Aspiring-Minds Reasoning Questions

DIRECTIONS for question 1 to 3: Read the given information carefully and answer the given question.
Each of the six friends, I, J, K, L, M and N working in an office handles different number of projects in a month. I handled the second lowest number of projects. K handles more projects than L and M but less than J. J did not handle the maximum number of projects. M did not handle the minimum number of projects. The one who handle the third highest number of projects handled 31 projects. L handled 12 projects.

Complete Test Series for Aspring Mind
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Extensive Bank of 250+ Questions Acquire Essential Domain Skills

  1. How many projects did J possibly handle?
    1. 28
    2. 10
    3. 36
    4. 9
    5. 15
    Answer: Option C
    N > J > K > M > I > L
    K=31
    L=12
    From the options, J Possibly handles only 36. Because K handled 31 projects so that J must be greater than 31. So answer is 36.
  2. If the number of projects handled by I + K is 4 times the number of projects handled by L, how many projects were handled by I?
    1. 22
    2. 17
    3. 19
    4. 9
    5. 32
    Answer: Option B
    N > J > K > M > I > L
    K=31
    L=12
    Given that I+K=4*L
    So that, I+31=48,
    I=17.
  3. Which of the following is true regarding the number of projects handled by N?
    1. No one handles more projects than N.
    2. Only J handled more number of projects than N
    3. N possibly handled 24 projects,
    4. N handled more number of projects than only three people
    5. The difference between projects handled by N and L is less than 18.
    Answer: Option A
    N > J > K > M > I > L
    K=31
    L=12
    From the options, we conclude that No one handles more projects than N is correct.
DIRECTIONS for the questions 4 -6: Study the following information and answer the given question.
L is the mother of J. J is the only daughter of R. R is the son of D. D is the wife of K. K is the father of T. T is the wife of Y.
  1. If X is the sister of J, then how is X related to Y?
    1. Son
    2. Nephew
    3. Daughter
    4. Niece
    5. Daughter-in-law
    Answer: Option D

    If X is the sister of J, then X is Niece of Y.
  2. How is L related to T?
    1. Niece
    2. Sister
    3. Daughter-in-law
    4. Daughter
    5. Sister-in-law
    Answer: Option E
    As can be seen from the above diagram, L is T’s sister-in-law.
  1. How is J related to K?
    1. Daughter
    2. Granddaughter
    3. Daughter-in-law
    4. Grandfather
    5. Niece
    Answer: Option B
    As can be seen from the above diagram, J is K’s granddaughter.
Directions for question 7-10: Fill the series.
  1. 16 17 21 30 46 ?
    1. 82
    2. 104
    3. 71
    4. 92
    5. 84
    Answer: Option C
    The series is : +1, +4, +9, +16, +25
    These form the squares of natural numbers.
  2. 2 2 4 12 48 ?
    1. 180
    2. 220
    3. 240
    4. 160
    5. 210
    Answer: Option C
    The series is : 2*1 = 2
    2*2 = 4
    4*3 = 12
    12*4 = 48
    48*5 = 5 = 240
  3. 10 14 23 37 56 ?
    1. 74
    2. 80
    3. 118
    4. 120
    5. 94
    Answer: Option B
    The series is : +4, +9,+14,+19
    Here the difference of the differences is +5
    So accordingly the solution is: 19+5 = 23 + 56 = 80.
  4. 4 7 13 25 49?
    1. 118
    2. 136
    3. 86
    4. 97
    5. 124
    Answer: Option D
    The series is : +3,+6,+12,+24,+48

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site