Sample Aptitude Questions of MAQ-Software

  1. The difference of two numbers is 11 and one fifth of their sum is 9. The numbers are :
    1. 31, 20
    2. 30, 19
    3. 29, 18
    4. 28, 17
    Answer: Option D.
    x − y = 11, x + y = 5 × 9 x − y = 11, x + y = 45, y = 17, x = 28
  2. How many numbers between 1 and 100 are divisible by 7?
    1. 9
    2. 11
    3. 17
    4. 14
    Answer: Option D.
    No. of divisible by 7 7, 14 --------- 98, n = a + (N - 1)d
    98 = 7 + (N - 1) 7, 98 = 7 + 7N - 7
    98/7= N = 14
  1. What is the number which when multiplied by 13 is increased by 180?
    1. 13
    2. 15
    3. 23
    4. 35
    Answer: Option B.
    13 × 15 = 195
  2. In 24 minutes, the hour hand of a clock moves through an angle of:
    1. 60°
    2. 24°
    3. 12°
    Answer: Option C.
    12 hour = 360˚, 1 hr. = 360/12 = 30˚ 60 min = 30˚, 1 min 30/60 = .5˚ 24 min. = 1/2 ×24 = 12˚
  3. √0.0081 is equal to :
    1. 0.09
    2. 0.9
    3. ±0.08
    4. 0.81
    Answer: Option A.
    √0.0081 = √0.0081/10000 = √81/10000 = 9/100 =0.09
  4. A reduction of 20% in the price of mangoes enables a person to purchase 12 more for Rs. 15. What was the price of 16 mangoes before reduction of price?
    1. Rs. 6
    2. Rs. 5
    3. Rs. 7
    4. Rs. 9
    Answer: Option B.
  5. The average age of a man and his son is 28 years. The ratio of their ages is 3 :1 respectively. What is the man's age?
    1. 30 years
    2. 38 years
    3. 44 years
    4. 42 years
    Answer: Option D.
    Total sum of man's age & his son's age =28 × 2 = 56 Now, the Ratio of their ages is 3 : 1.Therefore, Man's age = (3/4) × 56 = 42
    So, the correct answer is option D.
  6. A cyclic quadrilateral ABCD is such that AB = BC, AD = DC, AC is perpendicular to BD and ∠CAD = θ, then find the ∠ABC.
    1. θ
    2. θ/2
    Answer: Option C
    ∠B + ∠D = 180° ∠A + ∠C = 180° ∠BAC = ∠BCA ∠DAC = ∠DCA ∴∠DAB = ∠DCB = 90° ∠DAC = θ
    ∴∠ADE = 90° - θ = ∠CDE ∴ ∠ABC = 180° – 2(90° - θ) = 2θ
  7. How many integers are there between 300 and 600 that are divisible by 9?
    1. 33
    2. 31
    3. 28
    4. 25
    Answer: Option A.
    The sequence is 306… 594
    594=306+ (n-1)9⇒288= (n-1)9⇒n=33
  8. 10. What will be the ratio of petrol and kerosene in the final solution formed by mixing petrol and kerosene that are present in three identical vessels in the ratio 4:1,5:2 and 6:1 respectively?
    1. 166 : 22
    2. 83 : 22
    3. 83 : 44
    4. 78 : 55
    5. None of these
    Answer: Option B.
    Three identical vessels in the ratio 4:1, 5:2 and 6 :1 respectively.
    Petrol : kerosene
    (4 : 1 = 5)7
    (5 : 2 = 7)5
    (6 : 1 = 7)5
    28 : 7 = 35
    25 : 10 = 35
    30 : 5 = 35
    83 : 22

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site