# Sample Aptitude Questions of Informatica

Aptitude tests form a critical component the placement process at many corporate companies. Currently, Informatica does not conduct aptitude test but many include it in future. Aptitude tests are standardized tests that designed to assess a candidate’s capabilities in performing a particular task and response to different situations. Quantitative aptitude checks problem solving ability of the candidates, their basic mathematical skills and comfort with data crunching. To score well, a candidate should focus on speedy calculations, sound fundamentals and strong analytical skills through practice.
You can practice the below given sample questions to practise for Informatica’s aptitude questions:
1. If a bucket is 80% full, then it contains 2 litres more water than when it is 66(2/3)% full. What is the capacity of the bucket?
1. 10 litres
2. 15 litres
3. 16(2/3) litres
4. 20 litres
Checking from the options, if the capacity of the bucket is 15 liters, then
80% = 4/5 X 15 = 12 and 66(2/3)% = 2/3 X 15 = 10.
Clearly 12 is 2 more than 10.
1. Two cyclists start on a circular track from a given point but in opposite directions with speeds of 7 m/sec and 8 m/sec respectively. If the circumference of the circle is 300 metres, after what time will they meet at the starting point for the first time?
1. 20 sec
2. 100 sec
3. 300 sec
4. 200 sec
S = D/T
The times taken by the two cyclists to reach the starting point are 300/7 seconds and 300/8 seconds respectively.
So, they will meet at the starting point after LCM(300/7, 300/8)
= 300 seconds.
2. The number of triangles formed by the 11 points, out of which 5 are collinear in a plane is
1. 165
2. 150
3. 155
4. None of these
Total number of triangles = 11C3 – 5C3 = 155.
1. The average marks of a student in 8 subjects is 87. Of these, the highest marks are 2 more than the one next in value. If these two subjects are eliminated, the average marks of the remaining subjects are 85. What are the highest marks obtained by him?
1. 94
2. 91
3. 89
4. 96
Let highest marks be x + 2, so next score = x.
Total of 8 subjects = 8 × 87 = 696.
So as per the question.
696-x-x-2/6 = 85
x = 92
So highest marks = 94.
2. Fill pipe A is 3 times faster than second Fill pipe B and takes 32 minutes less than Fill pipe B. When will the cistern be full if both pipes are opened together?
1. 25 minutes
2. 24 minutes
3. 30 minutes
4. 12 minutes
Let the time taken by A to fill the pipe is = A min.
So the time taken by B to fill the pipe B is = B min.
According to the given condition B = 3A;
and given that B – A = 32 min.
So solving we get A = 16 min, B = 48 min.
Let the total work be 48 units.
So time taken by them together is 48/4 = 12 min.
1. Prem invested a certain sum of money in a simple interest bond whose value grew to Rs. 300 at the end of 3 years and to Rs. 400 at the end of another 5 years. What was the rate of interest in which he invested his sum?
1. 12%
2. 12.5%
3. 6.67%
4. 8.33%
In 5 years the amount grew from Rs 300 to Rs 400. So simple interest added in 5 years = Rs 100.
The interest for 1 year = Rs 20.
Hence the interest for 3 years = Rs 60.
So principal = Rs (300 – 60) = Rs 240.
Rate of interest = 20/240 = 1/12 = 8.33%.
2. A man rows 8 km/hr in still water. If the river is running at 2 km/hr, it takes 32 minutes to row to a place and back. How far is the place?
1. 1.5 km
2. 2.5 km
3. 2 km
4. 3 km
Upstream speed = 8 – 2 = 6 km/h,
Downstream speed = 8 + 2 = 10 km/h
D/10 + D/6 = 32/60
, solving we get D = 2 km.
OR simply checking by the options
3. Mansi started a business investing Rs.42,000/-. After 7 months Kamya joined her with a capital of Rs. 50,000/-. At the end of the year the total profit was Rs. 30,160/-. What is the share of profit of Kamya?
1. Rs. 10,000/-
2. Rs. 20,160/-
3. Rs. 10,160/-
4. Rs. 8,000/-
Mansi = Rs. 42000 for 12 months.
So total capital = 12 × 42000
Kamya = Rs. 50000 for 5 months.
So total capital = Rs 50000× 5.
Profit ratio = 42000×12 : 50000× 5 = 252 : 125.
Total profit = Rs 30160
Kamya’s profit = 125/377 X 30160 = 125 X 80 = 10,000.
4. The tax on a commodity is diminished by 10 % and its consumption increased by 10 %. The effect on the revenue derived from it changes by K %. Find the value of K.
1. 1
2. 2
3. -1
4. -2