MAQ-Software Reasoning Question

DIRECTIONS for the question 1 to 3:Read the information given below and answer the question that follows.
A, B, C, D, E, F and G are standing in a straight line facing north with equal distance between them, not necessary in the same order. Each one is pursuing a different profession – actor, reporter, doctor, engineer, lawyer, teacher and painter not necessary in the same order. G is fifth to the left of C. The reporter is third to the right of G. F is fifth to the right of A. E is second to the left of B. The engineer is second to the left of D. There are only three people between the engineer and the painter. The doctor is to the immediate left of the engineer. The lawyer is to the immediate right of the teacher.
  1. What is A’s profession?
    1. Painter
    2. Doctor
    3. Teacher
    4. Actor
    5. Engineer
    Answer: Option B.
    From the given information, we have the following arrangement :
    AGEDBFC
    DoctorEngineerTeacherLawyerReporterPainterActor
  2. Which of the following statements is true according to the given arrangement?
    1. F is the teacher
    2. F is third to the left of E
    3. The painter is to the immediate left of B
    4. The lawyer is standing in the exact middle of the arrangement
    5. None of the given statements is true
    Answer:  Option D.
    From the given information, we have the following arrangement :
    AGEDBFC
    DoctorEngineerTeacherLawyerReporterPainterActor
    By going options:
     
    1. F is the teacher is wrong as F is a painter
    2. F is third to the left of E is wrong as F is third to the right of E
    3. The painter is to the immediate left of B is wrong as lawyer is to the immediate left of B
    4. The lawyer is standing in the exact middle of the arrangement is true
    Hence option D.
  3. Who amongst the following is the actor?
    1. E
    2. F
    3. C
    4. B
    5. A
    Answer: Option C.
    From the given information, we have the following arrangement :
    AGEDBFC
    DoctorEngineerTeacherLawyerReporterPainterActor

    C is the actor. Hence option C.

    DIRECTIONS for the questions 4 and 5: The question below consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and mark.
  4. How is 'cost' written in the given code language?
    I. In the code language 'tell me the cost' is coded as '@ 0 # 9' and 'cost was very high' is coded as '& 6 # 1'
    II. In the code language 'some cost was discount' is coded as '1 8 7 #' and 'some people like discount' is coded as '8 7 5 %'
    1. The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.
    2. The data neither in Statement I nor in Statements II are sufficient to answer the question.
    3. The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
    4. The data in Statement II alone is sufficient to answer the question while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
    5. The data in Statement I alone is sufficient to answer the question while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
    Answer: Option B.
    From statement 1, we have 'tell me the cost' → '@ 0 # 9' and 'cost was very high' →'& 6 # 1'
    so, here the only common word is cost and the common code is #
    From statement 2, we have 'some cost was discount’ → '1 8 7 #' and 'some people like discount' → '8 7 5 %'
    so, here some & discount are 8 and 7. Thus, the code of cost can be 1 or #.
    Therefore, the data in Statement I alone is sufficient to answer the question while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question. Hence option E.
  5. Is D the mother of S?
    I. L is the husband of D, L has only three children
    II. N is the brother of S and P. P is the daughter of L II. In the code language 'some cost was discount' is coded as '1 8 7 #' and 'some people like discount' is coded as '8 7 5 %'
    1. The data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
    2. The data neither in statement I nor in Statement II are sufficient to answer the question
    3. The data in Statement I alone are sufficient to answer the question while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
    4. The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
    5. The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
    Answer: Option B. From statement 1, we have no information regarding S, thus nothing can be said about the relation between D and S From statement 2, we have no information regarding D, thus nothing can be said about the relation between D and S But on combining the both statements, we get the following pattern:
  6. The fourth root of 24010000 is
    1. 7
    2. 49
    3. 490
    4. 70
    Answer: Option D.
    √24010000 = 4900
    Again, √4900 = 70
    ∴ 4√√24010000 = 70
  7. The greatest 4 digit member which is a perfect square, is
    1. 9999
    2. 9909
    3. 9801
    4. 9081
    Answer: Option C.
    The greatest four -digit perfect square will be the square of the greatest two digit number; hence it will be 99 × 99 = 9801
  8. A piece of work can be done by Ram and Shyam in 12 days, by Shyam and Hari in 15 days and by Hari and Ram in 20 days. Ram alone will complete the work in
    1. 30 days
    2. 32 days
    3. 36 days
    4. 42 days
    Answer: Option A
    (Ram’s + Shyam’s) 1 day’s work = 1/12
    (Shyam’s + Hari’s) 1 day’s work = 1/15
    (Hari’s + Ram’s) 1 day’s work = 1/20
    Adding all three,
    2 (Ram’s + Shyam’s + Hari’s 1 day’s work = 1/12 + 1/15 + 1/20
    = (5+4+3)/60 = 1/5
    ∴ (Ram’s + Shyam’s + Hari’s) 1 day’s work = 1/10
    ∴Ram’s 1 day’s work
    = 1/10 - 1/15 = (3-2)/30 = 1/30
    ∴ Ram alone will do the work in 30 days.
  9. 3 men or 5 women can do a work in 12 days. How long will 6 men and 5 women take to finish the work?
    1. 4 days
    2. 5 days
    3. 6 days
    4. 7 days
    Answer: Option A.
    3 men = 5 women
    6 men + 5 women = 15 women
    ∴ By M1 D1 = M2 D2
    5 × 12 = 15 × D2
    D2 = (5 * 12)/15 = 4 days.
  10. 10. Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 45 mins. If both are opened together, then after how much time must B be turned off so that the tank gets filled in 24 mins.
    1. 9 mins
    2. 12 mins
    3. 18 mins
    4. 16 mins
    Answer: Option A.
    Work done by pipe A is 24 mins = 24/30 = 4/5
    This means work left for B is 1/5. B can fill the entire tank in 45 mins. So now it has to fill only 1/5 of it which should take 45/5 = 9 mins.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site