Miracle Soft Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for questions (1-2):In the following questions, some of the sentences have errors and some are correct.Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If a sentence is free from errors, then your answer is (4) i.e., No error.
  1. If you had told me / I would have helped you / solve the problem.
    1. If you had told me
    2. I would have helped you
    3. solve the problem
    4. No error

    Answer:  Option D.
    No error.
  2. "The Arabian Nights" / are indeed / an interesting book.
    1. "The Arabian Nights"
    2. are indeed
    3. an interesting book
    4. No error

    Answer: Option  B.
    Here, the subject The Arabian Nights' is singular as it is the name of a book.
    Hence, " is indeed " should be used here.
    DIRECTIONS for questions (3-4): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with appropriate words. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
  3. _________ your instructions, we have closed your bank account.
    1. in lieu of
    2. in regard to
    3. in accordance with
    4. on account of

    Answer: Option  C.
    'In accordance with' means in agreement with something or in conformity of somethingwhich is more suitable to the context here.
  4. _________ she is clever, she often makes mistakes.
    1. despite
    2. since
    3. although
    4. yet

    Answer: Option  C.
    Although is always accomapnied by either 'yet' or a ',' and yet is used as it is. Hence in this sentence Although is correct.'
    DIRECTIONS for questions (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
  5. Poignant
    1. showy
    2. sad
    3. silly
    4. snobbish

    Answer:  Option  B.
    The word Poignant (Adjective) means: having a strong effect on your, feelings especially in a way that makes you feel
    sad, moving; stinging.
    Look at the sentence: Her face was a poignant reminder of the passing of
  6. Querulous
    1. critical
    2. curious
    3. complaining
    4. ambiguous

    Answer: Option  C.
    The word Querulous (Adjective) means: complaining; showing that you are annoyed; peevish.
    DIRECTIONS for questions (7-8): In the following questions, four alternatives are given for the meaning of the given Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
  7. To strain every nerve
    1. to make utmost efforts
    2. to feel weak and tired
    3. to be a diligent worker
    4. to be methodical in work

    Answer: Option  A.
    To strain every nerve means to try extremely hard to do something
  8. To flog a dead horse
    1. to whip a dead horse
    2. to attempt to do the impossible
    3. waste one's efforts
    4. to take advantage of a weakness

    Answer: Option C
    DIRECTIONS for questions (9-10): In the following questions, a sentence or bold part thereof is given which may need improvement. Alternatives are given at (1), (2) and (3) below, which may be a better option. In case no improvement is needed, your answer is (4).
  9. A taller Sikh rushed forward than any of his comrades.
    1. A Sikh, taller than any of his comrades, rushed forward
    2. A Sikh rushed forward taller than any of his comrades
    3. A Sikh rushed forward than any of his comrades taller
    4. No improvement

    Answer: Option  A.
    The word 'taller' is a comparative degree and needs a subject and object. In question statement the object is not clearly
    mentioned which has been correctly mentioned in Option 1.
  10. An author in the reign of Queen Anne who was famous lived in a cottage.
    1. An author in the reign, who was famous, of Queen Anne lived in a cottage
    2. In the reign of Queen Anne, an author lived in a cottage, who was famous
    3. An author who was famous in the reign of Queen Anne lived in a cottage
    4. No improvement

    Answer: Option C.
    There is an ambiguity in question statement as to who was famous; the queen or the author.
    This has been explicitly mentioned in option C.
Test Site