CSC Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for questions (1-3):In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
  1. Barren
    1. good
    2. wholesome
    3. Unproductive
    4. profitable
    Answer:  Option C.
    The word Barren (Adjective) means : not good enough for plants to grow on it; infertile; unproductive. Look at the sentence: The team will come through this barren patch and start to win again.
  1. Infamy
    1. notoriety
    2. glory
    3. integrity
    4. familiarity
    Answer: Option  A.
    The word Infamy (Noun) means: the state of being well known for something bad or evil; an evil act; notoriety.
  2. Intrepid
    1. hesitant
    2. fearless
    3. extrovert
    4. rash
    Answer: Option  B.
    The word Intrepid (Adjective) means : very brave; not afraid of danger or difficulties; fearless.
    DIRECTIONS for questions (4-5):In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
  3. 1. collaborate 2. commemorate 3. collate 4. chocolate
    Answer: Option  A.
    Correct spellings of other words are : commemorate, collate and chocolate.
  4. 1. circuiteous 2. clairvoyant 3. chivelery 4. cavalcade
    Answer:  Option  B.
    Correct spellings of other words are. : circuitous, chivalry and cavalcade.
    DIRECTIONS for questions (6-8):IIn the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.
  5. An underhand device resorted to in order to justify misconduct
    1. Subterfuge
    2. Manoeuvre
    3. Stratagem
    4. Stratagem
    Answer: Option  B.
  6. Impossible to describe
    1. Miraculous
    2. Ineffable
    3. Stupendous
    4. Appalling
    Answer: Option  B.
  7. One who criticises popular beliefs which he thinks is mistaken or unwise
    1. Philistine
    2. Iconoclast
    3. Imposter
    4. Cannibal
    Answer: Option B
    DIRECTIONS for questions (9-10): In the following questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
  8. LUXURIANT
    1. Luxury-loving
    2. Lovely
    3. Rich
    4. Abundant
    Answer: Option  D.
    The word Luxuriant (Adjective) means ; growing thickly and strongly; rich in something that is pleasant or beautiful; abundant.
  9. CANTANKEROUS
    1. Cancerous
    2. Ferocious
    3. Quarrelsome
    4. Fissiparous
    Answer: Option D.
    The word Cantankerous (Adjective) means : bad tempered and always complaining. Hence, the words cantankerous and quarrelsome are synonymous.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site