Amdocs Reasoning Questions

DIRECTIONS for the questions 1 to 3 : Each item is represented by a circle. Your task is to match the right parts on the basis of the relationship among the words in each question.
  1. Water: Atmosphere: Hydrogen
    1. A
    2. B
    3. D
    4. E

    Answer:  Option B
    Hydrogen is present in both water as well as atmosphere, but water and atmosphere are different. Option B.
  2. Shirt: Collar: Pocket
    1. E
    2. D
    3. A
    4. B

    Answer:  Option A
    Collar and pocket are present in a shirt. Option A
  3. English: Latin: Greek
    1. A
    2. F
    3. C
    4. D

    Answer:  Option D
    All three are different forms of language. Option D
  4. ab-abb-bba-b
    1. aba
    2. bba
    3. bab
    4. baa

    Answer:  Option A
    You have to put all the options one by one in the question and you will see the third option when filled in the blanks becomes abbabbabbabb.
DIRECTIONS for the questions 5 to 7 : In these questions some of the letters are missing. The missing letters are given in the proper sequence as one of the alternatives. Find the correct choice.
  1. rst-vrs-uv-stu-rst--
    1. rstrsts
    2. uvtrstu
    3. uvtrsuv
    4. utrvuv

    Answer:  Option D
    You have to put all the options one by one in the question and you will see the fourth option when filled in the blanks becomes rstuvrstuvrstuvrstuv.
DIRECTIONS for the questions 6 : In these question, choose the appropriate number for the quadrant in which the question mark appears.

    1. 30
    2. 24
    3. 18
    4. 12

    Answer:  Option B
    The bottom left is the product of two top digits and bottom right is the sum of two top digits. Thus 8 × 3 = 24 will be the answer
DIRECTIONS for the questions 7 to 10 : Use the information given below to answer these questions.
The office staff of the XYZ Corporation presently consists of three book keepers (A, B and C) and five secretaries (D, E, F, G, and H). Management is planning to open a new office in another city using three secretaries and two book keepers of the present staff. To do so they plan to separate certain individuals who do not function well together. The following guidelines were established to set up the new office:
(i) Book keepers A and C are constantly finding fault with one another and should not be sent as a team to the new office.
(ii) C and E function well alone but not as a team. They should be separated.
(iii) D and G have not been on speaking terms for many months. They should not go together.
(iv) Since D and F have been competing for promotion, they should not be a team.
  1. If A is to be moved as one of the book keepers, which of the following CANNOT be a possible working unit?
    1. ABDEH
    2. ABDGH
    3. ABEFH
    4. ABEGH

    Answer:  Option B
    Book Keepers Secretaries
    A, B, C D, E, F, G, H
    Now A X C [A can not go with C]
    C X E
    D X G
    D X F
    So if we look, the 2nd option ABDGH, G is present with D which is not possible. Option B.
  2. If C and F are moved to the new office, how many combinations are possible?
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4

    Answer: Option A
    If we take C and F, then A can not appear, so B will be always present.
    If C comes then E will not come. If F comes then D will not come.
    Hence only one combination, BCFGH is possible. Option A.
  3. If C is sent to the new office which member of the staff CANNOT go with C?
    1. B
    2. D
    3. F
    4. G

    Answer:  Option B
    If C comes then A and E won't come. If D appears, then F & G both can't appear. So D will not come. Option B.
  4. Under the guidelines developed, which of the following MUST go to the new office?
    1. B
    2. D
    3. E
    4. G

    Answer:  Option A
    B has to go because out of the two other book keepers A & C, only 1 can come, and we need 2 Book Keepers. Option A.
Test Site