Global-Logic Reasoning Question

NOTE: This section is not present in this company's placement process. If you still want to practise, some questions are provided below.
DIRECTIONS for the questions 1 to 4 : Read the following information carefully and answer the questions given below it.
(i) Six friends P, Q, R,S, T and U are members of a club and play a different game of - Football, Cricket, Tennis, Basketball, Badminton and Volleyball.
(ii) T, who is taller than P and S, plays Tennis.
(iii) The tallest among them plays Basketball.
(iv) The shortest among them plays Volleyball.
(v) Q and S neither play Volleyball nor Basketball.
(vi) R plays Volleyball.
(vii) T is between Q who plays Football and P in order of height.
  1. Who among them plays Basketball?
    1. Q
    2. T
    3. P
    4. U
    Answer: Option D.
    P Cricket or Badminton
    Q Football
    R Volleyball
    S Cricket or Badminton
    T Tennis
    U Basketball

    U>Q>T>P>S>R
    Clearly from the table above
  2. Who will be at the third place if they are arranged in descending order of their height?
    1. P
    2. R
    3. T
    4. Q
    Answer:  Option C.
    P Cricket or Badminton
    Q Football
    R Volleyball
    S Cricket or Badminton
    T Tennis
    U Basketball

    Clearly from the table above
  3. What does S play?
    1. Cricket
    2. Badminton
    3. Tennis
    4. Cricket or Badminton
    Answer: Option D.
    P Cricket or Badminton
    Q Football
    R Volleyball
    S Cricket or Badminton
    T Tennis
    U Basketball

    Clearly from the table above
  4. Who among them is taller than R but shorter than P?
    1. Q
    2. U
    3. T
    4. S
    Answer: Option D.
    P Cricket or Badminton
    Q Football
    R Volleyball
    S Cricket or Badminton
    T Tennis
    U Basketball

    Clearly from the table above
  5. Which of the following statements is NOT TRUE?
    1. P is shorter than R
    2. Q is taller than S
    3. T is taller than R
    4. U is taller than Q
    Answer: Option A.
    P Cricket or Badminton
    Q Football
    R Volleyball
    S Cricket or Badminton
    T Tennis
    U Basketball

    Clearly from the table above
    DIRECTIONS for the questions 6 to 10 : Answer the following questions based on the following alphabet.
    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  6. Four of the following five are alike in regard to their position in the alphabet and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group?
    1. IG
    2. OM
    3. KL
    4. TV
    Answer: Option C.
    In every other group the alphabets are arranged by leaving one place behind the first one e .g. I leaving H then G.
  7. What will come in place of the question mark (?) in the following letter series?
    YGS XHQ WIO ?
    1. VJN
    2. VJM
    3. UIM
    4. VLN
    Answer: Option B.
    Observing the pattern from the question we get B as answer.
  8. K is to the southwest of J, L is to the east of K and southeast of J and M is to the north of L in line with KJ. In which direction of J is M located?
    1. South
    2. Southwest
    3. North
    4. Northeast
    5. East
    Answer: Option D
  9. Mithilesh said to Neelima,"Your only brother's son is my wife's brother. How is Neelima related to the wife of Mithilesh?
    1. Aunt
    2. Mother-in-law
    3. Sister
    4. Can't be determined
    5. None of these
    Answer: Option A.

    Neelima is sister of Mithilesh's Father in law so aunt.
  10. In a certain code language LADY is written as 5183 and PERSON is written as 962704. How would PLAYER be written in that code?
    1. 986073
    2. 915632
    3. 951362
    4. Data inadequate
    5. None of these
    Answer: Option C.
    Since LADY stands for 5183 and PERSON stands for 962704, Clearly PLAYER stands for 951362.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site