Sample Aptitude Questions of Capegemini

  1. A 30% loss on cost price is what percent loss on selling price?
    1. 30%
    2. 20%
    3. 15%
    4. None of these
    Answer: Option D
    Let CP = 100 ; SP=70
    Loss= 30/70 × 100 = 42.85%
  2. A, B and C hire a taxi for Rs. 2400 for one day. A, B and C used the car for 6 hours, 8 hours and 10 hours respectively. How much did C pay?
    1. Rs. 800
    2. Rs. 1000
    3. Rs. 600
    4. Rs. 1200
    Answer: Option B
    Let total fair be = 2400 ;
    Therefore c share =10/24 × 2400 = 1000

Complete Test Series for Capgemini
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online TestsExtensive Bank of 250+ QuestionsAcquire Essential Domain Skills

  1. The ratio of investments of A and B is 8 : 7 and the ratio of their yearend profits is 20 : 21. If B invested for 12 months, then find the period of investment of A:
    1. 6 months
    2. 8 months
    3. 10 months
    4. 12 months
    Answer: Option C
    Let A invest for x months ; A = 8x months,
    B = 7 × 12 = 84 months
    8x/84 = 20/21
    ⇒ x = 10
  1. What percent is 2 minutes 24 seconds of an hour?
    1. 6%
    2. 2%
    3. 4%
    4. 8%
    Answer: Option C
    %=144/60×60 = 4%
  2. Evaluate: 3 cos 80° cosec 10° + 2 cos 59° cosec 31°
    1. 1
    2. 3
    3. 2
    4. 5
    Answer: Option D
    3 cos 80°. Cosec 10° + 2 cos 59° . cosec 31°
    = 3 cos (90° - 10°). Cosec 10° + 2 cos (90° - 31°).Cosec 31°
    =3sin10°.Cosec10° +2sin31°.cosec31°
    =3+2=5
  1. The total cost of 8 buckets and 5 mugs is Rs. 92 and the total cost of 5 buckets and 8 mugs is Rs. 77. Find the cost of 2 mugs and 3 buckets.
    1. Rs. 35
    2. Rs. 70
    3. Rs. 30
    4. Rs. 38
    Answer: Option A
    CP of 1 bucket = Rs. X
    CP of 1 mug = Rs. Y
    ∴ 8x + 5y = 92....... (i)
    5x + 8y = 77........(ii)
    By equation (i) × 5 – equation (ii) × 8.
    40x + 25y – 40x – 64y
    = 460 – 616 ⇒ − 39y = - 156⇒ y = 4
    From equation (i),
    8x + 20 = 92 ⇒8x = 92 – 20 = 72 ⇒ x = 9
    ∴ CP of 2 mugs and 3 buckets
    = 2 × 4 + 3 × 9 = 8 + 27 = Rs. 35
  2. If 4x/3 + 2P = 12 for what value of P, x = 6?
    1. 6
    2. 4
    3. 2
    4. 1
    Answer: Option C
    When x = 6, (4 * 6)/3 + 2P = 12
    ⇒ 8 + 2P = 12
    ⇒ 2P = 12 – 8 = 4
    ⇒ P = 2
  3. What number must be added to the expression 16a2 – 12a to make it a perfect square?
    1. 9/4
    2. 11/2
    3. 13/2
    4. 16
    Answer: Option A
    a2 - 2ab + b2 = (a-b)2
    ∴ 16a2 – 12a = (4a)2 - 2*4a*3/2
    Hence, on adding (3/2)2 = 9/4, expression will be a perfect square.
  4. The straight line 2x + 3y = 12 passes through:
    1. 1st, 2nd and 3rd quadrant
    2. 1st, 2nd and 4th quadrant
    3. 2nd, 3rd and 4th quadrant
    4. 1st, 3rd and 4th quadrant
    Answer: Option B
    The usual way to solve these type of questions is to put x = 0 once and find y coordinate. This would represent the point where the line cuts the Y axis.
    Similarly put y = 0 once and find x coordinate. This would represent the point where the line cuts the X axis. Then join these points and you will get the graph of the line.
    So when we put x = 0 we get y = 4.
    When we put y = 0 we get x = 6.
    So when we join these points we see that we get a line in 1st quadrant, which when extended both sides would go to 4th and 2nd quadrants. So option B.
  5. In ΔABC, ∠A + ∠B = 65°, ∠B + ∠C = 140°, then find ∠B.
    1. 40°
    2. 25°
    3. 35°
    4. 20°
    Answer: Option B
    ∠A + ∠B = 65°
    ∴ ∠C = 180° - 65° = 115°
    ∠B + ∠C = 140°
    ∴ ∠B = 140° - 115° = 25°

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site