Robert Bosch Sample Verbal Question

DIRECTIONS for question 1-5 : Read the given passage and answer the questions

Henry Mintzberg, in his book 'The Nature of Managerial Work', found that in large organizations managers spent 22 per cent of their time at their desk, 6 per cent on the telephone, 3 per cent on other activities, but a whopping 69 percent in meetings. There is a widely held but mistaken belief that meetings are for "solving problems" and "making decisions". For a start, the number of people attending a meeting tends to be inversely proportional to their collective ability to reach conclusions and make decisions. And these are least important elements. Instead hours are devoted to side issues, playing elaborate games with one another. All meetings have one thing in common: role-playing. The most formal role is that of chairman. Then there are the "cant-do" types who want to maintain the status quo. Then there are the "counter dependents", those who usually disagree with everything that is said. A popular game is pinching someone else's suggestions. In the end, meetings are a necessary though not necessarily productive psychological side-show.

  1. According to Mintzberg, the purpose of meetings is to
    1. Solve problems
    2. Make decisions
    3. Both A and B
    4. None of the above

    Answer:  Option D.
    It has been clearly mentioned in the passage that it is a misconception that meetings in large organizations
    are held to solve problems or make decisions. The answer hence, is none of the these.
  2. Who is the most formal role player in a meeting?
    1. Manager
    2. Chairman
    3. Both A and B
    4. None of the above.

    Answer: Option  B.
    Refer to the line, 'The most formal role is that of chairman.' .
  3. What does the word "status quo" mean?
    1. Absence of Change
    2. Equilibrium
    3. Stable State
    4. All of the Above

    Answer: Option  A.
    In the context of the passage, it can be inferred that it means absence of change.
  4. The number of people attending a meeting tends to be inversely proportional to their collective ability to
    1. Make Results
    2. Reach Decisions
    3. Make Conclusions
    4. Reach Conclusions

    Answer: Option  D.
    Reaching conclusions is the answer as it has been evidently mentioned in the passage.
  5. Counter- dependents are people who
    1. Do not fight authority
    2. Agree to whatever comes through consensus from the group
    3. Disagree with whatever that is said
    4. Take someone else's ideas

    Answer:  Option  C.
    The author clearly states that counter-dependents are the people who disagree with everything said in a meeting
    DIRECTIONS for the question 6 to 8 : In each of these questions, choose the option which represents the relation similar to that mentioned in the question.
  6. Candid is to indirect as honest is to
    1. Frank
    2. Wicked
    3. Truthful
    4. Untruthful

    Answer: Option  D.
    Untruthful is the correct choice as it is opposite to honest.
  7. Exercise is to gym as eating is to-
    1. Burger
    2. Dieting
    3. Fitness
    4. Restaurant

    Answer: Option  D.
    Since in a gym, exercise is done, in a restaurant food can be eaten
  8. Cup is to coffee as bowl is to
    1. Dish
    2. Soup
    3. Spoon
    4. Pot

    Answer: Option B
    Soup is served in a bowl like coffee is served in a cup.
    DIRECTIONS for the questions 9-10 : Pick up from the options the missing premise of the given argument. The premise must justify the argument.
  9. Argument: This man cannot be trusted because he is not truthful
    1. No truthful man can be trusted.
    2. Those who can be trusted are truthful.
    3. Only trusted men are truthful.
    4. Anybody who is not trusted is not truthful.

    Answer: Option  B.
    From the statement, option 2 is clear.
  10. Argument: Like other planets Mars is round.
    1. Some round things are planets.
    2. Planets are round things.
    3. Mars is a planet.
    4. No round thing is a planet.

    Answer: Option B.
    It could be inferred that planets are round things.
Test Site