Sample Aptitude Questions of ZS-Associates

  1. A and B promise to do a work for Rs. 75. A alone can do it in 20 days and B in 30 days, with the help of C they are able to finish it in 8 days. How will A, B and C respectively distributes the wages?
    1. Rs. 20, Rs. 30, Rs. 25
    2. Rs. 25, Rs. 20, Rs. 30
    3. Rs. 30, Rs. 25, Rs. 20
    4. Rs. 30, Rs. 20, Rs. 25
    5. None of these
    Answer: Option D.
    Everybody will get the wages according to their labour. A’s one day work = , A’s 8 days work = = ; B’s one day work = ;
    B’s 8 days work = = , Remaining work = 1- - = ; C did the of work in 8 days.
    wages are divided in the ratio of 2/5 : 4/15 :1/3 = 6 : 4 : 5 , A’s share = 6/15* 75= 30 Rs.
    B’s share = 4/15* 75 = 20 Rs. ,C’s share = 5/15* 75 = 25 Rs.
  2. If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25days, in how many days, can the work be done by 6 men and 11 women working together?
    1. 12 days
    2. 15 days
    3. 9 days
    4. 18 days
    5. 10 days
    Answer: Option B.
    8M = 12W s => 1M = W => ( 6M + 11W ) => D = 12W => 25 => ( 6 => W + 11W ) => D = 12W => 25 => 20 => D = 12 => 25 => D = 15 days
  1. A started a business by investing Rs. 25000. At the end of 4th month from the stat of the business B joined with Rs. 15000 and at the end of6th month from the start of the business, C joined with Rs. 20000. If the A’s share in profit at the end of year was Rs. 7,750, what was the total profit received?
    1. Rs. 13,950
    2. Rs. 13,810
    3. Rs. 13,920
    4. Rs. 12,780
    5. Rs. 14,040
    Answer: Option A.
    A = 25000*12 , B = 15000*8, C = 20000*6
    Ratio = A:B:C = 5:2:2. Let TP be the total profit.
    Given, 5/9 * TP = 7750 => TP = 13950.
  2. The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A & B) is 3 : 2. The respective ratio of volumes of cylinders A and B is 9 : 7, then what are the heights of cylinders A and B?
    1. 8 : 5
    2. 4 : 7
    3. 7 : 6
    4. 5 : 4
    5. 6 : 5
    Answer: Option B.
    Radii A:B = 3:2 and Volume A:B = 9:7
    πr12h1 : πr22h2 = 3*3*h1 / 2*2*h2 = 9/7
    h1 : h2 = 4:7
  3. Suri gave 25% of her monthly salary to her mother. From the remaining salary, she paid 15% towards rent and 25%, she kept aside for her monthly expenses. The remaining amount she kept in bank account. The sum of the amount she kept in bank and that she gave to her mother was Rs. 42000. What was her monthly salary?
    1. Rs. 50,000
    2. Rs. 60,000
    3. Rs. 65,000
    4. Rs. 64,000
    5. Rs. 72,000
    Answer: Option B.
    Let x be the total income
    (75/100*60/100)x + 25/100x = 42000
    Solving, x = 60000
  4. Nine students of a class contribute a certain sum. Seven of them give Rs. 5 each. The remaining two give Rs. 5 and Rs. 9 more than the average contribution of all the 9 students respectively. The average contribution of the class of 9 students is -
    1. Rs. 10
    2. Rs. 14
    3. Rs. 7
    4. Rs. 12
    5. Rs 16
    Answer: Option C.
    Let the average contribution of class = x (7*5) + (x + 5) + (x + 9) = 9x => 35 + 2x + 14 = 9x => 49 = 7x => x = 7.
  5. One-fourth of my marks in English is equal to one third of my marks in Hindi, The total number of marks secured by me in both the subjects is 140. The marks secured by me in English are...
    1. 60
    2. 80
    3. 75
    4. 85
    5. None of these
    Answer: Option B.
    Let marks in English = x & Hindi = y.x/4 = y/3 Also x + y = 140. Solving the 2 equations we get x = 80.
  6. A boat takes a total time of twelve hours to travel 105 kms upstream and the same distance downstream. The speed of the boat in still water is six times of the speed of the current. What is the speed of the boat in still water? (In km/hr)
    1. 12
    2. 30
    3. 18
    4. 24
    5. 36
    Answer: Option C.
    Let ‘x’ be the speed of Boat in still water, and ‘y’ be the speed of current.
    Then, according to the question,
    Speed of the boat in still water = 6 speed of current
    x = 6y
    Also given that ,
    105/(x+y) +105/(x-y) =12
    105/7y +105/5y =12
    12y=36
    y=3
    Therefore, x= 6×3=18
    Speed of the boat in still water= 18kmph
  7. At 60% of its usual speed, a train of length L metres crosses platform 240 metres long in 15 seconds. At its usual speed, the train crosses a pole in 6 seconds. What is the value of L (in metres)?
    1. 440
    2. 425
    3. 220
    4. 480
    5. 240
    Answer: Option D.
    Let usual speed = S m/s.
    According to the question,
    60% of S= (L+240)/15
    9S= L+240………… (i)
    Also given that, S = L/6
    L = 6S …. (ii)
    From (i) & (ii)
    9S= 6S+240
    3S= 240
    S=80 m/s
    From (ii)
    L= 6×80 =480 m
  8. P, Q and R have a certain amount of money with themselves. Q has 50% more than what P has, and R has 1/3rd of what Q has. If P, Q and R together have Rs. 240 then how much money does P alone have? (in Rs.)
    1. 75
    2. 60
    3. 120
    4. 80
    5. 90
    Answer: Option D.
    Assume that P has 2x amount.
    Therefore, Q = 3x amount (50% more than P)
    And R = 3x × 1/3 = x
    Ratio of P : Q : R = 2x : 3x : x = 2 : 3 : 1
    Thus, P alone have = (2/6) × 240 = Rs. 80

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments