Deloitte Reasoning Questions

  1. What will be the next term in the following series? A B B D C F D H E J
    1. N
    2. O
    3. K
    4. F
    5. L
    Answer: Option D
    There are two alternate series in the following arrangement
    A B B D C F D H E J
    Thus the next term will be F. Hence option D is the answer.
  2. REPORT is related to UGSQUV in the same way as LONGER is related to
    1. OQPIHT
    2. OQQFGS
    3. OQQIHT
    4. QPQHIT
    5. None of these
    Answer: Option C
    The pattern is +3 +2 +3 +2 and so on .
  3. Which of the following will come next in the following series?
    a z a b y a b c x a b c d w a b c d
    1. f
    2. u
    3. a
    4. y
    5. e
    Answer: Option E
    a, z, ab, y, abc, x, abcd, w…next will be abcde.
    So, the next alphabet will be 'e'
    Hence, the correct answer is option E.
  1. How many such pairs of letters are there in the word CONVULSE, which have as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    1. Two
    2. Three
    3. Four
    4. One
    Answer: Option C
    There are four such pairs namely ON, UV,US,VS
  2. Ajay walked 2m towards east, took a right turn and walked 7m. He then took a left turn and walked 5m before taking a left turn and walking 7m. He then took a final right turn and walked 1m before stopping. How far is Ajay from the starting point ?
    1. 8m
    2. 7m
    3. 6m
    4. 5m
    5. 9m
    Answer: Option A

    So distance from starting point is 8m.
  1. 4, 16, 36, 64, 100, ?
    1. 121
    2. 142
    3. 144
    4. 120
    Answer: Option C
    Here the series follows as 2^2, 4^2, 6^2, and so on. So the term will be 12^2 = 144
  2. Study the given information carefully and answer the given questions:
    A is the mother of B. B is the sister of C. D is the son of C. E is the brother of D. F is the mother of E. G is the granddaughter of A. H has only two children – B and C.
    How is C related to E?
    1. Father
    2. Son
    3. Cousin brother
    4. Cannot be determined
    Answer: Option A

    From figure it is clear that C is father of E. So, the correct answer is option A
  3. In the following series, one of the terms given is wrong. Find that term and mark that as your answer. 102, 101, 98, 93, 86, 74, 66, 53
    1. 101
    2. 66
    3. 74
    4. 93
    Answer: Option C
    102 - 1 = 101
    101 – 3 = 98
    98 - 5 = 93
    93 - 7 = 86
    86 - 9 = 77
    77 - 11 = 66
    66 - 13 = 53
    Therefore, 77 is the correct number which should replace the wrong number 74. So option C.
  4. If '+' means ÷, '÷' means 'x', 'x' means '-', '-' means '+', then (75 x 25) ÷ 2 +50 - 10 = ?
    1. 26.67
    2. 12
    3. 77.5
    4. 25
    Answer: Option B
    Replacing all the symbols as given in the question we get (75 − 25) × 2 ÷ 50 +10; Solving we get 12 as answer.
  5. In a certain code RAJAN is coded as ‘91115’. How is IQBAL written in that code?
    1. 98213
    2. 27582
    3. 12968
    4. 18213
    5. None of these
    Answer: Option A
    The question is related to the position of the letter in English alphabet. Since R comes at 18th position so its code is 1+8 = 9. A comes at 1st position and since it is a single digit number so it is coded as 1.similarly J = 10 is coded as 1+0=1 and A as 1and N=14 as 1+4 =5. So code for RAJAN is 91115. Similarly code for IQBAL is
    I = 9
    Q = 17 = 1+7 = 8
    B = 2
    A = 1
    L = 12 = 1+2 = 3
    Therefore, 98213 is required option.
    Hence option A is the answer.
Test Site