Sample Aptitude Questions of CoCubes

  1. Percent profit earned when an article is sold for Rs. 546/- is double the percent profit earned when the same article is sold for Rs. 483/-. If the marked price of the article is 40% above the cost price, what is the marked price of the article?
    1. Rs. 588/-
    2. Rs. 608/-
    3. Rs. 616/-
    4. Rs. 596/-
    5. Rs. 586/-
    Answer: Option A
    Let profit be P and C.P.= x
    Now, x+2P=546
    x+P=483
    subtracting both,
    P=63
    x=483-63=420
    M.P.= 1.4*420=588

Complete Test Series for Cocubes
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online TestsExtensive Bank of 250+ QuestionsAcquire Essential Domain Skills

  1. A vessel contains 180 litres of mixture of milk and water in the respective ratio of 13 : 5. Fifty-four litres of this mixture was taken out and replaced with 6 litres of water, what is the approximate percentage of water in the resultant mixture?
    1. 41
    2. 31
    3. 24
    4. 9
    5. 17
    Answer: Option B
    Milk: water = 13:5
    Volume of solution=180 l
    Solution taken out= 54 l
    Volume of solution left= 180-54=126 l
    In 126 l solution,
    Milk= 126*13/18= 91 l
    Water=126*5/18=35 l
    As 6 l water is added
    Water= 35+6= 41 l
    Total solution volume= 126+6= 132 l
    Percentage of water= 41/132*100= 31%
  2. The average age of all the 100 employees in an office is 29 years, where 2/5 employees are ladies and the ratio of average age of men to women is 5 : 7. The average age of female employees is:
    1. 18 years
    2. 35 years
    3. 25 years
    4. 30 years
    5. None of these
    Answer: Option C
    Total no. of employees =100
    No. of females= 2/5 of 100= 40
    No. of males = 60.
    Avg. of employee= 29
    Sum of ages of all the employees= 29×100= 2900
    ratio of average age of men to women is 5 : 7
    Let the avr of men = 5X and avg of women =7X
    5X ×60+ 7X×40 =2900
    X=5
    Average age of female employees= 5 ×7=35
  3. A man sets out on cycle from Delhi to Faridabad, and at the same time another man starts from Faridabad on cycle for Delhi. After passing each other they complete their journeys in 2 6 7 and 5 3 5 hours respectively. At what rate does the second man cycles if the first man cycles at 14 kmph?
    1. 10 kmph
    2. 5 kmph
    3. 7 kmph
    4. 8 kmph
    5. None of these
    Answer: Option E
    Speed1/speed2  = √time2/√time1
    14 km/h/speed2 = √535/√267
    We get Speed2  =√97.81 = 9.88 km/h
DIRECTIONS for question 5 to 7: What approximate value will come in place of question mark (?) in the given question? (You are not expected to calculate the exact value)
  1. A number is such that when it is multiplied by ‘8’, it gives another number which is as much more than 153 as the original number itself is less than 153. What is 25% of the original number?
    1. 8
    2. 10
    3. 8.5
    4. 6.5
    5. 9
    Answer: Option D
    Let the no. be X
    Given 8X-153=153-X
    Hence X=34
    25% of X=8.5
  1. The HCF and LCM of two num¬bers are 12 and 924 respectively. Then the number of such pairs is
    1. 0
    2. 1
    3. 2
    4. 3
    5. 4
    Answer: Option A
    Let the numbers be 12x and 12y where x and y are prime to each other.
    ∴ LCM = 12xy
    ∴ 12xy = 924
    ⇒ xy = 77
    ∴ Possible pairs = (1, 77) and (7,11)
  2. By walking at 3/4 of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes later than his usual time. The usual time taken by him to reach his office is
    1. 75 minutes
    2. 60 minutes
    3. 40 minutes
    4. 30 minutes
    5. 20 minutes
    Answer: Option B
    4/3 of usual time = Usual time + 20 minutes
    1/3 of usual time
    = 20 minutes
    Usual time = 20 × 3 = 60 minutes
  3. A man sells two pipes at Rs. 12 each. He gains 20% on one and loses 20% on the other. In the whole transaction, there is
    1. neither loss nor gain
    2. Profit of Rs. 1
    3. Loss of Rs. 1
    4. profit of Rs. 2
    5. None of these
    Answer: Option B
    S.P of each pipe = Rs 12
    One is sell at 20% i:e 120%of C.P =12
    C.P of 1st pipe= Rs 10
    Other is sold at loss of 20% i:e 80% of C.P of 2nd pipe = Rs 12
    So C.P of 2nd pipe = Rs 15
    Total C.P = Rs 25
    Total S.P = Rs 24
    Net profit = Rs 1
  4. C is 20% more efficient than A. A and B together can finish a piece of work in 16 days. B and C together can do it in 15 days. In how many days A alone can finish the same piece of work?
    1. 42
    2. 48
    3. 54
    4. 36
    5. 45
    Answer: Option B
    Let total of 240 units of work to be done.
    Now as given A+ B can do 240/16= 15 units/day
    Also B+C can do 240/15= 16 units/day
    And given, C= 1.2 A., Substituting and solving the equations we get, A= 5 units/day, ie.e A will complete work in 240/5= 48 days
  5. A started a business with an investment of Rs. 16,000. After 6 months from the start of the business, B and C joined with Rs. 12,000 and Rs. 18,000 respectively and A invested an additional amount of Rs. 4000. If the difference between A’s share and B’s share in the annual profit is Rs. 6000, what was the annual profit received?
    1. Rs. 17,600
    2. Rs. 13,200
    3. Rs. 14,300
    4. Rs. 16,500
    5. Rs. 11,000
    Answer: Option D
    Amount invested by A= 16000 for first 6months, and 20000 for next 6 months
    Amount invested by B= 12000 for 6 months
    Amount invested by C= 18000 for 6 months
    Now by compound partnership, IA:IB:IC = PA : PB : PC
    16000*6 + 20000*6 : 12000*6 : 18000*6 = 6:2:3
    Given 6x – 2x= 4x = 6000; x=1500
    so total profit = 11x = 16500.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site