Sample Aptitude Questions of Hewlett Packard

  1. At what percentage above the cost price must an article be marked so as 10 gain 33% after allowing customer a discount of 5% ?
    1. 48%
    2. 43%
    3. 40%
    4. 38%

    Answer : Option C.
    Condition
    Let it be marked up by x%
    A.T.C. (Successive % age females)
    x-5-5x/100=33,
    x = 40
  2. Two persons start walking at a steady pace of 3 km/hour from a road intersection along two roads that make an angle of 60° with each other. What will be the shortest distance separating them at the end of 20 minutes?
    1. 3kms
    2. 2kms
    3. 1.5kms
    4. 1kms

    Answer : Option D.
  3. X and Y work on a job together for four days and complete 60% of it. X takes leave and then Y works for 8 more days to complete the job. How long X will take to complete the entire job alone ?
    1. 6 days
    2. 8 days
    3. 10 days
    4. 11 days

    Answer : Option C.
  4. A number when divided by 5 leaves remainder 3. What is the remainder when the square of the same number is divided by 5?
    1. 1
    2. 3
    3. 0
    4. 4

    Answer : Option D.
    Remainder is a part of the number. So , whatever happens with the number, happens with the remainder also. Square of remainder is 9.which will be divded by 5 leaving remainder 4.
  5. If 40% of the number exceeds the 25% of it by 54. Find the number
    1. 360
    2. 420
    3. 560
    4. 600

    Answer : Option A.
    0.4x - 0.25x = 54. x = 360.
  6. Among three numbers, the first is twice the second and thrice the third. If the average of three numbers is 49.50, then what is the difference between the first and the third number?
    1. 28
    2. 54
    3. 39.50
    4. 41.50

    Answer : Option B.
    6x, 3x, 2x.
    Now average = 6x+3x+2x/9 = 39.5
    On solving we get the difference in between first and the third number = 54.
  7. Rita can knit a pair of socks in 3 days. Sita can knit the same in 6 days. If they are knitting together, in how many days will they knit two pairs of socks.
    1. 4
    2. 1
    3. 2
    4. None of these

    Answer : Option C.
    1 /3+ 1/6 = 1 /2 Together they will take, 1/ 1/2 = 2
  8. The HCF and LCM of two numbers are 21 and 4641 respectively. If one of number lies between 200 and 300, the two numbers are
    1. 273, 357
    2. 273, 361
    3. 273, 359
    4. 273, 363

    Answer : Option A.
    Note that 273 is common in all the options
    HCF × LCM Product of 2 numbers
    21 × 4641 =273x, x = 357
  9. The fare on a commodity is diminished by 10% and its consumption increases by 10%. The collection of the revenue derived from it is K% change. The value of K is
    1. 0
    2. -1
    3. 1
    4. 2

    Answer : Option B.
  10. In a Express Train passengers traveling in A.C. Sleeper Class, First Class and Sleeper Class are in the ratio 1:2:3, and fare to each class in the ratio 5:4:2. If the income from this train is Rs. 57000, the income of A.C. Sleeper Class is
    1. Rs. 8000
    2. Rs. 12000
    3. Rs. 15000
    4. Rs. 6000

    Answer : Option C.
    Income is divided in the ratio 1×5:2×4:3×2= 5:8:6.
    Now 5x + 8x + 6x = 19x = 57000.
    ∴ x =3000.
    Therefore income from A.C. Sleeper Class = 3000 . 5=15000.
Test Site