Sample Aptitude Questions of Black-Rock

  1. A and B are partners in a business. They invest in the ratio 5:6, at the end of 8 months A withdraws. If they receive profits in the ratio of 5 : 9, find how long B's investment was used?
    1. 12 months
    2. 10 months
    3. 15 months
    4. 14 months
    5. 18 months
    Answer: Option A
    Ratio of profit is always distributed in the ratio of their investment and time.
    5unit × 8 months:6 units × B’s months = 5:9
    So B’s investment time = 12 months
  1. There are 3 red balls, 4 blue balls and 5 white balls. 2 balls are chosen randomly. Find probability that 1 is red and the other is white.
    1. 5/22
    2. 5/23
    3. 7/22
    4. 4/9
    5. None of these
    Answer: Option E
    There are 3 red balls, 4 blue balls and 5 white balls. 2 balls are chosen randomly.
    probability that 1 is red and the other is white = 3/12× 5/11 = 5/44
  2. According to a new plan rolled out by H1SP Bank, the rate of simple interest on a sum of money is 8% p.a. for the first two years, 10% p.a. for the next three years and 6% p.a. for the period beyond the first five years. Simple interest accrued on a sum for a period of eight years is Rs. 12,800. Find the sum.
    1. Rs. 24,000
    2. Rs. 16,000
    3. Rs. 15,000
    4. Rs. 13,500
    5. None of these
    Answer: Option E
    Let the sum of money be x.
    So interest in first two years = 8×2 = 16% of x
    Interest in next three years = 10×3 =30% of x
    Interest in next five years = 6×3 = 18% of x
    Total interest = 64% of x = Rs 12,800
    We get x = Rs 20,000
  3. Three Science classes A, B and C take a Life Science test. The average score of students of class A is83. The average score of students class B is 76. The average score of class C is 85. The average score of class A and 8 is 79 and average score of class B and C is 81. Then the average score. Of classes A, B and C is
    1. 80
    2. 80.5
    3. 81
    4. 81.5
    5. None of these
    Answer: Option D
    Big Bull
    A:B:C = 3:4:5
    Sum of A+B+C = 3*83+4*76+5*85 = 978
    Average score = 978/12 = 81.5
  4. A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm. How many bottles are required to empty the bowl?
    1. 221
    2. 343
    3. 81
    4. 243
    5. None of these
    Answer: Option E
    Area of a hemispherical bowl = 2/3 ×π ×r3
    Area of a cylinder = πr2h
    Area of a cylinder =  n × Area of a hemispherical bowl
    2/3 ×π ×273 =  n ×π×32×9
    we get n = 162
DIRECTIONS for the questions 6 & 10: What approximate value will come in place of question mark (?) in the given question?( You are not expected to calculate the exact value.)
  1. 26 .00 - (154.001/6.995) = ?
    1. 4
    2. 18
    3. 9
    4. 10
    5. 14
    Answer: Option A
    26 – (154/7) = 4
  2. 17.995/3.01 + 104.001/12.999 = ?
    1. 11
    2. 20
    3. 23
    4. 14
    5. 17
    Answer: Option D
    18/3 + 104/13 = 14
  3. 3/5 of 4/7 of 7/9 of 425 = ?
    1. 121
    2. 110
    3. 118
    4. 113
    5. 124
    Answer: Option D
    3/5*4/7*7/9*425 = 113
  4. 124.001 14.001 ÷ 3.4999 + 22 = ?
    1. 500
    2. 450
    3. 425
    4. 475
    5. 550
    Answer: Option B
    124*(14/3.5)+ 4 = 500
  5. 18.0009 ÷ √ (369 + ?) = 2040.05
    1. 302
    2. 298
    3. 322
    4. 319
    5. 311
    Answer: Option E
    18/√36 * (369 + ?)= 2040.05
    3(369+?)=2040
    ?=311

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site