Aspire Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the questions 1-2:Each sentence has two blanks, indicating that something has been omitted. Choose the set of words that best fits the meaning of the sentence as a whole.
  1. I am not attracted by the _______________ life of the ______________, always wandering through countryside, begging for charity.
    1. proud, almsgiver
    2. affluent, mendicant
    3. peripatetic, vagabond
    4. natural, philanthropist

    Answer: Option C
    The keyword are "always wandering through countryside, begging for charity" . Hence , [C].
  2. Though the country has ______________ free medical service for the poor, it is _____________.
    1. stopped, unaffordable
    2. maintained, admirable
    3. favoured, appreciable
    4. instituted, inadequate

    Answer: Option D
    The key word is ‘though’ meaning that it has not served the purpose. Hence, [D]
DIRECTIONS for the questions 3-4:In each of these questions, a statement is followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. Mark answer as
  1. if only Assumption II is implicit.
  2. if only Assumption I is implicit.
  3. if either Assumption I or II is implicit.
  4. if neither Assumption I nor II is implicit.
  1. Statement:
    Lack of stimulation in the first four-five years of life can have adverse consequences.
    Assumptions:
    1. A great part of the development of observed intelligence occurs in the earliest years of life.
    2. 50 percent of the measurable intelligence at the age of 17 is already predictable by the age of four.


    Answer: Option D
    The lacking in first four or five years can be adverse because it is the main period of development. So, I is implicit. Since nothing is mentioned about the predictability of intelligence, II is not implicit. Thus, the answer is option D
  2. Statement:
    Take this 'oven' home and you can prepare very tasty dishes which you were unable to prepare earlier – an advertisement of X brand oven.
    Assumptions
    1. The user knows the procedure recipe of tasty dishes but does not have a proper oven to cook.
    2. Only ‘X' brand oven can cook very tasty dishes.


    Answer: Option C
    "For making better cakes (or other dishes which can be made in an oven), you need a good recipe or a good oven. The assumptions in statement I and II are implied. Hence C."
DIRECTIONS for the questions 5:The five paragraphs given below have all had their constituent sentences jumbled. Read each jumbled passage carefully and then pick the option in which the best sequence is shown.
    1. The Supertag scanner could revolutionise the way people shop, virtually eradicating supermarket queues;
    2. The face of retailing will change even more rapidly when the fibre optic networks being built by cable TV companies begin to be more widely used;
    3. The scanner would have a double benefit for supermarkets - removing the bottleneck which causes frustration to most customers and reducing the number of checkout staff;
    4. An electronic scanner which can read the entire contents of a supermarket trolley at a glance has just been developed

    The best sequence is:

    1. ii, i, iii, iv
    2. iv, i, iii, ii
    3. iv, iii, ii, i
    4. iii, i, iv, ii

    Answer: Option B
    Sentence (iv) introduces the topic followed by (i), which talks about revolutionising, followed by (iii) talking about the changes and benefits and then (ii) referring to the change expected in future.
DIRECTIONS for the questions 6 to 10:Read the given passage carefully and attempt the questions that follow.
MY LOVE OF NATURE goes right back to my childhood, to the times when I stayed on my grandparents' farm in Suffolk. My father was in the armed forces, so we were always moving and didn't have a home base for any length of time, but I loved going there. I think it was my grandmother who encouraged me more than anyone: she taught me the names of wild flowers and got me interested in looking at the countryside, so it seemed obvious to go on to do Zoology at University.
I didn't get my first camera until after I'd graduated, when I was due to go diving in Norway and needed a method of recording the sea creatures I would find there. My father didn't know anything about photography, but he bought me an Exacta, which was really quite a good camera for the time, and I went off to take my first pictures of sea anemones and starfish. I became keen very quickly, and I earned how to develop and print; obviously I didn't have much money in those days, so I did more black and white photography than colour, but it was all still using the camera very much as a tool to record what I found both by diving and on the shore. I had no ambition at all to be a photographer then, or even for some years afterwards.
Unlike many of the wildlife photographers of the time, I trained as a scientist and therefore my way of expressing myself is very different. I've tried from the beginning to produce pictures which are always biologically correct. There are people who will alter things deliberately: you don't pick up sea creatures from the middle of the shore and take them down to attractive pools at the bottom of the shore without knowing you're doing it. In so doing, you're actually falsifying the sort of seaweeds they live on and so on, which may seem unimportant, but it is actually changing the natural surroundings to make them prettier. Unfortunately, many of the people who select pictures are looking for attractive images and, at the end of the day, whether it's truthful or not doesn't really matter to them.
It's important to think about the animal first, and there are many occasions when I've not taken a picture because it would have been too disturbing. Nothing is so important that you have to get that shot; of course, there are cases when it would be very sad if you didn't, but it's not the end of the world. There can be a lot of ignorance in people's behaviour towards wild animals and it's a problem that more and more people are going to wild places: while some animals may get used to cars, they won't get used to people suddenly rushing up to them. The sheer pressure of people, coupled with the fact that there are increasingly fewer places where no-one else has photographed, means that over the years, life has become much more difficult for the professional wildlife photographer.
Nevertheless, wildlife photographs play a very important part in educating people about what is out there and what needs conserving. Although photography can be an enjoyable pastime, as it is to many people, it is also something that plays a very important part in educating young and old alike. Of the qualities it takes to make a good wildlife photographer, patience is perhaps the most obvious - you just have to be prepared to sit it out. I'm actually more patient now because I write more than ever before, and as long as I've got a bit of paper and a pencil, I don't feel I'm wasting my time. And because I photograph such a wide range of things, even if the main target doesn't appear I can probably find something else to concentrate on instead.
  1. The writer decided to go to university and study Zoology because
    1. she wanted to improve her life in the countryside
    2. she was persuaded to do so by her grandmother
    3. she was keen on the natural world
    4. she wanted to stop moving around all the time

    Answer: Option C
    The answer might appear to one as (B), but since her grandmother persuaded her to develop interest in the nature, and not to study zoology, the right answer is (C).
  2. Why did she get her first camera?
    1. she needed to be able to look back at what she had seen
    2. she wanted to find out if she enjoyed photography
    3. her father thought it was a good idea for her to have one
    4. she wanted to learn how to use one and develop her own prints

    Answer: Option A
    (A) is clearly the answer, as rest of the options are just not reflecting the idea.
  3. She did more black and white photography than colour because
    1. she did not like colour photograph
    2. she did not have a good camera
    3. she wanted quality photograph
    4. she didn't have much money in those days

    Answer: Option D
    2nd paragraph line 3, tells us the answer
  4. How is she different from some of the other wildlife photographers she meets?
    1. she tries to make her photographs as attractive as possible
    2. she takes photographs which record accurate natural conditions
    3. she likes to photograph plants as well as wildlife
    4. she knows the best places to find wildlife

    Answer: Option B
    This inferential question can be referred by the idea suggested in paragraph 3.Moreover we can get a better understanding of the question after going through the lines "Unlike many of...... biologically correct."
  5. Which does 'them' refer to in the 7th line in paragraph 3?
    1. sea creatures
    2. attractive pools
    3. Seaweeds
    4. natural surroundings

    Answer: Option A
    The answer is "sea creatures" as can be understood after reading the line "There are people....... you're doing it."
Test Site