Sample Aptitude Questions of Axtria

  1. 18 litres of pure water was added to a vessel containing 80 litres of pure milk. 49 litres of the resultant mixture was then sold and some more quantity of pure milk and pure water was added to the vessel in the respective ratio of 2 : 1. If the resultant respective ratio of milk and water in the vessel was 4 : 1, what was the quantity of pure milk added in the vessel? (in litres)
    1. 4
    2. 8
    3. 10
    4. 12
    5. 2
    Answer: Option E
    80(M) + 18(W) = 98
    49 liters sold => 49 is left
    40(M) + 9(W)
    Let x be the quantity of pure milk added
    Given, (40 + 2x)/(9 + x) = 4/1
    Solving, x = 2
  1. The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A and B) is 4 : 5. The respective ratio of volume of cylinders A and B is 12:25. What is the respective ratio of the heights of cylinders A and B?
    1. 2 : 3
    2. 3 : 5
    3. 5 : 8
    4. 4 : 5
    5. 3 : 4
    Answer: Option E
    Volume = πr2h
    π*4*4*hA / π*5*5*hB = 12/25
    Solving, hA/ hB = 3:4
  2. Dhruva gave 35% of her monthly salary to her mother. From the remaining salary, she paid 18% towards rent and 42% she kept aside for her monthly expenses. The remaining amount she kept in bank account. The sum of the amount she kept in bank and that she gave to her mother was Rs. 43,920. What was her monthly salary?
    1. Rs. 80,000
    2. Rs. 75,000
    3. Rs. 64,000
    4. Rs. 76,000
    5. Rs. 72,000
    Answer: Option E
    Let ‘x’ be the monthly salary, then
    (65/100 × 40/100)x + 35/100x = 43920
    Solving, X= 72000
DIRECTIONS for the questions 4-6: What approximate value will come in place of question mark (?) in the given question?( You are not expected to calculate the exact value.)
  1. 26.003 - (154.001/6.995) = ?
    1. 4
    2. 18
    3. 9
    4. 10
    5. 14
    Answer: Option A
    26 – (154/7) = 4
  2. 17.995/3.01 + 104.001/12.999 = ?
    1. 11
    2. 20
    3. 23
    4. 14
    5. 17
    Answer: Option D
    18/3 + 104/13 = 14
  1. 3/5 of 4/7 of 7/9 of 425 = ?
    1. 121
    2. 110
    3. 118
    4. 113
    5. 124
    Answer: Option D
    3/5*4/7*7/9*425 = 113
  2. A number is such that when it is multiplied by ‘8’, it gives another number which is as much more than 153 as the original number itself is less than 153. What is 25% of the original number?
    1. 8
    2. 7.5
    3. 10
    4. 8.5
    5. 6.5
    Answer: Option D
    Let the no. be X
    Given 8X-153=153-X
    Hence X=34
    25% of X=8.5
  3. A and B can complete a piece of work in 80 days and 120 days respectively. They started working together but A left after 20 days. After another 12 days C joined B and they completed the work in 28 more days. In how many days can C alone complete the work?
    1. 110 days
    2. 112 days
    3. 114 days
    4. 120 days
    5. None of these
    Answer: Option B

    So efficiency of A and B are 3 units and 2 units respectively.
    As they worked for 20 days together after that A left so total unit contribution in 20 days= (3+2) units * 20 days = 100 units
    Remaining units = 240 – 100 = 140 units
    After another 12 days C joined B and they completed the work in 28
    more days, so total units contribution of B in 40 days = 2*40 = 80 units
    Remaining units i:e = 140-80 = 60 units
    Now 60 units is done by C in 28 days
    So to do 240 units C require = 28/60 *240 = 112 days
  4. A man sets out on cycle from Delhi to Faridabad, and at the same time another man starts from Faridabad on cycle for Delhi. After passing each other they complete their journeys in 2 6 7 and 5 3 5 hours respectively. At what rate does the second man cycles if the first man cycles at 14 kmph?
    1. 10 kmph
    2. 5 kmph
    3. 7 kmph
    4. 8 kmph
    5. None of these
    Answer: Option E
    Speed1/speed2 =√time2/√time1
    14 km/h/speed2 = √535/√267
    We get Speed2 =√97.81 = 9.88 km/h
  5. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. A student attempted all the 200 questions and scored in all 200 marks. The number ofquestions, he answered correctly was:
    1. 82
    2. 80
    3. 68
    4. 60
    5. None of these
    Answer: Option B
    Total questions = 200
    Attempted questions = 200
    The student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every
    wrong answer and he scored 200 marks.
    Maximum marks = 200×4 = 800
    Scored marks = 200
    So marks deducted = 800-200 = 600
    For each wrong answer 5 marks are deducted.
    So total wrong answers = 600/5 = 120
    Correct answers = 80

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site