Sample Aptitude Questions of Reliance Industries

  1. Product of two co-prime numbers is 117. Then their L.C.M. is
    1. Rs 3
    2. Rs 39
    3. Rs 117
    4. Rs 9

    Answer : Option C.
    HCF of two prime numbers =1
    ∴ Product of numbers = HCF * LCM
    LCM = 117
  2. The diameters of two circles are the side of a square and the diagonal of the square respectively. The ratio of the areas of the smaller circle and the larger circle is
    1. √2 : √3
    2. 1 : √3
    3. 1 : 2
    4. 1 : 4

    Answer : Option C.
    Side of square = x units
    Diagonal of square =√2x units
    Radius of smaller circle =x/2 units
    Radius of larger circle =√2x/2=x/√2 units
    ⇒ Required ratio of areas = π(x2/4).π(x2/2)
    = 2 : 4 = 1 : 2
  1. The total surface area of a sphere is 8π square unit. The volume of the sphere is
    1. (8√3)π cubic unit
    2. (8√3/5)π cubic unit
    3. (8√2/3)π cubic unit
    4. (8/3) π cubic unit

    Answer : Option C.
    Surface area of sphere = 4πr2 ⇒ r2 = 2 ⇒ r ⇒√2 units
    ⇒ Volume of sphere
    =(4/3)πr3=(4/3)π * (√2)3=(8√2/3)πcubic units
  2. A conical flask is full of water.The flask has base radius r and height h. This water is poured into a cylindrical flask of base radius mr. The height of water in the cylindrical flask is
    1. (2h)/m
    2. h/(3m2)
    3. m/(2h)
    4. (h/2).m2

    Answer : Option B.
    Volume of water in conical flask =(1/3)πr2h
    If the height of water level in cylindrical flask be H units, then πm2r2H =(1/3)πr2h
    ⇒H=(1/3).((πr2h)/(πm2r2))= h/(3m2)
  3. A and B together can complete; a piece of work in 12 days, B and C can do it in 20 days and C and A can do it in 15 days. A, B and C together can complete it in
    1. 8 days
    2. 10 days
    3. 12 days
    4. 6 days

    Answer : Option B.
    (A+B)’s 1 day’s work = 1/12
    (B+C)’s 1 day’s work = 1/20
    (C+A)’s 1 day’s work = 1/15
    On adding all there, 2(A+B+C)’s day’s work = (1/12)+(1/20)+(1/15)=1/5
    ⇒(A+B+C)’s 1 day’s work = 1/10
    Hence, the work will be finished in 10 days.
  4. A and B together can complete a work in 3 days. They start together. But, after 2 days, B left the work. If the work is completed after 2 more days. B alone could do the work in
    1. 6 days
    2. 8 days
    3. 10 days
    4. 4 days

    Answer : Option A.
    (A+B)’s 2 day’s work = 2/3
    Remaining work = 1- (2/3)= 1/3
    Time taken by A in 1/3 doing work = 2 days
    Time taken by A in completing the work = 6 days
    B’s 1 day’s work = (1/3)-(1/6)= 1/6
    B alone will complete the work in 6 days
  5. A does 20% less work than B. If A can complete a piece of work in 15/2 hours, then B can do it in
    1. 6 hours
    2. 8 hours
    3. 10 hours
    4. 4 hours

    Answer : Option A.
    Efficiency of A and B = 4 : 5
    Ratio of respective time = 5 : 4
    ⇒Time taken by B = (4/5)*(15/2)= 6 hours
  6. A rational number between 3/4 and 3/8 is
    1. 16/9
    2. 9/16
    3. 12/7
    4. 7/3

    Answer : Option B.
    3/4 = (3 * 4)/(4 * 4) = 12/16  3/8 = 6/16 ⇒ 6/16,7/16,8/16,9/16,10/16,11/16,12/16 ⇒ Required rational number = 9/16.
  7. The number of ways in which letters of the word PRAISE be arranged
    1. 500
    2. 1200
    3. 200
    4. 700

    Answer : Option A.
    Let the prices of school bag and shoes is 7x and 5x.
    Given that 7x - 5x = 200 ⇒ 2x = 200 ⇒ x = 100.
    So the price of a pair of shoes = 5x = 5 * 100 = 500
  8. A sum of Rs. 300 is divided among P, Q and R in such a way that Q gets Rs. 30 more than P and R gets Rs. 60 more than Q. The ratio of their share is
    1. 3 : 2 : 5
    2. 2 : 5 : 3
    3. 5 : 3 : 2
    4. 2 : 3 : 5

    Answer : Option D.
    Q = P + 30 ⇒ Q – P = 30 and R – Q = 60 = 2 × 30
    ⇒Required ratio = 2 : 3 : 5
    Look : 3 – 2 = 1, 5 – 3 = 2

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site