CoCubes Reasoning Questions

DIRECTIONS for the questions 1 to 5: After a few statements, conclusion/conclusions is/are given. Mark your answer as
  1. If the conclusion is true
  2. If the conclusion is False
  3. If the conclusion is probably true
  4. If the conclusion is probably false
  5. Data is inadequate to reach conclusion

Complete Test Series for Cocubes
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Extensive Bank of 250+ Questions Acquire Essential Domain Skills

  1. Statement: If all the saucepans were made with diamond we could never fry eggs.
    Conclusion: Therefore, no saucepan is made with diamond.

    Answer: Option C
    Since we can fry eggs we can conclude that there must be at least one saucepan that is not made of diamond. Hence, to say that NO saucepan is made of diamond is very drastic, though possible.
  2. Statement: Only butterflies can fly. Anything made with butter is a butterfly. Helicopters are certainly not made with butter.
    Conclusion: Helicopters cannot fly

    Answer: Option E

    The Venn diagram may be (though not necessarily): B = Butterfly, b = butter F = Fly H = Helicopter We do not know the relation
  3. Statement: All Christians are Jews. No Jew is a Hindu. Every Hindu is an Eskimo.
    Conclusion: Therefore some Eskimos are not Christians.

    Answer: Option A
    At least those Hindus who are Eskimo's will not be Christians.
  4. Statements: Some text-books have no centrifugal force. Anything with centrifugal force is a jelly-fish. Some jelly fishes are textbooks.
    Conclusion: Therefore, some jelly — fish have no centrifugal force.

    Answer: Option C
    It is not necessary that the jelly fish that are text books overlap with text books which have no centrifugal force. Hence this conclusion is only a possibility.
  5. Statements: All books are soap-cases. All soap-cases are bird's nests.
    Conclusion: Therefore, all books are bird's nests.

    Answer: Option A
    If all X are Y and all Y are Z, then all X are Z.
DIRECTIONS for the questions 6 to 8: Solve the following question and mark the best possible option.
  1. If 'wind' is called 'stone', 'stone' is called 'water', 'water' is called 'breeze', 'breeze' is called 'rain', 'rain' is called 'hot' and 'hot' is called cold' in a certain language, what do we wash our hands 'with', in that language?
    1. Water
    2. Breeze
    3. Cold
    4. Stone
    5. None of these
    Answer: Option B
    "We wash our hands with water and water is called breeze.
    So therefore we wash our hands with breeze."
  1. If 'dust' is called 'air', 'air' is called 'white', 'white' is called 'yellow', 'yellow' is called 'water' and 'water' is called 'red', then where do the birds fly in?
    1. Yellow
    2. White
    3. Air
    4. Water
    5. Green
    Answer: Option B
    Birds fly in the air and the air is called white. Therefore correct answer is white.
  2. If 'water' is called 'food', 'food' is called 'tree', 'tree' is called 'well', 'well' is called 'sky', on which of the following grows a flower?
    1. Water
    2. Tree
    3. Food
    4. Sky
    5. Well
    Answer: Option E
    Flower grows on tree and as given tree is called well.
    Therefore correct answer is well. .
DIRECTIONS for the questions 9 to 10: Answer the following question as per the best of your ability. From among the given five figures 1 to 5, choose the figures that represent the relationship among the three given classes in the questions that follow
  1. Writers, Cellists, Musicians
    Answer: Option B
    "Cellists are people who play cello (a musical instrument)
    Therefore all the people who play cello must be musicians. Further, musician can also be a writer, therefore B shows it accurately."
  2. Horses, Young animals, Filly
    Answer: Option A
    Filly is a young female horse. So all Fillies would be Horses as well as young animals and some horses will also be young animals. Hence first option will be the best answer.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site