Sample Aptitude Questions of NIIT-Technologies

 
  1. A number X is 150 more than a second number, Y. If the sum of X and Y is 5 times Y, what is the value of Y ?
    1. 50             
    2. 40            
    3. 80             
    4. 60             
    5. 70

    Answer : Option B.
    X = 150 + Y
    X + Y = 5Y
    150 + 2Y = 5Y
    150 = 3Y => Y = 50
  2. A square field has an area of 50625 m2. Find the cost of fencing around it at Rs. 15 per metre, (in Rs.)
    1. 12,500        
    2. 6750           
    3. 17,500        
    4. 13500         
    5. 16250

    Answer : Option D .
    Area of square field = 50625 => side of the field =  = 225
    cost of fencing @ Rs. 15/ meter  = 4 × 225 × 15 = Rs. 13500
  1. The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What will be the weight of the new person ?
    1. 76             
    2. 76.5          
    3. 85             
    4. 80             
    5.  90

    Answer : Option C.
    Increased wt. of 8 persons = 8 × 2.5 = 20 kg
    =>wt. of new person = 65 + 20 = 85 kg
  2. 50% of a number is 18 less than two-third of that number. Find the number ?
    1. 123           
    2. 115           
    3. 119           
    4. 108           
    5. 101

    Answer : Option D.
    Let the no. be x
    Given : 50x/100  = 2x/3 – 18
    ½ x – 2/3 x = - 18
    => x = 108
  3. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?
    1. 648           
    2.  1800        
    3. 2700
    4. 2000         
    5. 3080

    Answer : Option B.
    Let the no. of bottles be ‘B’. Using chain rule:
  4. 652.84 + 482.26 + ? = 1200
    1. 62.16        
    2.  54.18         
    3. 56.1            
    4.  64.9           
    5.  66.1

    Answer : Option D.
    652.84 + 482.26 + x  = 1200,=> 1135.1 + x = 1200 => x = 64.9
  5. 60% of 250 -? = 75
    1. 25                   
    2.  45                  
    3. 60                   
    4. 75                   
    5.  100

    Answer : Option D.
    =>60% of 250 - x = 75
    = 150 – x = 75 => x = 75
  6. 681 + ? * 40 = 1161
    1. 14                  
    2. 12                  
    3. 24                  
    4. 16                  
    5.  8

    Answer : Option B.
    681 + x × 40 = 1161
    = 681 + 40x = 1161 => 40x = 1161 – 681 = 480
    => x = 480/40 = 12
  7. Different words are formed with the help of the letters of word RELATION. Find the number of ways in which vowels always occupy even places.
    1. 292           
    2.  654          
    3. 356           
    4. 576           
    5. 8!

    Answer : Option D.
    Vowels i.e. A, E, I, O can be arranged = 4C4 ×4! = 4! ways.
    Remaining letters R, L, T, N can be arranged in = 4! ways. So the total number of ways  = 4! ×4! = 576 ways.
  8. The number of ways in which 8 persons can be seated at a round table if 2 particular persons must always sit together
    1. 288           
    2.  720          
    3. 1440         
    4. 2880         
    5. None of these

    Answer : Option C.
    Reqd. number of ways = 2! × (7 – 1)! = 2! × 6! = 1440.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site