Sample Aptitude Questions of Cognizant

  1. Three cubes of edges 6 cms, 8 cms and 10 cms are meted without loss of metal into a single cube. The edge of the new cube will be:
    1. 8 cms
    2. 12 cms
    3. 14 cms
    4. 16 cms
    Answer: Option B
    Volume of new cube = Volume of cube 1 + cube 2 + cube 3 = 63 + 83 + 103, = 216 + 512 + 1000
    a3 = 1728,
    a = (1728)1/3 = 12

Complete Test Series for Cognizant
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Extensive Bank of 250+ Questions Acquire Essential Domain Skills

  1. If 378 coins consist of rupee, 50 paise and 25 paise coins, whose values are proportional to 13 :11 : 7, the number of 50 paise coins will be :
    1. 128
    2. 132
    3. 133
    4. 136
    Answer: Option B
    If values are proportional to 13 : 11 : 7, then the number of coins will be proportional to 13/1 : 11/0.50 : 7/0.25 ⇒ 13 : 22 : 28. Now from this the number of coins of 50 paise will be 378 × 22/63 = 132.
  2. A person travels 48 kms at 12 kms/hour and further 48 kms at 16km.s/hour. His average speed for the whole
    1. 14 km/hour
    2. 13(4/7)km/hour
    3. 12(5/7)km/hour
    4. 13(5/7)km/hour
    Answer: Option D
    Avg. Speed = (Total Distance / Total Time)
    TD = 48 + 48= 96,
    T1 = 48/12 = 4hrs
    T2 = 48/16 = 3hrs
    T1 + T2 = 4 + 3 = 7
    Avg Speed = 96/7 = 13(5/7) km/hr
  1. Simplify (0.001344 / 0.3 x 0.7) = ?
    1. 0.0064
    2. 0.064
    3. 0.64
    4. 6.4
    Answer: Option A
    (0.001344 / 0.3 x 0.7) = 0.0064
  2. The difference of two numbers is 11 and one fifth of their sum is 9. The numbers are :
    1. 31, 20
    2. 30, 19
    3. 29, 18
    4. 28, 17
    Answer: Option D
    x − y = 11, x + y = 5 × 9 x − y = 11, x + y = 45, y = 17, x = 28
  1. How many numbers between 1 and 100 are divisible by 7 ?
    1. 9
    2. 11
    3. 17
    4. 14
    Answer: Option D
    No. of divisible by 7 7, 14 --------- 98, n = a + (N - 1)d
    98 = 7 + (N - 1) 7, 98 = 7 + 7N - 7
    98/7= N = 14
  2. What is the number which when multiplied by 13 is increased by 180?
    1. 13
    2. 15
    3. 23
    4. 35
    Answer: Option B
    13 × 15 = 195
  3. In 24 minutes, the hour hand of a clock moves through an angle of:
    1. 60°
    2. 24°
    3. 12°
    Answer: Option C
    12 hour = 360°, 1 hr. = 360/12 = 30° 60 min = 30°, 1 min 30/60 = .5° 24 min. = 1/2 ×24 = 12°
  4. √0.0081 is equal to :
    1. 0.09
    2. 0.9
    3. ±0.08
    4. 0.81
    Answer: Option A
    √0.0081 = √0.0081/10000 = √81/10000 = 9/100 =0.09
  5. A reduction of 20% in the price of mangoes enables a person to purchase 12 more for Rs. 15. What was the price of 16 mangoes before reduction of price ?
    1. Rs. 6
    2. Rs. 5
    3. Rs.7
    4. Rs. 9
    Answer: Option B
    Price x Consumption = Expenditure
    Consumption = Exp. Price
    (15 / 8x) - (15 / x) = 12
    x = (15 x 2) / (12 x 8)
    For 16 Mangoes = [(15 x 2) / (12 x 8)] x 16 = 5

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site