (3/4) × (5/6) = Rs 25000
    M = Rs 70000
  3. Point C(x,y) divides the distance AB with point A(8,12) and point B(16, 18) in a ratio of 3:5, with AC being shorter than BC. What are the co-ordinates of C?
    1. (12,15)
    2. (14.5, 12.5)
    3. (11,14.25)
    4. (8.3, 45)

    Answer: Option C.
    x co-ordinate of C = [(5×8) + (3×16)] / (3+5) = 11
    y co-ordinate of C = [(5×12) + (3×18)] / (3+5) = 14.25
    Co-ordinates of C is ( 11, 14.25 )
  4. How many terms of the sequence -12, -8, -4,…so on, to make a sum of 120?
    1. 11
    2. 12
    3. 10
    4. 13

    Answer: Option B.
    The series is in A.P. where a = -12 and d = 4.
    So 120 = (n/2)[2 × (-12) + (n -1) × 4].
    On solving this, we get n = 12
  5. A TV set listed at Rs 3200 is sold to a retailer at a successive discount of 25% and 15%. The retailer desires a profit of 20%, after allowing a discount of 10% to the customer. At what price should he list the TV set (in Rs.)?
    1. 2720
    2. 2448
    3. 2448
    4. 2133

    Answer: Option A.
    The retailers C.P. = 3200 × 0.75 × 0.85 = Rs 2040.
    His expected S.P. = 2040 × 1.2 = Rs 2448.
    But S.P. is 90% of the L.P., as there is a discount of 10%.
    So L.P. = 2448/0.9 = Rs 2720
  6. What is the average of the first 100 odd natural numbers?
    1. 100.5
    2. 125
    3. 50
    4. 100

    Answer: Option D.
    As we know, sum of first n odd numbers is n2
    Therefore, sum of 1st 100 odd numbers is 1002 and average will be 1002/100 = 100.
  7. A, B and C invested capitals in the ratio 2 : 3 : 5, the timing of their investment being in the ratio 9 : 5 : 6. The profit if any will be distributed in the ratio
    1. 1:2:3
    2. 11:8:11
    3. 7:2;1
    4. 6:5:10

    Answer: Option D.
    Ratio of capitals = 2 : 3 : 5 and that of time = 9 :5: 6
    Therefore, ratio of profits = 2 × 9 : 3 × 5 : 5 × 6 = 18 : 15 : 30 or 6 : 5 : 10
  8. It takes 5 sec. for a clock to strike at 5’o clock. If the striking intervals are uniform how much time will it take to strike 9’o clock (in sec.)?
    1. 9
    2. 10
    3. 11
    4. 12

    Answer: Option B
    There are 4 intervals in 5 strokes.
    Time taken to strike 1 stroke will be 5/4 sec.
    At 9, there will be 9 strokes and 8 intervals between two strokes.
    Thus time required = 5/4 × 8 = 10 sec
  9. From the top of the Tower which is 240m high, if the angle of depression of a point on the ground is 30°, then the distance of the point from the foot of the Tower is <
    1. 40√3
    2. 80√3
    3. 120√3
    4. 240√3

    Answer: Option D.
  10. In the inequality, x2 - 14x + 50 < 5, find the range of x.
    1. 5 > x > 9
    2. 5 < x < 9
    3. -5 < x < 9
    4. -5 > x > -9

    Answer: Option B.
    x2 - 14x + 50 < 5 ? (x-9)(x-5)<0
    Now, here 2 cases arises
    Case 1: (x-9)<0 & (x-5)>0
    So we get range to be 5 < x < 9
    Case 2: (x-9)>0 & (x-5)<0
    Which gives x > 9 and x < 5 which cannot occur simultaneously, hence rejected.
Test Site