Sample Aptitude Questions of Ashok Leyland

  1. A firm of readymade garments makes both men's and women's shirts. Its profit average is 6% of sales. Its profits in men's shirts average 8% of sales and women's shirts comprise 60% of output. The average profit per sales rupee in women's shirts is
    1. 0.0466
    2. 0.0666
    3. 0.0166
    4. 0.0380
    Answer: Option A
    Let sales be Rs. 100 totally.
    Of this Rs. 40 is sales of men's shirts.
    Margin on that is 40 x 8% = Rs. 3.2
    Now total margin is 100 x 6% = Rs. 6.
    So margin from women's shirts is 6 – 3.2 = 2.8
    This is from a sale of Rs. 60.
    So profit per rupee sale is 2.8/60 = 0.047.
  1. A student is to answer 10 out of 12 questions in an examination such that he must choose at least 4 from the first five questions. The number of choices available to him is
    1. 140
    2. 280
    3. 196
    4. 346
    Answer: Option A
    4 questions can be chosen from the first 5 in 5 ways.
    Remaining 6 questions can be selected from 8 questions in 8C6 ways.
    So required answer is 8C6 x 5 = 28 x 5 = 140.
  2. In how many ways can a student choose a programme of 5 courses if 9 courses are available and 2 courses are compulsory for every student?
    1. 45 ways
    2. 55 ways
    3. 35 ways
    4. 65 ways
    Answer: Option C
    7C3 = 35 as 2 cases are fixed.
  3. Two cm rain has fallen on a sq. km of land. Assuming that 50% of the rain drops could have been collected and contained in a pool having a 100 m × 10 m base by what level would the water level in the pool has increased?
    1. 15 m
    2. 10 m
    3. 20 m
    4. 25 m
    Answer: Option B
    Volume of water collected = volume of pool
    ⇒ 1/2×2/100 × 1000 × 1000
    = 100 × 10 × h
    So h = 10 m is the answer.
  4. The inner diameter of a circular building is 54 cm and the base of the wall occupies a space of 352 cm2. The thickness of the wall is
    1. 29 cm
    2. 2 cm
    3. 4 cm
    4. 58 cm
    Answer: Option B
    (R2 – r2) 22/7=352
    (R2 – 272) = 352 × 7/22
    R2 = 112 + 729,
    R = 29.
    Thickness is 29 – 27 = 2.
    So answer is the B option.
  1. In a race of 600 metres, A can beat B by 60 metres and in a race of 500 metres, B can beat C by 25 metres. By how many metres will A beat C in a 400 metres race?
    1. 50 m
    2. 64 m
    3. 54 m
    4. 58 m
    Answer: Option D
    In 600 A beat B by 60 meter, so in a 400 m race the gap will be 40 only.
    B beat C by 25 in 500; in 360 meter run he can beat C by 18 meter
    So the total is 58 meter.
  2. Two cards are drawn from a pack full of cards, in succession, with replacement. What is the probability that both are of different colours?
    1. 1/2
    2. 5/52
    3. 2/13
    4. 1/13
    Answer: Option A
    Probability for the first card = 52/52.
    Probability for the second card will be = 26/52.
    For both cards is =52/52 × 26/52 = ½.
    Thus the first option is the answer.
  3. In a coaching institute, every studentis selected in atleast one of the exam i.e. banking exam, and staff selection exam . 40 students are selected in the banking exam, 30 students are selected in the staff selection exam and 20 students are selected in both the examinations. How many students are there in the institute?
    1. 45
    2. 55
    3. 50
    4. 40
    Answer: Option C
    Banking exam = 40,
    Staff exam = 30,
    Both exam = 20
    So banking only is 20, staff exam only is 10, and both is 20, so total is 50.
  4. In two alloys, Copper and Zinc are related in the ratio of 4 : 1 and 1 : 3. 10 kg of 1st alloys, 16 kg of 2nd alloy and some pure copper are melted together. An alloy was obtained in which the ratio of copper to zinc was 3 : 2. Find the weight of the new alloy.
    1. 35 kg
    2. 45 kg
    3. 40 kg
    4. 50 kg
    Answer: Option A
     CopperZinc
    Ist alloy82
    2nd alloy412
    3rd alloy?= 90
    Final Sol21 (7 x 3)14 (7 x 2)
    Answer is 35
  5. An instruments manufactured by a company consists of two parts A and B. In manufacturing part A, 9 out of 100 are likely to be defective and in manufacturing part B, 5 out of 100 are likely to be defective. Calculate the probability that the instrument will not be defective.
    1. 0.91
    2. 0.86
    3. 0.95
    4. 0.83
    Answer: Option B
    Probability of Non-defective part in A is = 91/100
    Probability of Non-defective part in B is = 95/100
    Overall non-defective part will be possible only when both components are non-defective.
    Hence required probability is 0.91 x 0.95 = 0.86

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site