Sample Aptitude Questions of Miracle Soft

  1. What would be the compound interest drawn on an amount of Rs 18,400 @ 12 p.c.p.a. at the end of 3 years?
    1. Rs. 4680.96
    2. Rs. 7450.6752
    3. Rs. 6235.2143
    4. Rs. 8042.16
    5. None of these

    Answer : Option B.
    The formula for compound interest is:
    CI = P(1+R/100)t - P
    The required interest :
    = 18400×[ (112/100)×(112/100)×(112/100) ] - 18400
    = Rs. 7450.6752
  2. What should come in place of question mark (?) : 3, 5, 15, ?, 1125, 84375,
    1. 75
    2. 20
    3. 45
    4. 80
    5. None of these

    Answer : Option A.
    3 × 5 = 15
    5 × 15 = 75
    15 × 75 = 112
    75 × 1125 = 84375
    Hence 75 is the answer.
  1. If the digits of a two-digit number are interchanged, the number so obtained is greater than the original number by 27. If the sum of the two digits of the number is 11, what is the original number?
    1. 47
    2. 38
    3. 74
    4. Can't be determined
    5. None of these

    Answer : Option A.
    Let the original number be 10x + y
    New number = 10y + x
    Now, 10y + x - (10x + y) = 27
    => 9y - 9x = 27
    We have, different of the two digits = 27 / 9 = 3
    Sum of the two digits is = 11
    Now, the two digits are (11+3 / 4) and (11-3 / 2) i.e. 7 and 4
    Thus, the number is 47 because 47 < 74.
    You can check it: 74 - 47 = 27
    So the answer is A.
  2. 59.99% of 255.012 + 22.98% of 182.005 = ?
    1. 162
    2. 146
    3. 195
    4. 225
    5. 178

    Answer : Option C.
    59.99% of 255.012 + 22.98% of 182.005 can be written as :
    ~= 60% of 255 + 23% of 182
    ~= 153 + 41.86
    ~= 194.86
  3. 12 × 958 ÷ 17 = ?
    1. 532
    2. 675
    3. 765
    4. 483
    5. 806

    Answer : Option B.
    12 × 958 ÷ 17 = 676
  4. Wages for 40 women amount to Rs. 15000 in 60 days. How many men must work for 15 days to receive Rs. 6000? The daily wage of a man is double that of a woman.
    1. 28 men
    2. 30 men
    3. 32 men
    4. 35 men
    5. None of these

    Answer : Option C.
    Daily wage of woman = 15000 / (60*40) = 6.25
    Therefore, daily wageof man = 2 × 6.25 = 12.5
    Number of men = 6000 / (15×12.5) = 32
  5. The simple interest on a certain sum of money for 2 years at 8% p.a. is Rs. 600. What is the compound interest at the same rate and for the same time?
    1. Rs. 620
    2. Rs. 624
    3. Rs. 625
    4. Rs. 630
    5. None of these

    Answer : Option B.
    SI for 1 year will be 600 / 2 = Rs.300.
    As in 1st year SI and CI are same.
    So 1st year CI will also be Rs.300.
    In CI, in second year 300 will also be added in principal.
    So second year CI = 300 + 8% of 300 = 324.
    So total CI after 2 years = 300 + 324 = Rs. 624.
  6. The cost of 13 kg of sugar is Rs. 195/-. The cost of 17 kg. of rice is Rs. 544/- and the cost of 21 kg. of wheat is Rs. 336/-. What is the total cost of 21 kg of sugar, 26 kg of rice and 19 kg of wheat?
    1. Rs. 1,451/-
    2. Rs. 1,306/-
    3. Rs. 1,500/-
    4. Rs. 1,636/-
    5. None of these

    Answer : Option A.
    13 kg sugar costs 195. So 1 kg costs 15.
    17 kg rice costs 544, so 1 kg costs 32.
    21 kg wheat costs 336, so 1 kg costs 16.
    Hence 21 kg sugar + 26 kg rice + 19 kg wheat = (21 × 15) + (26 × 32) + (19 × 16)
    = 315 + 832 + 304 = Rs. 1451.
  7. The difference between 38% of a number and 24% of the same number is 135.10. What is 40% of that number?
    1. 394
    2. 370
    3. 378
    4. 386
    5. None of these

    Answer : Option D.
    Let the number be x
    Therefore, 0.38x – 0.24x = 135.10
    We get x = 965
    Thus, 0.40 × 965 = 386
  8. In an examination it is required to get 296 of the total maximum aggregate marks to pass. A student gets 259 marks and is declared failed. The difference of marks obtained by the student and that required to pass is 5%. What are the maximum aggregate marks a student can get?
    1. 690
    2. 780
    3. 740
    4. 749
    5. None of these

    Answer : Option C.
    Let the aggregate marks be x.
    Therefore, 296 - 259 = 37 will be 5% of the x.
    Thus (5 / 100) of x = 37 => x = 740.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site