Makemytrip Reasoning Questions

DIRECTIONS for questions 1 to 5: Study the following information to answer the given question.
Eight friends, C, D, E, F, L, M, N and O are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north while some face south.
Only three people sit to the right of M. E sits second to the left of M.
F sits third to the right of O. O is not an immediate neighbour of M. O does not sit at any of the extreme ends of the line.
Both the immediate neighbours of O face south.
D sits second to the right of N.
As many people sit between M and D as between M and L.
Immediate neighbours of F face opposite directions (i.e. if one person faces north then the other person faces south and vice-versa.)
L and F face direction opposite to C (i.e. If C faces north then both L and F face south and vice-versa.)
Persons sitting in the extreme ends of line faces opposite directions.
  1. Which of the following is true, based on the given arrangement?
    1. D faces north.
    2. Only three people face south.
    3. L sits at one of the extreme ends of the line.
    4. O and E face the same directions.
    5. None of the given options is true.

    Answer:  Option D
    DONMFELC
    SouthNorthSouthSouthSouthNorthSouthNorth
  2. How many people sit to the left of O?
    1. Three
    2. More than four
    3. One
    4. Four
    5. Two

    Answer:  Option C
    DONMFELC
    SouthNorthSouthSouthSouthNorthSouthNorth
  3. Who amongst the following faces north?
    1. E
    2. M
    3. F
    4. N
    5. D

    Answer:  Option A
    DONMFELC
    SouthNorthSouthSouthSouthNorthSouthNorth
  4. Who amongst the following sits second to the left of L?
    1. O
    2. F
    3. D
    4. No one as less than two people sit to the left of L
    5. N

    Answer:  Option D
    DONMFELC
    SouthNorthSouthSouthSouthNorthSouthNorth
  5. Who among the following represent the persons sitting at extreme ends of the line?
    1. D,N
    2. C,D
    3. L,N
    4. D,L
    5. None of these.

    Answer:  Option B
    DONMFELC
    SouthNorthSouthSouthSouthNorthSouthNorth
    DIRECTIONS for questions 6 to 8: Complete the pattern
  6. p _ r _ q _ p _ r
    1. p p r q
    2. q p r q
    3. r p q q
    4. q r q p

    Answer:  Option B
    The best approach is to substitute option and check the pattern
    Substituting option A p p r pq r p q r which does not make any proper pattern.
    By option B the series follows as, p q r/ p q r/ p q r. which is a pattern of pqr.
    Hence answer is option B
  7. 4, 16, 36, 64, 100, ?
    1. 121
    2. 142
    3. 144
    4. 120

    Answer:  Option C
    Here the series follows as 2^2, 4^2, 6^2, and so on. So the term will be 12^2 = 144
  8. D F I M ?
    1. P
    2. Q
    3. R
    4. S

    Answer: Option C
    Here 1st, 2nd, 3rd, 4th letters are moved 2, 3, 4, 5 steps forward respectively. So, next letter will be R
    DIRECTIONS for questions 9 to 10: The question below has either two or three statements followed by two or three conclusions. You have to take the given statements to be true and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding the commonly known facts.
  9. Statement:No toffee is coffee. No sweet is toffee.
    Conclusions: I. No coffee is sweet.
    II. All sweets are coffee
    1. If only conclusion I follows
    2. If only conclusion II follows
    3. If both conclusions follow
    4. If neither of the two conclusions follows

    Answer:  Option B
  10. Statements : All young are caps. No caps are taps.
    Conclusions : I. No young is tap.
    II. No tap is young.
    1. If only conclusion I follows
    2. If only conclusion II follows
    3. If both conclusions follow
    4. If neither of the two conclusions follows

    Answer:  Option C
Test Site