Cognizant Reasoning Questions

  1. K is a place which is located 2 km away in the north-west direction from the capital P. R is another place that is located 2 km away in the south-west direction from K. M is another place and that is located 2 km away in the north-west direction from R. T is yet another place that is located 2 km away in the south-west direction from M. In which direction is T located in relation to P?
    1. South-west
    2. North-west
    3. West
    4. North
    Answer: Option C

    It is clear that T is located to the West of P.

Complete Test Series for Cognizant
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Extensive Bank of 250+ Questions Acquire Essential Domain Skills

  1. Find out which of the diagrams given in the alternatives correctly represents the relationship stated in the question.
    Sharks, Whales, Turtles.
    1. 128
    2. 132
    3. 133
    4. 136
    Answer: Option C

    Sharks belong to class pisces. Whale is a mammal and Turtle belongs to class reptilia.
  2. Sita is elder than Swapna. Lavanya is elder than Swapna but younger than Sita Suvarna is younger than both Hari and Swapna, Swapna is elder than Hari. Who is the youngest?
    1. Sita
    2. Lavanya
    3. Suvarna
    4. Hari
    Answer: Option C
    Sita > Swapna ……….(i)
    S Sw
    S > Lavanya > Sw …….(ii)
    L
    Hari, Sw > Suvarna ……(iii)
    H Su
    Sw > H ………...(iv)
    From all the statements
    S > L > Sw > H > Su
  1. After 9'O clock at what time between 9 p.m. and 10 p.m. will the hour and minute hands of a clock point in opposite direction?
    1. 15 minutes past 9
    2. 16 minutes past 9
    3. 16(4/11) minutes past 9
    4. 17(1/11) minutes past 9
    Answer: Option C
    At 9 O'clock, the minute hand is 9 × 5 = 45 minute – spaces behind the hour hand. Therefore, the minute hand will have to gain 45 – 30 = 10 minute space over the hour hand.
    ∵ Gain of 55 minute spaces equals 60 minutes.
    ∴ Gain of 15 minute spaces equals
    Therefore, hour and minute hands of a clock point in opposite direction after 9 O'clock at
    =(60 / 55) x 15 = 180 / 11 = 16(4/11)
    minutes past 9.
  2. One evening, Raja started to walk toward the Sun. After walking a while, he turned to his right and again to his right. After walking a while, he again turned right. In which direction is he facing?
    1. South
    2. East
    3. West
    4. North
    Answer: Option A

    Hence he is facing south.
  1. Vivek and Ashok start from a fixed point. Vivek moves 3 km north and turns right and then covers 4 km. Ashok moves 5 km west and turns left and walks 3 km. Now how far are they apart?
    1. 10 km
    2. 9 km
    3. 8 km
    4. 6 km
    Answer: Option B

    Hence they are 9 km apart.
DIRECTIONS for questions (7-9): From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word
  1. MANUFACTURE
    1. FRACTURE
    2. MANNER
    3. MATTER
    4. FACE
    Answer: Option D
    M A N U [F A C] T U R [E]
  2. If in a certain language, PLAYER is coded as QNDCJX, then how SINGER will be coded in the same language?
    1. TKQKJX
    2. TKJKQX
    3. TKQKXJ
    4. TKQXJK
    Answer: Option A
    The logic followed is that the alphabets in the coded form are increasing by 1, 2, 3….. and so on.
  3. If in a certain code, 95789 is written as EGKPT and 2436 is written as ALUR, then how will 24539 be written in that code?
    1. ALEUT
    2. ALGTU
    3. ALGUT
    4. ALGRT
    Answer: Option C
    There is a one to one correspondence as 2 is written as A, 4 is written as L, 5 is written as G, 3 is written as R and 9 is written as T. Hence option D as answer.
  4. If '×' means 'addition' '-' means 'division, '÷' means 'subtraction' and '+' means 'multiplication', then which of the following equations is correct?
    1. 16 + 5 - 10 × 4 ÷ 3 = 9
    2. 16 - 5 × 10 ÷ 4 + 3 = 12
    3. 16 + 5 ÷ 10 × 4 - 3 = 9
    4. 16 × 5 ÷ 10 ÷ 4 - 3= 19
    Answer: Option A
    16 + 5- 10 × 4 ÷ 3 = 9
    ⇒ 16 × 5 ÷ 10 + 4 - 3 = 9
    ⇒ 8 + 4 - 3 = 9

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site